Intoxicatia cu ciuperci necomestibile

 
Intoxicatia cu ciuperci necomestibile
Ciupercile responsabile de intoxicatii acute s-au impartit in trei mari categorii, dupa gravitatea intoxicatiei pe care o pot declansa.


1. Ciupercile suspecte

Ciupercile suspecte (Entoloma lividum si Tricholoma tigrinum), care se confunda cu ciuperca comuna de camp sau de balegar, provoaca indigestii mai mult sau mai putin severe, dar niciodata mortale. Ele contin substante rezinoide si acid helvetic, substante cu efect purgativ puternic, care realizeaza sindromul holeriform precoce sau entolomian.






2. Ciupercile periculoase

Ciupercile periculoase sunt ciuperci care cresc vara si toamna, din genul Amanita muscaria (muscarita) si Amanita pantherina (buretele bubos). Ele contin ca principii toxice: muscarina, cu actiune parasimpaticomimetica si miceatropina, un alcaloid asemanator atropinei. Aceste toxine dau nastere, respectiv, sindroamelor muscarinian sau sudoral si panterinian sau atropinic.

Ceea ce constituie o caracteristica, important de retinut pentru aceste intoxicatii, este faptul ca fenomenele patologice survin dupa putina vreme de la consumul de ciuperci, la 1-2 ore.

In sindromul muscarinian, manifestarile clinice constau in colici abdominale puternice insotite de diaree apoasa, de transpiratii profuze, salivatie abundenta, lacrimare, dispnee si miozis. Rareori mortale (1-2%), aceste intoxicatii au avantajul ca insotindu-se de varsaturi prompte, reduc doza de muscarina absorbita prin evacuarea spontana a continutului gastric.

In sindromul panterinian se intalneste acelasi sindrom de gastroenterocolita acuta, cu varsaturi si diaree incoercibile, dar si fenomene psihice de excitatie cerebrala de tip ebrios (halucinatii, delir furios). Si in aceste cazuri bolnavul cade apoi intr-un somn profund din care se scoala, de obicei, vindecat.


3. Ciupercile omoratoare

Ciupercile omoratoare (Amanita phalloides, Amanita citrina) contin un principiu toxic fallina sau falloidina, responsabil de sindromul faloidian. La fel de periculoasa este ciuperca Gyromitra esculenta, care contine o hemolizina responsabila de icterul hemolitic din cursul sindromului helvelian sau hemolitic.






Caracteristic pentru aceste intoxicatii grave este debutul tardiv (la 6-24 ore, uneori la 30 de ore de la ingestie) al fenomenelor patologice, care constau intr-un tablou holeriform de intensitate extrema: colici abdominale penibile, varsaturi incoercibile, diaree fetida, abundenta, cu mucus si sange, sete violenta. Hipotermia, cu cianoza si extremitati livide si reci, insoteste tabloul. Uneori, urmeaza o perioada de acalmie inselatoare de cateva ore, in care „otrava prepara insidios lovitura mortala” (Gillot), dupa care va surveni iarasi o faza acuta, care se va termina de obicei cu exitus prin stop cardiac.

In caz ca bolnavul se dovedeste mai rezistent sau daca doza de faloidina a fost mai mica, atunci se instaleaza icterul hemolitic, tradus prin fenomene de insuficienta hepatorenala, tulburari nervoase de excitatie, pareze, care termina pana la urma tot prin exitus.


Tratamentul intoxicatiilor cu ciuperci

Tratamentul intoxicatiilor cu ciuperci implica masuri simptomatice generale, alaturi de unele interventii speciale, determinate de natura sindromului toxic dominant.

→ Golirea tubului digestiv de substanta toxica se obtine prin: provocare de varsaturi, spalatura gastrica cu solutie de permanganat de potasiu (1/5000).

→ Inainte de provocarea varsaturilor sau a spalaturii gastrice se administreaza antidot universal (4-6 lingurite la un pahar de apa calda) sau antidot Limousin (7 creieri si 3 stomacuri crude de iepure de casa, proaspete, tocate marunt).

→ Rehidratare intensa cu ser glucozat si solutie clorurosodica izotonica (1000-5000 ml).

→ Protectie hepatica prin administrare de solutie glucozata izotonica + insulina; arginina; vitaminoterapie (B12).

→ In sindromul muscarinian: atropina, 1-2 mg la intervale de 30-50 minute, pana la disparitia manifestarilor colinergice.

→ In sindromul panterinian: calciu gluconic i.v. si barbiturice.

→ In sindromul faloidian: antidot Limousin, ser antifaloidian 50-70 ml, hepatoprotectoare (arginina, B12, ser glucozat 5%).

→ In sindromul helvelian: transfuzie de sange.

Foto: www.contraboli.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa