Tipuri de encefalite

 
Tipuri de encefalite
Ce inseamna sindrom encefalitic? Cate tipuri de encefalite se cunosc? Aflati raspunsurile in articolul de fata!


Febra cu sindrom encefalitic

Pentru recunoasterea unui sindrom encefalitic ne bizuim pe punerea in evidenta a manifestarilor corticale, insotite sau nu de semnele unei atingeri a nevraxului ori meningelor si bineinteles de febra. Interesarea corticala se traduce prin: tulburari psihosenzoriale (obnubilare, confuzie, agitatie, delir); convulsii; semne piramidale (pareze spastice) sau/si extrapiramidale (hipertonie coreoatetozica, mioclonii, tremor); atingeri de nervi cranieni.

Aceste manifestari pot imbraca uneori aspectul unui sindrom encefalomielitic cand sunt prezente si paralizii spinale, de tip spastic sau fiasc, ori al unui tablou incluzand si semne meningiene, care pot deveni predominante, ca de exemplu in cursul meningoencefalitelor.

In fata unui asemenea tablou clinic, prima masura de diagnostic reclama indepartarea sindroamelor de ordin neuropsihic (tumoare cerebrala, hematom extradural, accident vascular cerebral); a unei come (encefalopatie hipertensiva, come hepatica, uremica ori diabetica). Pentru diagnosticul pozitiv mai pledeaza, in afara de febra, circumstantele epidemiologice, rezultatul examenului l.c.r., datele investigatiilor biochimice (glicemie, uree, disproteinemie etc.) si ale fundului de ochi.



Varietatile etiologice ale acestui sindrom pot fi realizate de aceste tipuri de encefalite:


Encefalitele din cadrul unor viroze generale

Acestea se manifesta ca una din formele clinice ale virozei respective sau ca o complicatie a ei.
  • Encefalita poliomielitica apare in contextul bolii paralitice.
  • Meningoencefalita E.C.H.O. prezinta paralizii analoge celor din poliomielita si un l.c.r. seros.
  • Coriomeningoencefalita limfocitara Armstrong este transmisa de rozatoare si se caracterizeaza printr-un l.c.r. cu pleiocitoza (500-1500 celule/mm3) cu limfomononucleare.
  • Encefalita Coxsackie.
  • Encefalita urliana, de aparitie exceptionala, coincide cu declinul parotiditei epidemice.
  • Encefalita gripala este de patogenie mai degraba toxica.
  • Encefalita provocata de virusurile mari (ornitoza, psitacoza, limfogranulomatoza) reclama in sprijinul diagnosticului izolarea virusului sau testele serologice (R.F.C.; neutralizare).

Encefalitele virale primitive

Acestea sunt determinate de localizarea directa a virusului la nivelul encefalului.
  • Encefalita epidemica letargica se caracterizeaza prin hipersomnie, paralizii oculare, tulburari extrapiramidale si sechele tardive (parkinsonism).
  • Encefalitele sezoniere sunt transmise de artropode („arbor”). Diagnosticul se obtine pe baza datelor epidemiologice, izolarea virusului si testele serologice.

Encefalitele posteruptive si postvaccinale

Apar in fazele de declin si de convalescenta ale febrelor eruptive virale (rujeola, rubeola, varicela, variola) precum si dupa vaccinarile variolica ori antirabica.


Encefalitele rickettsiene

Realizeaza un tablou de meningoencefalita survenind in cursul formelor severe de tifos exantematic sau ale altor rickettsioze. Reactiile: Weil-Felix, de aglutinare, R.F.C. cu diverse antigene rickettsiene contribuie la diagnostic.


Encefalitele bacteriene

Complica formele hipertoxice de scarlatina, febre tifoide sau paratifoide. Se mai pot intalni in perioada de stare a tusei convulsive (patogenie alergica si anoxica); in cursul meningitelor bacteriene (l.c.r. purulent) sau tuberculoase (contextul clinic si caracterele l.c.r. sunt decisive pentru diagnosticul etiologic).


Encefalitele cu protozoare

Encefalita malarica, complicatie de domeniu istoric, se poate intalni in cursul acceselor de malarie tropicala (hematozoarul prezent in picatura groasa). Se mai semnaleaza cazuri de: encefalita toxoplasmozica; cisticercoza cerebrala multipla; encefalita helmintiazica (prin mecanism alergic). La diagnostic contribuie: cercetarile parazitologice si eozinofilia ridicata.


Encefalitele cu fungi

Descoperirea fungilor (criptococoza si aspergiloza) in l.c.r semneaza diagnosticul etiologic.


Nota:
  • l.c.r = lichid cefalorahidian
Foto: www.benessereblog.it


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa