Tipuri de hematurii

 
Tipuri de hematurii
Ce inseamna hematurie? Hematuria se caracterizeaza prin prezenta sangelui in urina. Cate tipuri de hematurii se cunosc? Aflati raspunsurile in articolul de fata!

Eliminarea de sange in urina este un semn de importanta majora in bolile aparatului urinar si poate proveni din fiecare organ sau segment al acestui aparat. Sangele este uneori vizibil cu ochiul liber (hematurie macroscopica) sau se deceleaza numai prin examen microscopic ori biochimic.



Coloratia rosie a urinei poate fi cauzata de hemoglobina (in hemoliza), mioglobina (in sindromul de strivire - „crush syndrom”) sau de produse farmaceutice (piramidon, salol, rubarba, fenolftaleina, sulfamide).


Tipuri de hematurii

  • Hematuria renala este totala si egal repartizata in proba celor 3 pahare. Survine in: glomerulonefrita in focar (poate fi intalnita in cursul unei boli infectioase si dispare de obicei fara urme); glomerulonefrita difuza (de natura alergoinfectioasa aparand la 8-12 zile dupa o infectie in special streptococica: amigdalita, scarlatina, erizipel); rinichi de staza (insuficienta cardiaca, ocluzia venei renale); infarct renal (dupa un embolus pornit din atriul stang in marea circulatie: stenoze mitrale, fibrilatie atriala, endocardite acute sau subacute).

    Simptomele clinice sunt: debut brusc, dureri lombare violente, oligurie cu hematurie sau anurie (lipsa urinarii); urografic, la inceput rinichi mut iar scintigrafic, lacuna circulatorie. Hematuria din tumorile renale (hipernefrom Grawitz la adulti, tumoarea Wilms la copii mici) se recunoaste prin rinichiul marit clinic, radioscopic sau scintigrafic, varicocel simptomatic, stare generala alterata, V.S.H. (viteza de sedimentare a hematiilor) accelerata, anemie, rareori hiperglobulie (cresterea exagerata a numarului globulelor rosii din sange).

    Hematuria poate apare si in unele malformatii congenitale (rinichi in potcoava sau polichistoza renala) care se recunosc prin: ambii rinichi mariti, suprafata neregulata, poliurie, polidipsie, calculoza si infectie bazinetala. Urografia aduce o imagine caracteristica.
  • Hematuria pielocaliceala se produce in litiaza, pielita, TBC renal cu: subfebrilitate, transpiratii, piurie (prezenta de puroi in urina) sterila - fara piogeni - dar cu B.K. (bacil Koch), cistita rebela, uneori hipertensiune arteriala prin compresiune de tip renovascular, iar urografic: stenoze sau amputari caliceale, caverne.
  • Hematuria vezicala este terminala - in ultimul pahar din mictiune - si se produce in litiaza, polipoza, tuberculoza, tumoare sau angiom vezical.
  • Hematuria uretroprostatica este initiala - la inceputul mictiunii - si survine dupa un cateterism brutal, stricturi, uretrita, adenom sau carcinom prostatic.
Definitii:
  • piurie = puroi in urina;
  • polidipsie = sete excesiva;
  • poliurie = urinare excesiva;
  • hemoliza = distrugere a globulelor rosii;
  • hipernefrom = tumora maligna a rinichiului;
  • varicocel = dilatare anormala a venelor testiculare;
  • embolie = obstruare brusca a unui vas sangvin sau limfatic.

Foto: adomed.fr


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa