Care sunt inamicii oaselor si de cat calciu are nevoie fiecare?

 
Care sunt inamicii oaselor si de cat calciu are nevoie fiecare?
In lipsa calciului, afectiunile precum fractura de col femural sau de coloana vertebrala pot surveni oricand, in situatii obisnuite de zi cu zi. Din acest motiv, trebuie sa avem grija de oasele noastre pentru a evita astfel de situatii neplacute si dureroase.

Dezvoltarea masei osoase a organismului atinge apogeul in prima parte a vietii, cand densitatea osoasa acumulata pana in acel moment va reprezinta rezerva pentru tot restul vietii.

In cazul adultilor, se recomanda ca femeile aflate la menopauza sa verifice starea generala de sanatate a oaselor, deoarece reducerea nivelului de estrogen din celulele corpului feminin duce la slabirea tesutului osos.

Cu toate ca barbatii sunt mai putin expusi la fragilitatea oaselor, acestia trebuie sa efectueze, la randul lor, astfel de analize, mai ales atunci cand, de exemplu, au pierdut radical in greutate.


Importanta calciului

Calcidin
Calcidin® este disponibil sub forma de comprimate, plicuri, comprimate efervescente si sirop pentru copii cu varsta de peste 1 an si adulti!



Pentru asimilarea calciului in organism, trebuie adoptata o alimentatie diversificata care sa asigure cantitatile necesare de calciu, precum si de vitamine si microelemente (vitaminele A, B6, C, D, precum si magneziu si zinc).

Cele mai bogate surse de calciu sunt laptele si produsele lactate, precum si ouale si pestii marini. De asemenea, uleiul din ficat proaspat de peste, ce contine acizi Omega-3 si vitamina D, contribuie la absorbtia corespunzatoare a calciului.

Tinand cont de doza zilnica recomandata (min. 1200 mg/zi), completarea sistematica a dietei alimentare cu suplimente pe baza de calciu amelioreaza starea tesutului osos si incetineste ritmul de pierdere a masei osoase. In cazul femeilor ce prezinta cazuri de osteoporoza in familie si care nu folosesc terapia de substitutie hormonala (TSH), este indicat sa se administreze zilnic doze mai mari, pana la 1500 mg.


Activitatile fizice - un aliat de nadejde

Miscarea zilnica si sportul ajuta la intarirea oaselor si ne permit sa ne bucuram de o conditie fizica mai buna. Cele mai indicate sunt plimbarile lungi, regulate, care imbunatatesc coordonarea miscarilor, cresc simtul echilibrului, reducand totodata riscul de cadere.

De asemenea, au un rol benefic si alte forme de activitate fizica precum mersul pe bicicleta, inotul sau dansul. Un stil de viata ce include exercitii diversificate, insa efectuate in mod regulat, ofera sansa protejarii oaselor impotriva pierderii masei osoase si reprezinta garantia evitarii posibilelor traumatisme.


Care sunt inamicii oaselor?

Cel mai mare inamic este alcoolul, care reprezinta un obstacol in procesul de asimilare a calciului. De asemenea, cafeaua si ceaiul negru trebuie evitate, deoarece extrag calciul din organism si duc la scaderea masei osoase, in special la femei, la care consumul zilnic de calciu este mai mic decat cel recomandat.

Alte produse ce trebuie eliminate din alimentatie sunt supele pudra si bauturile carbogazoase, deoarece contin cantitati semnificative de fosfati, ce pot avea un impact negativ asupra concentratiei si metabolismului vitaminei D.

In plus, in urma studiilor efectuate, a fost observata si o legatura clara intre fumat si frecventa fracturilor vertebrelor, ale oaselor antebratului si ale soldului.


De cat calciu are nevoie fiecare?

  • copii (pana la 9 ani): 600-1000 mg;
  • adolescenti (pana la 18 ani) - 1200 mg;
  • tineri adulti (pana la 25 ani) - 1200 mg;
  • adulti, barbati si femei pana la 60 ani - 1200 mg;
  • femei peste 60 ani - 1500 mg;
  • femei insarcinate si care alapteaza: 1200-1500 mg.
De retinut!

Pentru oase puternice, trebuie sa va schimbati stilul de viata! Mancati cu mai multa atentie, faceti miscare mai des si evitati substantele care impiedica asimilarea calciului! Astfel, viata fiecaruia are o sansa sa devina mai sanatoasa si, implicit, mai implinita!

Stiati ca...?

Osul este unul dintre cele mai rezistente materiale create de natura. 1 cm3 poate rezista unei sarcini de aproximativ 500 kg (greutatea unui autovehicul mic), deci de patru ori mai mult decat betonul. Rezistenta la presiune o egaleaza pe cea a aluminiului, caracterizat printr-o greutate mica (barele de otel de dimensiuni comparabile cantaresc de 4-5 ori mai mult). Osul uman are inca un avantaj neobisnuit, fiind un tesut viu care se vindeca in locul leziunii afectate.


Bibliografie: Sanatatea A-Z, nr. 8

Foto: www.legout.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa