Cauzele caderii genelor si cosmetice nepotrivite pentru gene

 
Cauzele caderii genelor si cosmetice nepotrivite pentru gene
Inca din antichitate, genele lungi si stralucitoare au reprezentat un simbol al frumusetii si al puterii. O privire fermecatoare, incadrata de gene negre, dese si frumoase, atrage mereu atentia asupra ochilor, denumiti si „ferestrele sufletului”.

Odata cu inaintarea in varsta, la fel ca si in cazul parului, capacitatea de crestere a genelor scade, acestea devenind fragile si casante. Genele prezinta o structura delicata comparativ cu firele de par de pe scalp, fiind formate din 97% keratina (proteina care intra in structura parului, a epidermei si a unghiilor) si 3% apa, iar radacina firului este pozitionata foarte aproape de suprafata pielii (cca. 2 mm).


Ce afecteaza starea de sanatate a genelor? Cauzele ruperii si caderii genelor pot fi: aplicarea zilnica a tusului de ochi sau a ondulatorului de gene, demachierea inadecvata, interventiile de prelungire sau indesire ale acestora sau aplicarea de gene false. Spre deosebire de par, faza de crestere intensiva a genelor (anagena) este de scurta durata (aprox. 2-3 saptamani), iar cca. 60-80% din gene se afla in permanenta in aceasta perioada.

Urmeaza o perioada intermediara (catagena), in care foliculii pilosi se retrag pentru a se ajunge treptat la faza de repaus (telogena), moment in care genele incep sa cada. Dupa caderea firelor, foliculii reiau etapa de crestere intensiva, iar ciclul se repeta (durata ciclului de viata a unei gene este de 3-4 luni).


Cauzele caderii genelor...

Conform studiilor efectuate, pe pleoapa superioara cresc, in medie, 150-200 de gene, iar pe cea inferioara cca. 50-150 de gene, acestea dezvoltandu-se pe doua sau trei randuri, care nu pot fi observate cu ochiul liber.

Genele pleoapei superioare ating lungimea de 8-12 milimetri, iar cele inferioare 6-8 milimetri. In mod obisnuit, in fiecare zi ne cad 1-2 gene, insa daca se observa pierderea brusca a mai multor fire sau daca firele cad in smocuri, trebuie consultat medicul dermatolog.

Caderea excesiva a genelor poate fi semnul unei afectiuni grave, fiind, de cele mai multe ori, un simptom pentru tulburari hormonale sau boli tiroidiene (hipotiroidism), care apare, in special, la femeile aflate in perioada de menopauza.

Aceasta problema poate fi cauzata si de diverse boli oculare (blefarita, conjunctivita), de inflamarea foliculilor pilosi sau de alopecia areata, o boala autoimuna ce se caracterizeaza prin pierderi mari de par.

De asemenea, pierderea excesiva a genelor poate aparea in timpul tratamentelor chimice, dar si in cazul in care organismul prezinta deficite grave de vitamine.


Produse cosmetice nepotrivite...

Tusul de ochi, care se curata greu, poate afecta genele, deoarece pentru a indeparta machiajul, acesta trebuie sters cu insistenta sau trebuie utilizat un tonic de demachiant, care, in general, nu este suficient de gras pentru a dizolva produsul cosmetic aplicat.

Alte cauze ale deteriorarii genelor sunt aplicarea frecventa a genelor false si demachierea incorecta (machiajul trebuie indepartat in fiecare seara, inainte de culcare).


Ce ne poate ajuta?

Pentru gene lungi, frumoase si dese, se recomanda preparatele de ultima generatie, disponibile acum in farmacii, care protejeaza si hranesc firele, stimuleaza cresterea genelor, actionand din interior spre exterior. Aceste produse speciale contin ingrediente active cu efecte benefice asupra genelor cum ar fi, de exemplu, substanta revolutionara bimatoprost, un stimulent eficient si inovativ pentru cresterea genelor, ce are efect pozitiv asupra lungimii si grosimii genei, a cresterii numarului de gene, a intaririi si a sanatatii lor, precum si asupra intensitatii culorii naturale a genelor.

NU VA FRECATI LA OCHI!

Frecarea ochilor, atunci cand simtim mancarimi in acea zona, face ca genele sa devina mai fragile, in special daca este aplicat tusul de ochi sau rimel. Daca aveti o senzatie neplacuta de mancarime la nivelul ochilor, se recomanda sa clatiti delicat cu apa. Trebuie avut in vedere ca acest simptom se poate datora si unei reactii alergice, spre exemplu, la unul dintre produsele cosmetice utilizate. Daca senzatia de prurit persista mai multe zile, consultati medicul oftalmolog.


Bibliografie: Sanatatea A-Z, nr. 8


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa