Retete pentru suferinte hepato-biliare

 
Retete pentru suferinte hepato-biliare

APERITIVE:

  • ALBUS UMPLUT CU BRANZA DE VACI SI FICAT DE PASARE. 3 oua, 3 lingurite branza de vaci, 3 ficatei de pasare fierti, 3 rosii, marar verde, 6 frunze de salata verde. Se fierb ouale tari, se tin putin in apa rece, apoi se curata. Se taie in doua, se scoate galbenusul si se inlocuieste cu branza amestecata cu ficatul fiert si tocat si mararul verde tocat. Se asaza pe o farfurie si se garnisesc cu frunzele de salata verde si rosiile taiate in sferturi.
  • ANDIVE CU PIEPT DE PASARE. 250 g andive, un piept de pui fiert, 2 lingurite untdelemn, zeama de lamaie dupa gust, un sos de maioneza dietetic. Se curata andivele, se spala, se taie, crude, in rondele, se amesteca bine cu pieptul de pui taiat marunt, apoi se pun peste ele untdelemn si zeama de lamaie sau sosul dietetic de maioneza.
  • ANDIVE CU SUNCA. 250 g andive, 100 g sunca slaba, 3 lingurite unt, o lingurita zeama de lamaie. Se aleg andive foarte proaspete, se curata de frunzele galbene, varfuri si disc (colet). Se spala in apa rece, cu cea mai mare iuteala, intrucat in apa se amarasc. Se unge o forma cu o lingurita de unt, se asaza andivele, se pun fasiile de sunca, se acopera cu doua lingurite de unt, se toarna zeama de lamaie si trei-patru linguri de apa. Se fierb in cuptor cu vasul acoperit. Se servesc fierbinti.
  • ANDIVE INABUSITE CU UNT. 250 g andive, 3 lingurite unt, o lingurita zeama de lamaie. Se aleg andive foarte proaspete, se curata de frunzele galbene, varfuri si disc (colet). Se spala in apa rece, cu cea mai mare iuteala, intrucat in apa se amarasc. Se unge o forma cu o lingurita de unt, se asaza andivele, se acopera cu doua lingurite de unt, se toarna zeama de lamaie si trei-patru linguri apa. Se fierb in cuptor cu vasul acoperit. Se servesc fierbinti.
  • CHIFLE UMPLUTE CU URDA SI MARAR. 2 chifle, 100 g urda, 2 lingurite marar verde tocat, 2 felii de rosii. Se taie chiflele in doua, se scobeste o parte din miez si se umple cu urda amestecata cu marar tocat. Se decoreaza cu felii de rosii.
  • CORNURI UMPLUTE CU BRANZA DE VACI SI CHIMEN. 6 cornuri mici, 3 linguri branza de vaci, o cana lapte, 2 lingurite chimen, un praf de sare. Se taie cornurile in doua, se scoate o parte din miez, se ung jumatatile cu unt si se umplu cu branza de vaci, frecata cu chimen si putina sare. Se stropesc cu lapte. Se dau la cuptor, la foc mai tare, 20 minute, si se servesc calde.
  • CROCHETE DIN CARNE DE PASARE CU LEGUME. 500 g piept de pasare, 3 linguri zarzavat fiert, 3 oua, un varf de cutit sare, verdeata. Se da pieptul dezosat, spalat, curatat de pielite si fiert prin masina de tocat, de doua ori, impreuna cu zarzavatul (si el curatat, spalat si fiert), se amesteca bine cu ouale crude, sarea si verdeata. Se formeaza crochete de grosimea unui deget si lungi de sase-sapte centimetri, care se coc la cuptor, intr-o tava fara grasime, 15-20 minute.
  • RULOURI DE SUNCA UMPLUTE. 6 felii sunca slaba, 3 cartofi fierti taiati cuburi, 6 linguri zarzavat fiert taiat cuburi, 3 lingurite mazare verde tanara, fiarta, 6 linguri sos alb, 6 frunze salata verde. Se amesteca zarzavatul, cartofii, mazarea fiarta si sosul alb. Se pune salata obtinuta pe feliile de sunca si se ruleaza. Se servesc pe frunzele de salata.
  • MAMALIGUTA „BOT”. 100 g malai, un ou, o lingura telemea de vaca (ori chiar branza dulce de vaci), una-doua lingurite unt, sare fara sodiu, patrunjel tocat marunt. Se fierbe mamaliga, se face mai tare si se pune asa fierbinte intr-o farfurie, in care a fost pus un servet curat, intinsa in strat gros de un deget. Separat, oul se bate bine, se amesteca incat sa rezulte o pasta omogena cu untul, branza, patrunjelul, sarea si se toarna in strat peste mamaliga din farfurie. Apoi se strange toata mamaliga ruland-o in servet, incat sa rezulte un fel de „minge mica de rugbi”, asa-numitul „bot”, in Ardeal!
  • SANDVIS CU BRANZA DE VACI SI SFECLA. 2 felii franzela, 100 g branza de vaci, o rosie. Se intinde branza de vaci peste feliile de franzela, intr-un strat uniform. Se garniseste cu rosia taiata felii.
  • SANDVIS CU BRANZA DE VACI SI SUNCA. 2 felii de franzela, o felie de sunca, o lingura branza de vaci, o lingurita morcov ras. Se amesteca bine branza de vaci cu sunca taiata marunt, se intinde peste feliile de paine si se decoreaza cu morcovul ras deasupra.
  • SALATA BOEUF. 300 g carne de vaca sau de pasare fiarta, zarzavat fiert (3 morcovi, 2 patrunjei, o telina), 3 cartofi mari fierti, 2 mere nearomate, sos de maioneza dietetic, patrunjel verde. Se taie in cuburi carnea si legumele. Se rade marul. Se leaga toate elementele cu sosul de maioneza, preparat cu multa zeama de lamaie. Se pune intr-un castron. Se serveste presarata cu patrunjel verde.
  • SALATA DE MORCOVI CU MERE. 3 morcovi, 6 mere, 2 lingurite zahar pudra, 2 lingurite zeama de lamaie, sare fara sodiu. Morcovii, curatati, spalati, se rad marunt. Merele se spala, se curata, se taie cuburi nuci si se amesteca bine cu morcovii, sarea, zeama de lamaie si zaharul.
  • SALATA DE PESTE. Se prepara ca salata boeuf, inlocuind carnea de vaca sau de pasare cu cod sau salau fiert.
  • SALATA DE TELINA, MAR SI RASOL DE VITA. 3 teline, 3 mere nearomate, o cana maioneza dietetica, 200 g rasol de vaca (fiert). Se spala, se curata si se rad telinele si merele. Se amesteca bine cu maioneza (preparata cu multa zeama de lamaie). Se serveste dupa cateva ore. Alaturi de rasol.
VA URMA...

Foto: sfatuitoarea.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa