Suferi de balonare (meteorism)? Cele mai bune ceaiuri impotriva balonarii

 
Ceaiuri bune pentru balonari (meteorism)
Balonare - umplerea abdomenului ca urmare a aparitiei unei cantitati mari de gaze in stomac, dar mai ales in intestinul subtire si gros. Sunt generate fie de fermentarea glucidelor (mult C02), fie a protidelor (mult amoniac). Daca sunt trecatoare (de natura alimentara) se poate administra carbune activ care absoarbe gazele. Daca este de lunga durata trebuie consultat medicul.


Cele mai bune ceaiuri impotriva balonarilor:

  • Cardamon (fructe): 10 g; Obligeana (rizomi): 10 g; Valeriana (radacina): 10 g; Menta buna (frunze): 30 g; Musetel (flori): 30 g. Se fierb doua lingurite din amestecul de plante cu doua cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai, dupa masa de pranz si cea de seara, inainte de culcare.
  • Musetel (flori): 100 g; Menta buna (frunze): 100 g; Valeriana (radacini): 100 g; Chimen (seminte): 100 g; Anason (seminte): 100 g. Se fierb trei lingurite din amestecul de plante cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, in cursul unei zile, trei cesti de ceai cald.
  • Anason (seminte): 10 g; Fenicul (seminte): 10 g; Menta buna (frunze): 20 g; Musetel (flori): 30 g; Crusin (scoarta): 30 g. Se fierb trei lingurite din amestecul de plante cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, in cursul unei zile, trei cesti de ceai cald.
  • Chimen (seminte): 10 g; Portocala (coaja): 10 g; Crusin (scoarta): 100 g. Se fierb doua lingurite din amestecul de plante cu doua cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, in cursul unei zile, doua-trei cesti de ceai cald.
  • Pelin (frunze): 10 g; Coada calului (toata planta): 30 g; Coada soricelului (toata planta): 30 g; Sclipeti (radacina): 30 g. Se fierb trei lingurite din amestecul de plante cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, in cursul unei zile, trei cesti de ceai cald.
  • Anason (planta intreaga). Se pune o lingurita de planta la 300 ml de apa clocotinda si se lasa 20 de minute ca sa traga. Se strecoara si se bea, in trei reprize, inaintea meselor principale. Se tine putin timp, deoarece anetonul pe care-l contine anasonul este toxic.
  • Coriandru (seminte). O lingurita de fructe zdrobite se pune la 300 ml de apa clocotinda si se lasa sa infuzeze cinci-zece minute. Se strecoara si se bea caldut, fractionat, in decursul unei zile.
  • Musetel (flori). Se pune o lingurita varfuita de flori la o cana de apa clocotinda si se lasa sa traga timp de o jumatate de minut. Se strecoara si se bea inghititura cu inghititura.
  • Salvie (frunze). Se pune o lingurita varfuita de flori la o cana de apa clocotinda si se lasa sa traga timp de o jumatate de minut. Se strecoara si se beau doua cesti, zilnic.
  • Coada soricelului (planta intreaga). Se pune o lingurita varfuita de flori la o cana de apa clocotinda si se lasa sa traga timp de o jumatate de minut. Se strecoara si se bea cu inghitituri mici.
  • Anason (seminte sau fructe). Se pun 30 g seminte (fructe) la un litru de apa, se lasa sa clocoteasca zece minute, apoi sa traga un sfert de ora. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai, dupa mese.
  • Musetel (flori). Se pun una-doua lingurite de flori la o cana de apa clocotinda, se lasa sa traga doua-trei minute. Se strecoara si se beau una-doua cani pe zi.
  • Busuioc (frunze). Se pune o lingura de frunze la o cana de apa clocotinda si se lasa sa traga doua-trei minute. Se strecoara si se beau doua cani pe zi.
  • Menta (frunze). Se pune o lingura de frunze la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga doua-trei minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi, dupa mese.
  • Maghiran (frunze). Se pune o lingura de frunze la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga doua-trei minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Cimbrisor (seminte). Se pun 30 g seminte la un litru de apa, se lasa sa clocoteasca 10 minute, apoi sa traga un sfert de ora. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai, dupa mese.
Foto: www.medguru.ie


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa