Rolul esential al magneziului si al potasiului pentru organism

 
Rolul esential al magneziului si al potasiului pentru organism
Aveti spasme la nivelul pleoapelor, simtiti crampe in zona coapselor si a gambelor? Aveti o stare de neliniste nejustificata sau intampinati probleme cu somnul? Toate acestea pot fi adesea simptome ale deficitului de magneziu sau potasiu.


Magneziul - element de baza pentru organism...

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale din corp alaturi de calciu sau fier si este implicat in transmiterea impulsurilor nervoase, fiind responsabil de buna functionare a creierului. Acest macroelement actioneaza asupra sistemului nervos central si este indispensabil functionarii optime a sistemului cardiovascular si a sistemului imunitar. Acesta are rolul de a mentine sanatatea oaselor, a dintilor si a inimii.


De asemenea, magneziul ajuta la obtinerea energiei din hrana si permite ca muschii sa lucreze, avand actiune anti-sclerotica si prevenind formarea depunerilor periculoase de colesterol. In plus, stimuleaza metabolismul, amelioreaza starea de oboseala si nervozitate si protejeaza impotriva alergiilor.

In fiecare zi, corpul uman elimina magneziu, de aceea nivelul sau in organism trebuie suplimentat in mod constant (doza zilnica recomandata de magneziu pentru un adult este de 375 mg).

Exista numerosi factori care cauzeaza pierderile mari de magneziu din organism, cum ar fi:
→ regimul alimentar bogat in grasimi si produsele cu un aport scazut de magneziu;
→ starile inflamatorii la nivel gastrointestinal sau diareea;
→ afectiunile renale;
→ administrarea de medicamente (antibiotice, diuretice);
→ transpiratia excesiva pe timpul verii sau efortul fizic intens;
→ febra;
→ sarcina si alaptarea;
→ tratamentele speciale de slabire;
→ consumul in exces de bauturi carbogazoase, alcool, cafea, ceai negru si conserve;
→ stresul.


Actiunea complementara a potasiului...

Potasiul are o actiune similara cu cea a magneziului asupra organismului, iar cauzele carentei sale sunt relativ asemanatoare. Acesta intervine in mentinerea echilibrului electrolitic al organismului, influentand functionarea optima a sistemului nervos si a celui muscular si avand un rol esential in oxigenarea creierului, in functionarea optima a rinichilor si a inimii si in metabolismul glucidelor.

Trebuie retinut faptul ca organismul nostru are nevoie de magneziu si potasiu, in special, dupa efectuarea de efort fizic intens sau de lunga durata, atunci cand apare o pierdere semnificativa de electroliti. Cele doua elemente lucreaza impreuna, impiedicand supraincalzirea organismului.

In urma procesului natural de transpiratie, organismul elimina atat apa, cat si magneziu si potasiu. In caz de deshidratare severa, care este o stare periculoasa, se amplifica si senzatia de oboseala, impunandu-se astfel furnizarea rapida a cantitatii necesare de electroliti pentru corpul uman.


Simptomele carentei de magneziu si potasiu...

Avand in vedere sfera larga de actiune a acestor doua elemente, deficitul lor poate prezenta simptome diverse in organism. Aceste carente pot fi, insa, asimptomatice pe o perioada lunga de timp. Primele semnale apar sub forma de spasme la nivelul pleoapelor, crampe la nivelul gambelor, picioarelor si degetelor de la picioare in timpul noptii, dureri de cap si ameteli, iritabilitate si stare permanenta de oboseala.

Daca acest deficit persista, pot aparea probleme de concentrare, pierderea brusca a echilibrului, stari de anxietate si depresie, cat si tulburari de ritm cardiac si ingustarea vaselor sangvine.

Nivelul scazut de magneziu din organism poate fi un factor de risc pentru infarctul miocardic acut. De asemenea, alte simptome pot fi varsaturile, crampele intestinale si la stomac si, alternativ, diaree sau constipatie, iar femeile in timpul sarcinii pot avea dureri uterine premature.


Magneziul si potasiul in regimul alimentar...

Cea mai buna sursa naturala de magneziu este cacaua - ciocolata amara. O cantitate mare de magneziu se poate procura si din seminte de soia, seminte de dovleac, faina de hrisca si mei, fasole, mazare, nuci, alune, arahide si migdale, produse de panificatie cu seminte si paste.

De asemenea, pestele de apa sarata (in special tonul) si legumele cu frunze verzi (clorofila, pigmentul verde al plantelor contine magneziu), fructele proaspete (cu exceptia bananelor) si fructele uscate au o concentratie mare de acest element.

Absorbtia acestuia este inlesnita de proteine, acizi grasi nesaturati, vitamina B6 si vitamina D. Dintre alimentele pe care le consumam zilnic, rosiile si produsele sale derivate (sucul de rosii, ketchup-ul, pasta de tomate) prezinta un continut bogat in potasiu. Surse importante de potasiu pot fi si cartofii dulci, avocado-ul, bananele, citricele, semintele de floarea-soarelui si legumele cu frunze.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: www.sanatatesistaredebine.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa