Omega-3 - sustine inima, lupta cu depresia si excesul de greutate

 
Omega-3 - sustine inima, lupta cu depresia si excesul de greutate
Conform studiilor efectuate, grasimile pot duce la exces de greutate, dar si la pierderi de masa corporala. Acestea pot provoca afectiuni precum ateroscleroza, bolile cardiace si tumorale, dar au si rol de prevenire a acestora. Desi exista numeroase grasimi daunatoare, este important sa se consume, pe cat posibil, cele care au rol benefic pentru organism.


Omega-3 - rol de sustinere activa a inimii...

Omega-3 este unul dintre cele mai importante grupuri de acizi grasi, care ajuta la mentinerea starii generale de sanatate a organismului. Cea mai bogata sursa de Omega-3 este oferita de alimente precum pestele si fructele de mare.


Chiar si in cantitati mici, acesti acizi contribuie in mod considerabil la scaderea nivelului marit de colesterol si de trigliceride, cat si la reducerea coagularii sangelui, determinand astfel o functionare optima a inimii si a sistemului circulator.

Prezenta acestor acizi grasi in regimul alimentar de zi cu zi este esentiala, deoarece scad riscul de formare a compusilor cancerigeni.

In urma studiilor efectuate, cercetatorii Bang, Dyerberg si colaboratorii au observat ca populatiile de eschimosi din partea vestica a Groenlandei acuza foarte rar probleme ale sistemului cardiovascular. Regimul lor alimentar este deosebit de bogat in peste si fructe de mare, care contin cantitati mari de proteine si grasimi, insa cantitati mici de colesterol.

Cu toate ca si in tarile dezvoltate din Europa si America se consuma cantitati mari de proteine si grasimi, se semnaleaza mult mai frecvent afectiuni cardiovasculare. Care sunt cauzele? Diferenta consta in faptul ca hrana eschimosilor contine doze mari de proteine si grasimi de origine marina, in special, acizi grasi polinesaturati din familia Omega-3.

Consumand preponderent peste, organismul unui eschimos asimileaza din alimentatie de cel putin de 10 ori mai multi acizi grasi Omega-3, comparativ cu populatiile care traiesc in tarile dezvoltate. Dintre acizii grasi nesaturati esentiali Omega-3, cei mai importanti sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA).


Eficienta Omega-3 in lupta cu depresia...

Acizii Omega-3 ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos, avand o actiune eficienta in reducerea predispunerii la depresie si in imbunatatirea starii de spirit. Grupul Omega-3 este un compus esential al tesutului extrem de activ - cortexul cerebral, fiind responsabil de buna functionare a celulelor nervoase.


Rolul Omega-3 impotriva excesului de greutate...

Prezenta acestor acizi grasi in regimul alimentar are un efect inhibitor asupra formarii de tesut adipos, stimuland astfel descompunerea lui activa. In urma cresterii in alimentatie a aportului de acizi Omega-3, se constata pierderea de masa de grasime din corp si scaderea indicelui greutatii corporale (BMI).

Datorita atributelor lor pozitive, acizii Omega-3 pot constitui un nutrient valoros pentru persoanele care se confrunta cu exces de greutate. Cu toate acestea, nu doar acest tip de grasime poate ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Trei studii efectuate au confirmat utilitatea acizilor Omega-3 in procesul de slabire. Primul a fost realizat de facultatea Universitatii Carol din Praga. Autorii au administrat unui esantion de 20 de femei supraponderale, timp de trei saptamani, suplimente cu Omega-3 sau placebo. Participantele au trebuit sa urmeze un regim alimentar cu nivel scazut de calorii si un program de exercitii fizice. La finalul perioadei de studiu, s-a constatat ca femeile care au primit Omega-3, au slabit mai multe kilograme decat femeile carora le-a fost administrat placebo. Mai mult decat atat, circumferinta taliei s-a micsorat semnificativ fata de grupul de comparare.

Cercetatorii de la Universitatea Australiei de Sud din Adelaide au efectuat teste pe soareci si oameni si au descoperit, la randul lor, ca acizii grasi Omega-3 reduc cantitatea de grasime din jurul abdomenului (de asemenea, cu conditia adoptarii unui regim alimentar sanatos si a practicarii de activitati fizice in mod regulat).

In ceea ce priveste al treilea studiu, realizat la Ohio State University College of Medicine din Columbus, s-a demonstrat ca acizii Omega-3 scad nivelul starilor inflamatorii la persoanele supraponderale, la persoanele de varsta inaintata si la cele cu un stil de viata sedentar. Omega-3 si in special, acidul eicosapentaenoic (EPA), ajuta la reducerea inflamatiei si la micsorarea dimensiunii celulelor tesutului adipos.


Nevoia de suplimentare...

Consumul unei cantitati adecvate de acizi grasi, lucru esential pentru sanatate, nu este, insa, o sarcina usoara. Regimul zilnic mediu de alimentatie nu acopera necesarul de acizi Omega-3, in schimb este bogat in grasimi si alte substante daunatoare, care impiedica impactul pozitiv al acestora asupra organismului.

Din cauza carentelor nutritionale existente si a modului inadecvat de hranire, din grija pentru sanatatea fiecaruia dintre noi, se recomanda din ce in ce mai frecvent administrarea acestor acizi grasi valorosi sub forma de suplimente alimentare, care ajuta la functionarea in conditii optime a intregului organism.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: on-thewall.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa