Programul corect al meselor

 
Programul corect al meselor
Mancati la ore fixe!

Pentru vremurile pe care le traim, acest sfat nu este usor de urmat. Unii sunt atat de ocupati, incat, uneori, se vad nevoiti sa amane masa (sau chiar sa sara peste ea) din cauza unor lucruri care par mai urgente. Altii cedeaza in fata dorintelor si poftelor care ii fac sa manance atunci cand organismul nu are nevoie de hrana.

Totusi regularitatea in alimentatie este foarte importanta - viata noastra depinde de aceasta. Organismul se descurca mult mai usor atunci cand „stie” la ce sa se astepte, cand evenimentele sunt predictibile.


Lasati o pauza de cel putin 5 ore intre doua mese!

Dureaza cel putin 4 ore de la momentul in care luam masa pana cand activitatea de digestie a stomacului se termina si acesta se goleste complet. Dupa ce a terminat, stomacul are nevoie de cel putin o ora ca sa se pregateasca pentru masa urmatoare, in acest timp se pregatesc sucurile digestive, se distrug bacteriile ramase in stomac si se refac rezervele de energie care vor asigura contractiile musculaturii pentru digestia mesei urmatoare.


Nu mancati nimic intre mese!

Niciun pic de mancare nu ar trebui introdusa in stomac pana la masa urmatoare, nici fructe, biscuiti, dulciuri, seminte sau alune. Intre mese se poate consuma doar apa (dupa ce au trecut doua ore de la masa). Nici sucurile naturale nu ar trebui baute intre mese.

Gustarile dintre mese tulbura digestia mesei anterioare, ceea ce duce la aparitia unor procese de proliferare bacteriana, fermentatie si putrefactie in stomac. Prin urmare, mancarea se altereaza si devine o masa de materie urat mirositoare. Bineinteles, toxinele formate pe aceasta cale vor fi absorbite si vor provoca suferinte diverse in organism.


ATENTIE: In marea majoritate a cazurilor, sfatul de a manca putin si des este gresit!


Mancati bine la masa de dimineata!

Este in practica si obiceiul societatii sa se ia un mic dejun usor. Dar nu acesta este modul cel mai bun de a trata stomacul. La masa de dimineata, stomacul se afla intr-o conditie mai buna pentru a se ocupa de mai multa mancare decat la a doua sau a treia masa a zilei.

Obiceiul de a manca un mic dejun sarac si un pranz copios este gresit. Faceti in asa fel, incat masa de dimineata sa fie masa cea mai consistenta a zilei.


Mancati cat mai putin (sau deloc) la masa de seara!

Se poate renunta complet la masa de seara, in majoritatea cazurilor, este mai sanatos sa iei doua mese pe zi in loc de trei mese. Cand este luata mai devreme, cina dauneaza digestiei mesei anterioare. Cand este luata mai tarziu, mancarea nu este digerata inainte de ora de culcare.

De aceea, cea mai inteleapta alegere este sa nu mancati seara. Daca totusi alegeti sa mancati, consumati alimente care necesita un timp scurt pentru digestie: fructe si produse cerealiere (pesmeti, covrigi, biscuiti, floricele de porumb, pufuleti). Nu consumati seara mancare obisnuita.


Luati a doua masa a zilei inainte de ora 15!

Este bine sa nu consumati lactate, carne, legume, nuci, alune, seminte dupa ora 15, deoarece acestea sunt mai greu de digerat.

Nu mancati nimic dupa ora 19! In timpul noptii, procesele digestive sunt foarte lente. Mancarea consumata tarziu va ramane in stomac pe toata durata noptii, ceea ce duce la degradarea ei. Abia a doua zi stomacul se va putea debarasa complet de ea.


Nu beti apa in timpul mesei!

Apa se bea dupa masa, adica dupa ce trec cel putin doua ore de la masa. Cu cat sunt inghitite mai multe lichide in timpul mesei (sau imediat dupa masa), cu atat este mai dificila digerarea mancarii, deoarece lichidul trebuie absorbit inainte de aceasta.

Ca sa nu ne fie sete in timpul mesei, este bine sa avem grija sa bem cam doua cani de apa cu aproximativ o ora inainte de masa.

Oricum, cu cel putin o jumatate de ora inainte de masa trebuie, de asemenea, sa nu mai bem apa. Evitati alimentele foarte sarate sau condimentate, deoarece acestea vor irita stomacul si veti fi nevoiti sa beti apa in timpul mesei sau imediat dupa, pentru a calma iritatia.

Desi trebuie ca intr-o zi sa consumam suficienta apa (minim 2 litri), este important sa nu consumam cantitati mari de apa dintr-odata, ci mai degraba sa bem treptat cate o cana. Rinichii sanatosi nu pot elimina mai mult de 1 litru de apa pe ora, deci ar trebui sa nu depasim 3 cani de apa intr-o ora, ca sa evitam supraincarcarea organismului cu apa (fac exceptie ocaziile in care transpiram mult).

Bibliografie: Pasi spre alimentatia ideala. Foto: www.sets.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa