Retete culinare sanatoase

 
Retete culinare sanatoase

Retete culinare sanatoase care incep cu litera A

Ardei umpluti cu soia...

12 ardei potriviti, 1 pahar orez (circa 150 g), 4 cepe, 2 morcovi, 1 punga soia granule (se gasesc in comert), 3 linguri ulei, 1 legatura patrunjel verde, 1 lingurita sare, 300-400 ml suc de rosii.

Se curata si se spala legumele. Ardeilor li se scot cu grija cotoarele. Cepele se toaca marunt si se calesc 2-3 minute, impreuna cu morcovul ras pe razatoarea mica, cu uleiul si putina apa.

Orezul se alege, se spala si se pune intr-un castron. Se adauga ceapa si morcovul calit, soia, patrunjelul verde tocat marunt si sarea. Se amesteca bine. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii, indesandu-se bine. Fiecaruia i se pune cate un capac (din diferite legume: rondele de morcovi, dovlecei, frunze de varza etc.) si se asaza intr-o cratita, in picioare, toti ardeii. Deasupra lor se toarna apa clocotita, cat sa-i acopere cu 5-6 cm. Se pun la fiert, sub cratita punandu-se o tabla, pentru a nu se prinde. Dupa circa 20 de minute, se toarna deasupra sucul de rosii. Se mai lasa circa 15 minute si se opreste focul. O varianta mai buna este sa-i dati la cuptor (in loc de a-i fierbe deasupra, pe aragaz).


Retete culinare sanatoase care incep cu litera B

Budinca de orez cu mere si stafide...

1 cana orez, 6 mere rase, 100 g stafide, 2 pahare lapte (sau zeama compot), 1 lingurita sare, 2 linguri miere (optional); puteti adauga 50 g nuci tocate marunt, coaja rasa de lamaie, vanilie.

Orezul se pune la fiert intr-un litru de apa care clocoteste. Dupa 30 de minute se opreste focul si se lasa la racit. Apoi se amesteca cu restul ingredientelor. Se pune la cuptor la foc potrivit. Este gata in circa 20 de minute.


Retete culinare sanatoase care incep cu litera C

Ciocolata sanatoasa...

200-250 g fulgi de ovaz, 7 linguri lapte praf (de soia sau de cocos), 5 linguri miere, 5-7 linguri pudra de roscove (carob).

Macinati fulgii de ovaz intr-un blender (nu folositi faina de ovaz, deoarece este facuta direct din boabe, deci nu este preparata termic). Amestecati apoi toate ingredientele, pana se omogenizeaza. Este posibil sa fie nevoie sa adaugati putina apa. Cu cat veti folosi mai putina apa, cu atat ciocolata va fi mai solida. Pe de alta parte, daca doriti o crema de ciocolata gen „Finetti”, puteti folosi mai multa apa.

Dupa omogenizare, o puteti pune in frigider ca sa se solidifice. O puteti pune in forme speciale sau o puteti inveli intr-o folie si sa o taiati felii dupa ce se solidifica. Puteti adauga la reteta si alte ingrediente, in functie de preferintele dvs.: stafide, fructe deshidratate, migdale, fistic, caju, cocos razuit, vanilie. In felul acesta, puteti avea de fiecare data ciocolata cu un gust diferit. Daca doriti ciocolata amaruie, puteti adauga un surogat de cafea, gen „inka” sau „orzo”. Se poate incerca si fara lapte praf.

Chiftelute din ciuperci...

300 g ciuperci fierte, 5-6 catei usturoi pisati, 2 cartofi fierti si pasati, 3 felii paine, 1 lingurita sare, 1-2 linguri ulei, 1 lingura faina, 1 legatura patrunjel tocat fin.

Ciupercile trebuie sa fie bine fierte. Daca se folosesc ciuperci din cutie, se scurg bine, se clatesc cu apa si se dau prin masina de tocat. Painea se inmoaie in apa, lapte sau supa strecurata, se scurge bine si se faramiteaza. Intr-un castron, se amesteca toate ingredientele, se omogenizeaza bine. Se ia cu lingura din aceasta compozitie si se pun in tava de la cuptor chiftelute de forma dorita. Se coc la foc potrivit, dupa 15 minute intorcandu-se pe partea cealalta.

Chiftelute din soia texturata (granule)...

100 g soia texturata-granule, 5-6 catei usturoi pisati, 3 linguri ulei, 3 felii de paine neagra, 1 lingura faina, 1 lingurita cimbru pisat, ½ lingurita boia de ardei dulce, 1 legatura patrunjel verde, tocat fin.

Soia texturata se pune la fiert in circa 1 l de apa care clocoteste si se lasa sa fiarba 15 minute la foc mic. Apoi se scurge de zeama, care se arunca. Se lasa sa se raceasca. Painea se pune la inmuiat in apa, supa de zarzavat sau lapte de soia, se scurge si se faramiteaza bine. Se pune intr-un castron. Se adauga restul ingredientelor, inclusiv soia pregatita. Se amesteca bine. Se ia cu lingura din aceasta compozitie si se pun in tava pentru cuptor chiftelute de marimea si forma dorita (rotunde, lunguiete). Se da tava la foc potrivit, cuptorul fiind incalzit dinainte. Dupa 15 minute, se intorc pe partea cealalta. Se servesc calde.


Retete culinare sanatoase care incep cu litera D

Drob cu nuci...

1 pahar orez, 1 pahar nuci pisate, 4 cepe mari, 1 telina mica, 1 morcov, 1 pahar pesmet, 3 linguri ulei, 1 cartof, 1 lingurita sare, 1 lingurita mirodenii (cimbru, busuioc), 1 lingurita boia de ardei dulce, 2 legaturi verdeata.

Orezul se alege si se fierbe in 1,5 l apa. Este gata in 35 de minute. Cartoful se fierbe cu coaja cu tot si apoi, dupa ce se curata, se paseaza. Cepele se curata, se spala, se toaca si se calesc in putina apa, impreuna cu morcovul si telina, rase pe razatoarea mare.

Intr-un castron suficient de mare se amesteca orezul fiert cu legumele calite impreuna cu restul ingredientelor. Compozitia obtinuta se pune intr-o tava pentru cuptor. Se coace la foc mijlociu, in cuptorul incalzit dinainte. Este gata in circa 30 de minute.


Retete culinare sanatoase care incep cu litera I

Inghetata de fructe...

Tot ce va trebuie este un blender bun. Congelati fructe (de exemplu: banane, capsuni, zmeura, pepene galben, prune, visine), apoi puneti-le intr-un vas si mixati-le pana obtineti o crema. Puteti adauga si putina miere sau gem, pentru a obtine o inghetata mai dulce. Nu e nevoie ca toate fructele folosite sa fie congelate. Gustul depinde in totalitate de fructele pe care le folositi. E bine sa folositi intotdeauna si banane, deoarece dau o consistenta cremoasa, apropiata de inghetata obisnuita.


Retete culinare sanatoase care incep cu litera L

Lapte de soia...

250 g de boabe de soia se pun la inmuiat timp de 24 de ore (se schimba apa din cand in cand). Apoi se pun in blender si se macina pana se obtine o pasta alba. Inainte de a incepe macinarea boabelor de soia, se pun la fiert 4 litri de apa intr-un vas mare. In apa care fierbe se pune pasta obtinuta din macinarea boabelor de soia. Apa si pasta nu trebuie sa depaseasca jumatate din capacitatea vasului in care urmeaza sa fierbem laptele, deoarece se formeaza spuma foarte multa, care poate da in foc. Se tine la foc mai mic 30 de minute, timp in care se amesteca incontinuu. Se pune un tifon intr-o sita si se strecoara laptele. Se poate aroma, dupa gust, cu vanilie, esenta de alune, capsuni, zmeura, piersici sau cu ce va place. Se poate adauga si carob sau se poate folosi la prepararea unor mancaruri, deserturi.

Resturile ramase dupa stoarcerea lichidului - la prepararea laptelui si a branzei de soia - se numesc ocara. Aceasta se poate folosi la prepararea drobului sau a chiftelelor de soia.


Retete culinare sanatoase care incep cu litera P

Pasta de mere cu nuci...

4 mere, 50 g nuci pisate, 2 linguri miere sau 1 lingura zahar.

Merele, cu coaja cu tot, se dau pe razatoarea mica. Mierea se amesteca cu nuca pisata si apoi cu merele rase. Se consuma proaspat preparata, pe paine.

Pateu din leguminoase (naut, soia, linte, fasole)...

1 cana boabe (naut, soia, linte sau fasole), 1 radacina patrunjel, 1 ceapa, 1 telina mica, 1 morcov, 1 lingura suc lamaie, 3-4 linguri ulei, ½ lingurita sare.

Leguminoasele vor fierbe repede daca se vor lasa la inmuiat in apa rece 12-24 ore dupa care se vor pune la fiert in apa clocotita, suficient de multa. Pe un alt ochi al aragazului se pune la fiert o oala cu apa. Dupa ce boabele dau in fiert cateva minute, se schimba apa. Ar fi bine ca in primele 15 minute apa sa fie schimbata de 3 ori. Atentie! Cand schimbati apa, aceasta sa fie clocotita, nu rece ca sa nu se intareasca bobul.

Nautul si soia fierb in circa 3-4 ore (lintea si fasolea mai repede). Cu o jumatate de ora inainte de a fi gata, se adauga si celelalte legume, in afara de ceapa. Cand sunt fierte, se scurg de zeama, se pun intr-un castron si se paseaza impreuna cu ceapa tocata (cruda), sarea si uleiul. In loc de ceapa cruda, se poate folosi ceapa calita sau usturoi (2 catei). Se poate folosi si suc de rosii, in functie de preferinta.

Un mic secret: pentru a va usura munca, puteti fierbe o data o cantitate mai mare de boabe; dupa ce le scurgeti de apa si se racesc, le puteti pune la congelator in pungi mici. Ulterior, puteti decongela cate o punga atunci cand doriti sa preparati pateu.


Retete culinare sanatoase care incep cu litera R

Rulada de cartofi cu ciuperci...

8 cartofi, 300 g ciuperci, 1 legatura patrunjel verde, 3 linguri ulei, 1 lingurita sare.

Cartofii se curata de coaja, se taie in patru si se pun la fiert. In 25 de minute sunt gata. Se strecoara (zeama se pastreaza), se paseaza, se adauga sarea, uleiul, putin din zeama in care au fiert, obtinandu-se un piure de consistenta groasa.

Se pune in tava mare de la cuptor un celofan (folie de plastic) de dimensiunea tavii. Peste acesta se intinde piureul de cartofi, deasupra caruia se presara ciupercile si patrunjelul tocat fin. Se ruleaza cu atentie sub forma de rulada, fara ca celofanul sa intre in compozitie. Apoi se rastoarna cu mare grija rulada in tava, tragandu-se celofanul (acesta nu va ramane in tava!). Se unge rulada cu putin ulei, cu o pensula alimentara si se da la cuptor. Se lasa 20-30 de minute, pana se rumeneste. Cand se serveste, se taie felii. Se poate servi cu salata de varza.


Retete culinare sanatoase care incep cu litera S

Snitele de soia texturata la cuptor, cu suc de rosii...

100 g soia texturata - snitele, 10-12 catei usturoi, 2 linguri ulei, 250 ml suc de rosii, 1 pahar supa de zarzavat strecurata (optional), 1 frunza dafin, 1 crenguta cimbru.

Snitelele de soia, impreuna cu dafinul si cimbrul, se pun la fiert intr-un litru de apa care clocoteste si se lasa sa fiarba incet 15 minute, dupa care se strecoara, aruncandu-se zeama. Snitelele de soia, care s-au umflat, se asaza intr-un vas pentru cuptor uns cu ulei. Deasupra lor se toarna un sos obtinut din usturoiul pisat amestecat cu sucul de rosii si supa de zarzavat. Se da la cuptor si se lasa 20 de minute. Se servesc cu piure de cartofi sau pilaf, impreuna cu o salata.


Retete culinare sanatoase care incep cu litera T

Tofu (branza de soia)...

1,5 kg de soia boabe, 3 lamai, ulei, sare, chimen.

Boabele de soia se spala si se pun la inmuiat peste noapte, in multa apa. Se pun in blender o cana de boabe inmuiate si o cana de apa. Dupa ce se mixeaza bine (2-3 minute), se adauga inca o cana de apa si se mai mixeaza 1 minut. Se rastoarna intr-o bucata de panza asezata intr-un bol mai mare si se stoarce. Lichidul rezultat se pune intr-o oala la fiert, amestecand suficient de des. Dupa ce a inceput sa fiarba, se mai lasa pe foc 3-5 minute; apoi se stinge focul si se adauga treptat zeama de la cele 3 lamai, amestecand. Pe masura ce se coaguleaza, cu o spumiera se aduna tofu rezultat si se pune intr-o presa, in care s-a asezat, in prealabil, o panza. Se preseaza bine, dupa care, bucata de tofu se pune in apa rece pentru 15-25 de minute. Dupa ce a inceput sa se intareasca, bucatile de tofu se taie cuburi si se asaza in borcane, adaugandu-se sare dupa gust si chimen. Borcanele se umplu cu ulei de floarea soarelui. Se pastreaza la frigider.


Retete culinare sanatoase care incep cu litera V

Voinicel...

2 cani grau, 4 linguri nuci tocate marunt, 4 lingurite miere, fructe de sezon.

Graul se alege bine, se spala si se pune la fiert in apa clocotita - circa 3 l. Se lasa sa fiarba la foc mic. Este gata in aproximativ 60 de minute, timp in care apa scade. Se opreste focul cand mai este circa 1 cm apa deasupra graului. Se serveste astfel: se pune in fiecare farfurie un sfert din graul fiert, apoi nuca tocata si miere si deasupra fructe de sezon, taiate cubulete sau feliute ori date pe razatoare. Pot fi si fructe din compot. In loc de miere, pentru indulcire, se pot folosi stafide.

VA URMA...


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa