Ce este sincopa? Cum ofer primul ajutor in caz de sincopa (lesin)?

 
Ce este sincopa? Cum ofer primul ajutor in caz de sincopa (lesin)?
Clinic, semnele fundamentale ale sincopei sunt: pierderea constiintei si suprimarea functiilor vegetative vitale (circulatie, respiratie). Durata opririi circulatorii conditioneaza severitatea anemiei cerebrale si gravitatea simptomatologiei.

Astfel:

- In formele majore, sincopa se manifesta prin pierderea constiintei, paloare livida cutaneomucoasa, puls periferic si zgomote cardiace imperceptibile, prabusire tensionala, oprire respiratorie si midriaza rapid progresiva. Bolnavul in sincopa este inert, lungit, in stare de moarte aparenta.


- In formele minore (lipotimia) insuficienta oxigenare a S.N.C. ramane moderata, astfel incat bolnavul se afla intr-o stare de obnubilare, fara pierderea completa a constiintei si fara abolirea totala a functiilor vegetative vitale; se mai percep din cand in cand contractii cardiace si miscari respiratorii.


Diagnosticul diferential...

Se face in primul rand cu coma, in care desi constiinta este pierduta, in schimb functiile vitale - circulatia si respiratia - persista. In colaps functiile vitale sunt reduse mult, dar nu sunt abolite.


Tratamentul...

Se sprijina pe reanimarea cardiorespiratorie de urgenta care urmareste combaterea anoxiei cerebrale prin reoxigenarea organismului si restaurarea functiilor circulatorie si respiratorie.

Schematic, tehnicile de reanimare in cursul sincopei trebuie sa parcurga urmatoarele etape principale:

- primul gest terapeutic este aplicarea viguroasa de lovituri la nivelul hemitoracelui anterior stang, in aria perimamara;

- daca sub aceasta manevra inima nu isi reia activitatea normala in decurs de 20 de secunde, se trece la manevrele majore: insuflatia „gura la gura” sau „gura la nas” ori respiratia manuala asociata cu masajul cardiac extern (M.C.E.). Aceste manevre trebuie efectuate simultan, caci nu se poate concepe punerea in circulatie a sangelui fara oxigenarea lui.

Pentru aceasta reanimatorul se asaza la capataiul bolnavului (manevra Sylvester) sau lateral in stanga (pentru insuflatia „gura la nas”). Compresiunea se exercita asupra jumatatii inferioare a sternului, apropiind planul anterior de coloana vertebrala prin intermediul palmei drepte, a carei forta de compresiune este intarita de suprapunerea mainii stangi.

In eventualitatea M.C.E. de durata, pentru evitarea oboselii, se recomanda schimbarea pozitiei mainilor. La copil este suficienta folosirea unei singure maini, iar la sugar a doua degete sau chiar numai flectarea coapselor cu presiunea ritmica asupra abdomenului sau asupra bazei toracelui. Ritmul optim al M.C.E. este de 60/minut. Se va efectua o insuflatie la 5 compresiuni sternale.

Evident ca acolo unde este posibil, se da preferinta aparatelor de insuflare mecanica. Tentativele de reanimare nu se abandoneaza in general decat daca dupa 10 minute de la instalarea opririi circulatorii, ele au ramas fara rezultat si midriaza fixa, invariabila, vine sa confirme degradarea cerebrala grava si ireversibila.

Foto: www.bendo.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa