Durere la urinare - controlul medical si tratamentul

 
Durere la urinare - controlul medical si tratamentul
Evacuarea vezicii urinare, mictiunea, este o activitate elementara ce face parte din functionarea corespunzatoare a organismului. Ca si celelalte functii elementare, urinarea normala este un proces controlat voluntar, care goleste complet vezica urinara, care se produce in timpul zilei cu o anumita ritmicitate, care se desfasoara fara efort si, foarte important, fara durere.


Ce ascund durerile?

Durerea aparuta in momentul mictiunii, sau dupa ce aceasta s-a incheiat, semnaleaza existenta unei probleme la nivelul organelor aparatului urinar inferior, mai exact vezica, uretra, iar in cazul barbatilor, aceasta problema poate avea legatura cu prostata. Trebuie mentionat ca acest tip de durere nu poate fi cauzat de o boala a rinichilor sau ureterelor, acestea avand alt tip de manifestari.


In general, durerea este un semn al unei inflamatii care afecteaza unul sau toate organele enumerate anterior. La randul sau, inflamatia poate fi cauzata de o infectie si aceasta este situatia cea mai frecventa, dar pot exista si alte cauze, unele aparent banale, ca de exemplu expunerea la frig, umezeala, activitate fizica intensa etc. Cistita, inflamatia vezicii urinare, este cel mai frecvent diagnostic asociat cu durerea la mictiune.

Diagnosticul de cistita nu impune prezenta unei infectii ci, asa cum mentionam anterior, poate fi cauzata si de alti factori. Prostatita, un diagnostic rezervat barbatilor, are manifestari similare cu cistita la femei si, ca si in cazul acestora, nu este neaparat cauzata de o infectie.


Controlul medical...

In acest context, atunci cand mictiunea este dureroasa, atitudinea corecta este prezentarea la medic, pentru efectuarea investigatiilor care se impun astfel incat sa poata fi stabilita cauza acestor manifestari si pentru a se putea initia un tratament care, pe langa componenta simptomatica, sa adreseze si cauza care a generat simptomatologia.

Este important a fi mentionat faptul ca simptomatologia de cistita respectiv prostatita este similara indiferent daca boala este cauzata de infectie sau de alt factor, astfel ca un tratament care a fost recomandat unei persoane cu infectie probabil va fi mai putin eficient la un pacient cu inflamatie de alta cauza.


Tratament...

Tratamentul in aceste situatii va include, pe langa medicamente si o serie de recomandari privitoare la dieta, aportul de lichide, evitarea unor condimente, expunerea la frig si umezeala etc. Daca simptomatologia se datoreaza unei infectii transmise prin relatii intime, tratamentul partenerului este obligatoriu.

DUPA TRATAMENT...

Este important ca pacientul sa urmeze intreaga perioada de tratament, reducand riscul de reaparitie al simptomelor si, daca este cazul de dezvoltare a rezistentei bacteriilor la antibioticul administrat. Chiar daca simptomatologia a disparut in totalitate, este necesara confirmarea vindecarii prin urocultura sau alte probe bacteriologice, stiut fiind faptul ca, desi este administrat antibioticul corect, exista posibilitatea ca microbul sa nu fie distrus in urma tratamentului.

Expert: dr. Cristian Persu, medic urolog Metropolitan Hospital. Foto: es.slideshare.net


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa