Afectiunile dentare la gravide: alimente problema, regim alimentar

 
Afectiunile dentare la gravide: alimente problema, regim alimentar
Sanatatea orala este importanta pentru oricine, intrucat din pricina retelei sangvine (deosebit de bogata la acest nivel) infectiile se pot propaga rapid si catre alte structuri (gat, urechea interna).

Prin bogata inervatie nervoasa apare si un disconfort greu de rabdat (manifestat prin durerile de dinti bine-cunoscute de toata lumea). Asadar, avem toate motivele pentru a ne imbunatati sanatatea bucala si a trata cu maxima atentie problemele ce s-ar putea manifesta.


Exista insa anumite categorii care trebuie sa manifeste o atentie inca si mai sporita, atat in ceea ce priveste preventia, cat si legat de anticiparea impactului unor tratamente stomatologice (plombare, protezare, extractii, albire). O asemenea categorie o formeaza femeile gravide, asupra carora nu se pot utiliza orisice proceduri, pentru a trata problemele dentale si gingivale.

Organismul gravidei si cel al fatului sunt caracterizate de niveluri de toleranta mai reduse decat cele normale. Prin schimbarile fiziologice (endocrine si constitutionale) ce au loc in cursul sarcinii, femeia devine mai vulnerabila daca apar infectii locale (precum abcesele dentare). Desi intr-o oarecare masura fatul e protejat in cavitatea amniotica si el poate fi afectat de infectiile mamei.

Din pacate, multe tratamente consacrate nu mai pot fi efectuate sau comporta riscuri considerabile daca sunt efectuate in primele luni de sarcina, faza in care evolutia bebelusului poate fi afectata in mod negativ din cauza produselor farmaceutice administrate de stomatolog.


Ingrijiti-va dantura din timp, chiar dinainte sa ramaneti insarcinate!

Uneori, medicul dentist nu poate cunoaste exact gradul in care sunt afectate dantura si tesuturile de sustinere, la gravida. Pus in imposibilitatea de a recurge la examenul radiologic (nociv pentru fetus, putand cauza anomalii structurale), medicul trebuie sa se limiteze la informatiile capatate prin simpla examinare vizuala, ce nu ofera defel o imagine cuprinzatoare.

La gravida, stomatologul va efectua doar interventiile care nu mai pot fi amanate sub niciun chip! De aceea, normal ar fi ca, mai inainte de sarcina, orice femeie sa aiba dantura intr-o buna stare. Daca toata lumea si-ar vizita stomatologul macar o data pe an, ar putea fi evitate nenumarate probleme!


Cum ne protejam dantura? Alimente problema...

Pentru a evita inflamatiile si sangerarile gingivale, este necesar ca igiena gurii sa fie impecabila. Alimentele dulci, produsele bogate in grasimi (maioneza, nucile, sosurile) si cele care adera usor la suprafata danturii (creme, hrana bogata in amidon, halva, ciocolata, jeleu) nu ar trebui sa fie consumate atunci cand nu exista posibilitatea imediata a curatarii cavitatii bucale. Ele pot patrunde in zonele afectate de carii si vor produce agravari rapide.

In sarcina pot surveni episoade de regurgitatie sau voma. Dupa incetarea acestora, una din primele griji ar trebui sa fie curatarea cavitatii bucale, intrucat acizii gastrici ataca cu intensitate smaltul dintilor.

Inflamatia gingivala se poate combate prin clatirea gurii cu infuzie de musetel (1-2 lingurite de planta la 200 ml apa). Instaurarea infectiilor si ivirea agasantelor dureri o vor impinge pe gravida sa se prezinte la stomatolog, dar, subliniem, acesta nu dispune de o deplina libertate de actiune, asa cum se intampla la un individ lipsit de vulnerabilitati notabile.

Chiar daca considera ca nu are probleme majore la nivelul danturii, gravida va folosi cu scrupulozitate periuta si pasta de dinti, absolut dupa fiecare masa, dar si dupa gustari, care sunt dupa toate probabilitatile frecvente, avand in vedere apetitul crescut, existent pe parcursul sarcinii.


Pastrati-va intacta starea de sanatate!

Dintr-o alta perspectiva, gravida se poate proteja de infectiile de tot felul si prin alegerea unui regim alimentar cu efect salutar pentru imunitate, adica unul bogat in vegetale proaspete (verdeturi, radacinoase crude, fructe cultivate ecologic) si evitand hrana ce interfereaza in mod negativ cu metabolismul, producand incarcarea toxica a organismului.

Se stie de multa vreme ca abuzul de zahar are un efect nefericit nu doar asupra danturii (facilitand proliferarea bacteriilor producatoare de acizi ce erodeaza smaltul dentar), ci si asupra celulelor imunitare responsabile de neutralizarea agentilor patogeni cu inalta prolificitate, ce produc inflamatii locale si abcese gingivale.

Cercetatorii au remarcat ca vreme de cate 3-5 ore de la ingestia de dulciuri celulele-strajer ale organismului prezinta o reactivitate cu mult diminuata, la contactul cu invadatorii patogeni, lasandu-i pur si simplu sa inainteze odata cu fluxul sangvin, pentru a patrunde in tesuturile vulnerabile si a le coloniza.

In afara de dulciuri, imunitatea mai are si alti adversari, precum alimentele rafinate (faina alba), prajelile si alimentele a caror mistuire se face anevoie (vanatul, conservele, produsele combinate impropriu), care genereaza si o cantitate insemnata de toxine.

Curatarea dintilor si a cavitatii bucale va trebui sa se faca cu multa delicatete (fara a intrebuinta periute foarte dure), mai ales ca tesutul gingival al gravidei este mai sensibil, nefiind rare nici gingivitele de sarcina (inflamatie, mici hemoragii, dureri, inrosire).

Foto: www.suntmamica.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa