Noutati medicale - iulie 2016

 
Noutati medicale - iulie 2016
Un studiu efectuat in Marea Britanie a relevat ca un aport constant de vitamina D, existent la gravide pe parcursul sarcinii, a determinat o mai mare putere musculara, la copii, in primii ani ai vietii lor. Studiul, desfasurat la Universitatea Southampton, a fost publicat in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Desi anterior au mai existat studii ce au prezentat relatia dintre aportul scazut de vitamina D si diminuarea fortei musculare a copiilor si a adultilor, pana acum nu se stia ca exista si o influenta a nivelurilor de vitamina D existente la mama, pe parcursul vietii intrauterine a oricarui individ.

Vitamina D este unica printre ceilalti nutrienti. Colecalciferolul (vitamina D3) este, concomitent, hormon si vitamina, in afara binecunoscutului sau rol de a ajuta la metabolizarea calciului si a fosforului, pentru sanatatea oaselor noastre, s-a constatat ca vitamina D ne tine psihicul in forma la varste venerabile, reducand riscul de artrita reumatoida, de astm si de cancer.

Un studiu efectuat in urma cu 3 ani in SUA la Centul National pentru Statistici despre Sanatate aducea in prim plan o concluzie ingrijoratoare. Fiecare al treilea cetatean examinat suferea de o carenta de vitamina D! Daca s-ar intreprinde si la noi astfel de statistici ar reiesi foarte probabil ca, in ceea ce priveste populatia urbana, carenta de vitamina D e la fel de frecventa ca la locuitorii SUA. Un numar insemnat de gravide ar putea fi afectate, fara sa stie, de aceasta carenta. Ulterior, la copil, o capacitate redusa de contractie a musculaturii scheletale s-ar putea traduce printr-o dezvoltare intarziata a capacitatii locomotorii.

In studiul citat au fost observate 678 de gravide. Dupa nastere, copiii au fost monitorizati.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa