Matreata iti da batai de cap? Plantele iti dau rezolvarea!

 
Plante bune impotriva matretii
Stim cu totii cat de dizgratios arata un par plin de matreata si cat de neplacut este cand aceasta cade pe umeri!

Daca pentru barbati prezenta matretii este considerata destul de neplacuta, la femei efectul fragmentelor de piele moarta imprastiate prin par si presarate pe umeri este de-a dreptul dezastruos.

Oricine a avut de-a face la un moment dat cu cateva fragmente de piele descuamata, dar atunci cand pielea capului este uscata si devitalizata, matreata abundenta da mult de furca, ajungand sa provoace stanjeneala in relatiile cu semenii. Pe de alta parte, pruritul scalpului agraveaza si mai mult problema, dispersand peste tot fragmentele de piele desprinse.


Din nefericire, exista persoane care, desi n-au reusit sa scape de matreata in pofida oricaror eforturi, au pierdut, in schimb, parul. Se pare ca in unele cazuri descuamarea masiva este semnul unei degradari a metabolismului pielii capului, care produce si caderea parului.


Cum apare matreata? Cauze posibile...

Matreata nu prezinta vreun pericol pentru sanatate. Totusi, ea ne poate avertiza asupra unor boli hepatice sau a unor tulburari hormonale.

Matreata poate aparea atat din pricina excesului de sebum, cat si din motive contrare, atunci cand avem de-a face cu o piele prea uscata. Unii dermatologi apreciaza ca matreata survine ca urmare a unei evolutii (crestere, maturizare) prea accelerate a celulelor cutanate. De asemenea, pot fi implicate si infectiile fungice, folosirea unor produse neadecvate pentru spalare sau chiar reactiile alergice ori climatul uscat si rece (care scade secretia de sebum).

Atunci cand crustele desprinse sunt impregnate de o materie uleioasa de culoare galbuie, poate fi suspectata o dermatita seboreica.

Din pacate, nu toate sampoanele si produsele anti-matreata sunt si eficiente. Ba mai mult, unele contin chimicale care, pe de o parte sensibilizeaza si mai mult pielea capului si, pe de alta parte, se acumuleaza in organism atunci cand sunt folosite frecvent.

Matreata poate fi cauzata si de compusii prezenti in unele alimente aparent inofensive (lactate, cereale, ciocolata, bauturi racoritoare, fructe de mare, snacks-uri).

Unii specialisti in medicina alternativa spun ca de vina poate fi si stresul, care deregleaza circulatia la nivelul scalpului. Contracararea stresului prin tehnici de relaxare, exercitii de respiratie si miscare se poate dovedi foarte folositoare.


Scapa de matreata cu tratamente naturiste!

Multe dintre remediile vegetale care combat matreata au si un efect benefic asupra sanatatii parului. Infuziile sau decocturile de plante se aplica dupa ce parul a fost spalat si clatit bine de sampon.
  • Decoctul de mesteacan previne caderea parului si descuamarea excesiva a scalpului. Adaugam 5 linguri de frunze uscate bine maruntite la un litru de apa, fierbem 15 minute si apoi filtram.
  • Decoctul de tintaura (30 g de planta fiarta in 500 ml de apa) se utilizeaza pentru clatirea parului, dupa spalare. In mod similar se folosesc si decocturile de nuc (pentru parul inchis la culoare) si de musetel (pentru parul blond).
  • Decoctul de rozmarin are o indelunga folosire ca remediu contra descuamarii pielii. Se adauga 4 linguri de planta la un litru de apa si se fierbe vreme de 15 minute.
  • Infuzia de cimbru de cultura se prepara adaugand 5 linguri de planta la un litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat vreme de 20 de minute, se strecoara si, dupa ce ajunge la temperatura corpului, se foloseste pentru clatirea parului. In timpul clatirii se maseaza pielea capului.
  • Decoctul de scoarta de stejar (2 linguri de produs vegetal, fiert in 400 ml de apa) se intrebuinteaza pentru spalare, cu o frictionare temeinica.
  • Infuzia de hamei se recomanda pentru clatirea parului, insotita de masajul scalpului. Se infuzeaza 15 minute 2 linguri de planta in 250 ml de apa clocotita.
  • Infuzia de salvie, pentru uz extern, se obtine adaugand 3 linguri de planta la 500 ml de apa in clocot. Se tine la infuzat 15-20 de minute. Cu acest ceai se clateste parul.
  • Infuzia de urzica contribuie la regenerarea scalpului si a parului degradat. Se prepara punand 5 lingurite de produs vegetal uscat si maruntit la o jumatatea de litru de apa clocotita. Se foloseste pentru spalatul parului si pentru clatire.
  • Uleiul din arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) se intrebuinteaza, picurat in sampon sau in apa destinata spalarii parului, pentru masarea scalpului. Tratamentul ajuta la intensificarea metabolismului local si combate matreata. Uleiul de arbore de ceai are efecte antimicrobiene si antimicotice.

Foto: demeterhajnal.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa