Ce este talasoterapia? Cum ne putem imbunatati sanatatea?

 
Ce este talasoterapia?
Folosirea actiunii favorabile a soarelui, a apei marine si a climatului specific litoralului, intuita si de catre popoarele antice, a fost studiata intens de catre oamenii de stiinta si poarta numele de talasoterapie.

Fascinatia pe care-o simtim in fata imensei intinderi de valuri nelinistite are origini greu de explicat. Marea ne cucereste de la prima intalnire si, odata ce am cunoscut-o, ne este greu sa nu revenim si sa ne bucuram de apa sa binefacatoare, ori de cate ori avem ocazia.

In afara de avantajele pe care o cura de terapie marina le are in anumite stari patologice (suferinte osoase, boli ginecologice etc), oamenii de stiinta au identificat o legatura foarte stransa pe care toate fiintele de pe Terra o au cu mediul marin.

Nu intamplator, apa de mare are o compozitie similara sangelui ce ne intretine viata. Fiindca, spun unii oameni de stiinta, in epocile primordiale, adica acum vreo 3 miliarde de ani, oceanul planetar functiona ca un imens organism viu.

Astazi ne pare greu de crezut ca proteo-bacteriile, spirochetele, bacteriile gram-pozitive, algele, plantele superioare, insectele, fungii, molustele, reptilele, mamiferele si oamenii ar avea aceeasi origine.

Dar unii cercetatori cu autoritate au gasit suficiente argumente pentru a sustine originea lor comuna, pornind de la un unic organism, extrem de simplu. Tot acestia opineaza ca, in urma cu 2 miliarde de ani, a debutat si procesul prin care anumite familii si clase de indivizi s-au adaptat si s-au specializat tot mai bine, cucerind gradual nu doar apele oceanului, ci si scoarta terestra si in cele din urma aerul.

Un lucru e sigur! Viata, in multiplele sale forme, pastreaza inca o tainica dar puternica legatura cu apa marii. Si de aceea elementele marine pot fi folosite, cu pricepere si stiinta, spre a ne imbunatati sanatatea si a ne spori calitatea vietii.

Foto: www.garbo.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa