Incarcerarea herniara: cauze, simptome, tratament

 
Ce este incarcerarea herniara? De ce apare incarcerarea unei hernii?
Incarcerarea unei hernii este o criza brusca, acuta, de ireductibilitatea a acesteia. Pentru a pune un diagnostic precoce in aceste cazuri, primul gest consta in cercetarea orificiilor herniare obisnuite (inghinal, crural, ombilical), fara insa a omite posibilitatea unei hernii interne sau a uneia anormale, cu continut deosebit.

In mod obisnuit sindromul ocluziv din incarcerarea unei hernii se prezinta astfel: un vechi purtator de hernie care obisnuia sa si-o reduca singur, este surprins in mod brusc de dureri la nivelul herniei si de imposibilitatea de a reduce aceasta formatie tumorala. Ireductibilitatea insotita de dureri locale, cu iradieri de-a lungul cordonului sunt manifestari completate de o senzatie de greata si uneori de varsaturi reflexe.






In orele urmatoare se constituie sindromul ocluziv (oprirea tranzitului intestinal si a gazelor).

In raport cu gradul de strangulare si de ischemie a ansei intestinale apar semnele intoxicatiei stercoremice: dureri abdominale difuze cu contractura peretelui abdominal, insotite de o stare generala alterata (facies pamantiu, respiratia Cheyne-Stokes, puls precipitat, tensiune arteriala prabusita).

Aceasta peritonita toxica herniara poate duce la pierderea bolnavului, prin fenomene de intoxicatie si colaps, in a 4-a sau a 5-a zi de la aparitia incarcerarii.






Daca in fata acestei simptomatologii nu constatam totusi semne de ireductibilitate subita, o tumoare herniara sub tensiune si un pedicul dureros la nivelul orificiilor obisnuite, suntem datori sa trecem in revista urmatoarele posibilitati:
  • Hernia cu sacuri diverticulare in care diverticulul sacului contine portiunea de intestin incarcerat. Clinic, aceasta hernie se traduce printr-o tumoare de consistenta moale, reductibila, indaratul careia se simte o alta tumoare dura, sub tensiune, dureroasa.
  • Hernia properitoneala care contine doi saci: unul intrainghinal, iar altul intraabdominal.
  • Hernia ombilicala sau cicatriceala creeaza dificultati de diagnostic deoarece sacul herniar este divizat in compartimente, iar partea cea mai mare a herniei se poate reduce; nu exista durere, nici tensiune, iar incarcerarea, desi profunda si acoperita de anse, nu se poate palpa.
  • Hernia crurala incarcerata poate insela, mai cu seama in „ciupiturile laterale”, din pricina durerilor care abia au inceput ca si dispar, iar semnele de ocluzie lipsesc, pana ce deodata se produce peritonita in urma gangrenarii peretelui strangulat al ansei.
  • Herniile cu continut anormal (vezica urinara, apendice, diverticul Meckel, ovar, trompa) prezinta o suprapunere de semne de peritonita, datorita procesului de inflamatie a acestor organe.
  • Herniile: obturatoare (dureri in partea interna a triunghiului Scarpa, care merg pana aproape de spina pubelui), ischiatica (durere in partea superioara a fesei, la care se asociaza semne de strangulare interna si de sciatica), diafragmatica (dureri in epigastru, cord deviat la dreapta, punga de aer in hemitorace care merge pana la clavicula), lombara, ventrala, perianala si labiala sunt rare, dar trebuie avute totusi in vedere.
Kelotomia este tratamentul acestor hernii.

Foto: www.ziaruldeiasi.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa