Turmericul trateaza bolile digestive, nervoase si respiratorii

 
Turmericul trateaza bolile digestive, nervoase si respiratorii; curcumina previne cancerul si bolile cardiovasculare. Turmericul are reactii adverse?
Turmericul (Curcuma longa) se numara printre acele condimente pe care ar trebui sa le folosim mai des! Are forma unei pulberi de culoare galben spre portocaliu, obtinuta din planta curcuma.

In pofida insusirilor sale, turmericul (curcuma ori „sofranul indian”) inca nu este atat de apreciat in bucataria autohtona pe cat s-ar cuveni. La inceputurile utilizarii sale, curcuma servea mai mult drept colorant. Pulberea portocalie este obtinuta prin macinarea radacinilor unei plante inrudita cu ghimbirul, intrebuintata de milenii in India, zona sa de origine.






Turmericul a fost adoptat, drept condiment si leac, de multe alte popoare orientale, iar de zeci de ani el se afla si sub reflectorul stiintei, care i-a descoperit proprietati noi, protectoare si terapeutice. O mare parte dintre calitatile turmericului sunt tributare prezentei curcuminei (compus botezat dupa numele plantei!), cea care-i confera culoarea caracteristica. Alaturi de ea mai gasim in compozitie si peptide, uleiuri volatile, vitamine si saruri minerale (calciu, potasiu).


Turmericul trateaza bolile digestive, nervoase si respiratorii

Turmericul face parte din combinatia de condimente pe care o numim „curry”, in care intra si piperul. Alaturarea dintre cele doua plante este una inspirata, atat din pricina efectelor antioxidante care elimina efectele radicalilor liberi sau a gustului placut pe care il confera mancarurilor, cat si din pricina ca, in prezenta piperului, substantele active din planta (curcuminoide) sunt asimilate mai lesne de organism.

Turmericul are un efect de incalzire. El este adaugat la unele sortimente de mustar si este prezent in compozitia unor branzeturi. In terapiile traditionale din zona de origine, dar si in medicina naturista contemporana, turmericul si-a gasit utilizare pentru a trata tulburarile dispeptice, durerile de stomac, balonarea, diareea si pentru readucerea unui apetit alimentar normal.

Unii terapeuti recomanda turmericul in caz de paraziti intestinali, infectii respiratorii, tulburari menstruale, retentie de apa, afectiuni renale, boala Alzheimer sau tulburari depresive. Este indicat uneori si pacientilor a caror sanatate hepatica s-a depreciat, celor afectati de inflamatii ale mucoasei bronhice, suferinzilor de dureri de cap si chiar unor pacienti cu afectiuni maligne. Totodata, mai este folosit si in aplicare externa, impotriva durerilor osteo-musculare, a unor infectii cutanate ori a inflamatiilor gingivale.






Curcumina previne cancerul si bolile cardiovasculare

Actiunea turmericului in ceea ce priveste ameliorarea unor afectiuni precum osteoartrita si dispepsia a fost dovedita clar, prin teste clinice. Principala sa utilitate este diminuarea inflamatiei, iar principalul efect resimtit de pacient este diminuarea sesizabila a durerilor, dupa folosirea sa in dozele recomandate.

Forta antiinflamatoare oferita de curcumina o intrece chiar si pe cea a unor produse farmaceutice de larga utilizare. Curcumina nu doar ca poseda, ea insasi, exceptionale efecte antioxidante, dar stimuleaza si producerea unor enzime antioxidante de catre tesuturi. Ea contribuie la inversarea unor deteriorari survenite la nivelul aparatului cardiovascular. Unul dintre principalele beneficii este consolidarea si repararea mucoasei care captuseste la interior vasele de sange (endoteliul), indiferent de dimensiunile acestora. Lezarile tunicii interne a vaselor de sange sta in spatele unor cazuri de infarct miocardic si AVC (atac vascular cerebral).

Curcumina are si capacitatea de a incetini angiogeneza tumorala (cresterea retelei sangvine care aprovizioneaza tesutul malign). In conditii de laborator, tot ea a incetinit proliferarea celulelor tumorale si, la animalele monitorizate, a redus viteza de dezvoltare a tumorilor. In plus, la pacientii afectati de cancerul de colon a redus considerabil aria leziunilor specifice.


Precautii la consumul turmericului

In afara de limitarile cantitative impuse de un firesc simt al masurii la individul sanatos (care ne face sa nu abuzam de alimente, de sare si de condimente), exista si categorii de persoane care ar trebui sa nu consume defel turmeric. Exista opinii conform carora el ar putea stimula contractiile uterine, motiv pentru care femeile insarcinate ar trebui sa se abtina de la consumul sau. Pericolul este mai mare daca se folosesc extracte de curcuma si mai redus la folosirea condimentului ca atare.

Uneori, turmericul poate agrava si suferintele celor cu suferinte ale colecistului sau, cateodata, ale celor afectati de boala de reflux gastroesofagian. Intrucat turmericul poate incetini inchegarea sangelui, se recomanda sa se renunte la utilizarea sa in dieta de catre pacientii care urmeaza sa fie fie supusi in urmatoarele saptamani la interventii chirurgicale. La fel ca si alte mirodenii (piper, scortisoara, boia), turmericul va fi intrebuintat cu multa ponderatie, pentru a nu fi lezata sau iritata mucoasa gastrointestinala.


Foto: www.glutenfreegigi.com






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa