Boala vasculara periferica poate declansa un infarct

 
Boala vasculara periferica poate declansa un infarct. Metode ce ajuta sa ne protejam impotriva bolii vasculare periferice
Boala vasculara periferica (BVP) este similara cu insuficienta cardiaca, dar afecteaza picioarele. Factorii care contribuie la acumularea placii in arterele coronare - de la consumul de cheeseburgeri la statul pe scaun sau pe canapea toata ziua - sunt cei care afecteaza si peretii arterelor de la picioare.

Acest lucru poate duce la blocarea fluxului sanguin catre muschii picioarelor, declansand dureri intense la mers. Boala vasculara periferica este o problema majora, din doua motive: provoaca probleme de circulatie, care favorizeaza sedentarismul si maresc riscul aparitiei unor rani greu vindecabile pe labele picioarelor si totodata constituie un semnal de avertizare ca arterele din corp s-au ingustat, din cauza placii.

Persoanele diagnosticate cu boala vasculara periferica prezinta un risc de 20% de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, in decurs de un an. Urmatoarele metode va ajuta sa va protejati.


  • Renuntati la fumat! Nimic nu afecteaza atat de rau arterele picioarelor ca fumatul. Miile de compusi toxici din tigari ingusteaza arterele intr-o asemenea masura, incat fumatorii au un risc de a dezvolta boala vasculara periferica de zece ori mai mare decat nefumatorii.

    In plus, nicotina si alte substante din tutun rigidizeaza invelisul intern al arterelor, care in mod normal este flexibil, marind tensiunea arteriala si declansand modificari ale colesterolului, care favorizeaza acumularea de placa pe peretii arteriali.
  • Controlati-va glicemia! Diabetul mareste de 2,5 ori riscul de a face boala vasculara periferica. Daca glicemia dumneavoastra ramane ridicata (rezultatul analizei de sange efectuate pe stomacul gol este de minimum 126 mg/dl), este timpul sa luati medicamente pentru scaderea nivelului de glucoza din sange.

    Intr-un studiu britanic asupra persoanelor cu diabet, cele care si-au tinut glicemia sub control strict si-au redus cu 22% riscul aparitiei unor probleme severe cauzate de boala vasculara periferica, dureri de picioare, necesitatea unei operatii pe artere sau chiar a amputarii.

    Reduceti colesterolul „rau” si mariti colesterolul „bun”. Colesterolul „rau” LDL se depune pe peretii arterelor de la picioare (sau brate), la fel ca in cazul arterelor coronare. O valoare ridicata a colesterolului total (peste 200 mg/dl) mareste riscul bolii vasculare periferice cu un procent incredibil - 90%.

    Cea mai buna solutie? Aceleasi strategii care protejeaza arterele din cap si inima: reducerea colesterolului „rau” LDL si marirea colesterolului „bun” HDL. Mancati peste in loc de friptura, inlocuiti cerealele rafinate cu cele integrale, consumati multe fructe si legume, faceti exercitii fizice aproape zilnic.
  • Daca aveti o boala de inima sau ati suferit un atac cerebral, urmati toate sfaturile medicului. In cazul in care ati avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral, riscul de boala vasculara periferica este de trei ori mai mare.

    Daca ati supravietuit unuia dintre aceste evenimente potential fatale, protejati-va sistemul cardiovascular. Faceti miscare, mancati sanatos, reduceti stresul si luati medicamentele prescrise.
  • Scapati de colacei! Daca aveti colacei de grasime in jurul mijlocului, este timpul sa scapati de ei.
    Cand o echipa de cercetatori spanioli a masurat si cantarit 708 barbati cu si fara boala vasculara periferica, a constatat ca aceia cu mai multa grasime in jurul taliei aveau un risc de imbolnavire cu 32% mai mare fata de barbatii cu talia zvelta. Circumferinta taliei nu trebuie sa depaseasca 100 cm la barbati si 88 cm la femei.

Foto: www.chirurgievasculara.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa