Ce sa mancati la restaurant

 
Ce sa mancati la restaurant
Pentru a avea o alimentatie sanatoasa, trebuie sa aveti grija ce mancati si cand nu sunteti acasa. Indiferent daca mergeti la un restaurant renumit sau la un mic local, urmatoarele recomandari va permit sa va delectati cu o masa gustoasa fara sa renuntati la obiectivele voastre privind sanatatea.
  • Incercati sa comandati primii! Studiile arata ca atunci cand luam masa in oras, deseori ne lasam influentati de alegerile comesenilor. Daca veti comanda primii, sunt sanse mai mici sa fiti tentati de optiunile mai putin sanatoase din meniu.
  • Beti apa in timpul mesei! Astfel veti manca mai incet, veti savura mai mult mancarea, iar creierul dumneavoastra va primi mesajul ca v-ati saturat inainte de a goli farfuria. Daca nu vi se ofera o cana cu apa, cereti una cand comandati mancarea.
  • Fiti hotarati! Nu este cazul sa fiti timizi atunci cand luati masa la restaurant. Rugati-i sa faca schimbari fata de meniu. De pilda, daca un fel de mancare este prajit, intrebati daca vi-l pot prepara la gratar sau la cuptor. Daca este insotit de cartofi prajiti, cereti in schimb o garnitura de legume.
  • Nu luati desert! Puteti sa mancati mai tarziu, acasa, niste fructe sau o bucatica de ciocolata. Este o optiune mult mai sanatoasa decat o prajitura plina de ciocolata sau un munte de inghetata acoperit cu un al doilea munte de frisca. In plus, veti economisi bani.
  • Ignorati cosul cu paine! Nu va ghiftuiti cu paine in timp ce asteptati mancarea.
  • Comandati mai intai o salata! O echipa de cercetatori americani a descoperit in cadrul unui studiu ca voluntarii care au mancat o salata mare inainte de felul principal au consumat per ansamblu mai putine calorii decat ceilalti.
  • Alegeti doua aperitive! Inainte de a comanda, uitati-va la ce mananca altii. Daca portiile par uriase, mai bine luati doua aperitive in loc de un fel principal. Veti face economie deopotriva de calorii si de bani.
  • Atentie la paharul de vin! Nu-I lasati pe ospatar sa va umple paharul cand inca nu s-a golit. Daca vi-l umple constant, n-o sa mai stiti cat ati baut.
  • Comandati peste! Pestele este sarac in grasimi si in sare, dar trebuie gatit cat mai simplu - fiert in aburi, la cuptor sau pe gratar, de preferinta sa nu fie prajit. Daca se poate, evitati sosul.
Foto: www.economica.net


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa