Muncesc foarte mult si dorm putin! Cum echilibrez balanta?

 
Muncesc foarte mult si dorm putin! Cum echilibrez balanta?
Stilul de viata modern aduce cu sine un val de provocari si de cele mai multe ori incapacitatea organismului de a se adapta are efect negativ asupra ficatului. Desi atunci cand se simte o durere in partea drepta imediat sub coaste se face legatura cu o disfunctionalitate la nivelul ficatului, ei bine, expertii in nutritie afirma ca ficatul nu doare! Si nici nu se plange de faptul ca are de indeplinit peste 500 de functii la nivelul metabolismului!

Numit si „uzina organismului”, ficatul metabolizeaza macronutrientii si secreta bila, care are rol la randul ei in digestia si absorbtia vitaminelor liposolubile. Vorbind de macronutrienti, la nivelul ficatului se proceseaza grasimile si se sintetizeaza proteinele. O buna functionare a ficatului determina o buna coagulare a sangelui prin continutul de proteine plasmatice. O alta functie a ficatului este ca acesta retine toxinele in urma metabolizarii proteinelor, carbohidratilor si grasimilor, de aceea este recomandat sa fie incluse in dieta cat mai multe surse vegetale.


Alimentele procesate, cu un numar mare de aditivi, dar si consumul de medicamente puternice determina ficatul sa faca un efort pentru a elimina chimicalele. De asemenea, alimentele cu continut de sirop de fructoza de porumb si agenti de indulcire ingreuneaza functionarea ficatului.

Ficatul este al doilea organ ca marime (dupa piele) si buna lui functionare determina starea de bine generala a posesorului sau. In lipsa bunei functionari a ficatului, in corp pot sa apara dereglari hormonale si regenerarea celulei hepatice este incetinita.


Patru elemente cheie care imbunatatesc functia hepatica

Unii factori externi precum consumul de alcool, oboseala, stresul, virusurile hepatice, dieta bogata in grasimi si zaharuri produc in timp deteriorarea ficatului si chiar lezarea acestuia. Reconstructia celulei hepatice incepe automat dupa afectiuni precum hepatita C si procesul poate fi ajutat prin includerea in alimentatie a urmatoarelor alimente cheie:
  • Anghinare. Cel mai nou studiu cu referire la anghinare arata ca extractul de anghinare, administrat pacientilor cu hipercolesterina usoara, ajuta la reducerea nivelului de colesterol total si al LDL-colesterolului. In acelasi timp, rezultatele din urma acestui studiu randomizat, controlat, dublu-orb arata ca nivelul de colesterol bun (HDL-colesterol) creste dupa consumul de extract de anghinare. Efectul de scadere al colestrolului se datoreaza efectului de stimulare a fluxului biliar specific anghinarei.
  • Turmeric. Extractul de turmeric contine uleiuri esentiale si flavonoide cu rol hepatoprotectiv si cu rol de scadere a colesterolului. Mecanismul de functionare este din nou conectat cu activarea functiei bilei.
  • Colina. Este singurul nutrient demonstrat stiintific care sustine functionarea normala a ficatului. Aceasta proprietate pozitiva a colinei, cu rol hepatoprotector, ajuta la functionarea normala a metabolismului grasimilor, la functionarea normala a ficatului, la functionarea normala a metabolismului homocistein.
  • Piper negru. Este noua descoperire a expertilor in nutritie in formula cu ingredientele de mai sus, care mareste absorbtia si intareste efectul acestora.

Sfaturi pentru protectia ficatului

Cand vine vorba de protectia ficatului, este recomandat sa se ia in considerare primul pas esential: detoxifierea ficatului. De-a lungul timpului, ficatul absoarbe ca toxinele si reziduurile alimentare si intocmai ca un filtru de masina, necesita curatare pentru o buna filtrare a micronutrientilor. Studiile expertilor in nutritie de la Universitatea din Viena pun in valoare urmatoarele aspecte pentru a evita experienta unui ficat obosit.

  • Cura de detox. Include in dieta alimente bogate in antioxidanti care capteaza radicalii liberi si neutralizeaza toxinele.
  • Multe lichide (apa si ceai) si reducerea cantitatii de alcool ingerat.
  • Mai multe grasimi vegetale si mai putine grasimi animale (unt, smantana, carne de porc).
  • Asigura-te ca incluzi in dieta alimente bogate in vitamine si minerale. Acestea asista enzimele in functia hepatica si ajuta la reglarea glucozei.
  • 7-8 ore de somn pe noapte (femei), 6-7 ore de somn pe noapte (barbati).
Exista si cazuri in care din motive de alimentatie dezechilibrata pe termen lung sau lipsa somnului (ore de munca de noapte) implica o serie de complicatii la nivelul ficatului. In situatii de icter, febra, oboseala cronica, durere acuta se recomanda realizarea analizelor de sange si consult de specialitate.

B!TONIC aduce pe piata suplimentul alimentar Terra Liver, un produs complet cu rol hepatoprotector. In dezvoltarea produsului a participat o echipa de experti in nutritie din Viena condusa de Prof. Dr. Marc Pignitter si s-a dorit a oferi omului modern un produs eficient si rapid.

Invelisul din sursa vegetala (pin) confera usoara digestie a capsulei. Pastrarea proprietatilor ingredientelor active se face prin presarea la rece in fabrica din Germania, sub inalte standarde de calitate si securitate.

Foto: www.fiislim.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa