Am blenoragie? Diagnosticul si tratamentul blenoragiei le poti afla aici!

 
Am blenoragie (gonoree)? Diagnosticul si tratamentul blenoragiei (gonoreei) le poti afla aici!
Boala infectocontagioasa, cu localizare primitiv uretrala, datorita gonococului. In raport de evolutie, blenoragia este acuta sau cronica. Blenoragia debuteaza prin congestia si tumefierea meatului, usturimi si mancarimi in timpul mictiunii, scurgere purulenta uretrala de culoare galben-verzuie.

In formele foarte acute, se inflameaza si glandul si preputul, dand nastere fimozei. Trecuta in faza cronica, blenoragia se reduce la o picatura uretrala (guta matinala) sau manifesta simptome discrete dupa bauturi alcoolice (forma inchisa), evoluand astfel indefinit. La femeie, uretrita acuta are un aspect mai discret, accentuandu-se in cursul menstruatiilor.


Diagnostic clinic

Confirmarea diagnosticului clinic se obtine prin examenul frotiului colorat cu gram (diplococ gram-negativ).


Diagnostic diferential

In diagnosticul diferential vor fi luate in consideratie uretritele cu germeni banali (vindecare usoara sau cronicizare); uretritele amicrobiene, virotice subacute (incubatie lunga, secretie alba-cenusie, putin abundenta); uretrita tricomonazica (secretie alb-spumoasa, prezenta de trichomonas); uretrite chimice (instilatii uretrale intempestive); leucoree.


Tratamentul blenoragiei

Penicilina 6000000 u.i. (150000 u.i./3 ore) sau Efitard (la 24 ore). In caz de rezistenta se trece la Cloramfenicol (1,5 g/zi timp de 5 zile). In formele cronice se poate asocia vaccinul antigonococic (0,05-0,1 i.v./3 zile), 4-5 injectii.

Atentie! Netratarea bolii sau tratamentul urmat incorect poate duce la complicatii severe!

Foto: www.romedic.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa