Ce este sancrul moale? Diagnosticul si tratamentul sancrului moale

 
Ce este sancrul moale? Prin ce mod se transmite sancrul moale? Apare numai la barbati sau si la femei? Care este tratamentul sancrului moale?

Ce este sancrul moale?

Sancrul moale este o boala veneriana caracterizata prin ulceratii dermoepidermice contagioase, localizate de obicei la nivelul tegumentelor si mucoaselor genitale. Sancrul moale se prezinta sub forma unei mici pustule cu un halou inflamator care, rupandu-se, se ulcereaza. Aceasta ulceratie are marginile rosii, neregulate, este inconjurata de un chenar roz albicios caracteristic si acoperita cu un puroi cremos, galben-verzui. La palpare, acest sancru este infiltrat difuz, dar moale. Nu se insoteste in general de o adenopatie satelita si se vindeca in 2-3 saptamani.


Diagnosticul sancrului moale

Pe frotiul facut din secretie si colorat cu Ziehl diluat se pot descoperi streptobacilii Ducrey, dar pentru asta frotiul trebuie repetat de cateva ori. Se poate practica autoinocularea cu puroi din leziune pe fata anterioara a antebratului, sub protectia unei sticle de ceasornic fixata cu leucoplast. Rezultatul este pozitiv cand in 48 de ore apare o pustula, care ia aspectul sancrului moale si in secretia careia gasim streptobacili. I.D.R. cu vaccin antisancros nu este practicabil decat la 8-10 zile de la aparitia sancrului.

Diagnostic diferential cu sancrul sifilitic (ulceratie superficiala, regulata, dura si nedureroasa); sifilide secundare (sunt multiple, erozive, cu suprafata curata, R.B.W.+); sancrul limfogranulomatos (mic, superficial, indolor, putand trece neobservat); herpesul (buchete de vezicule care rupandu-se dau nastere unor eroziuni superficiale si policiclice); balanita eroziva circinata (roseata difuza cu exulceratii superficiale si flora fuzospirilara).


Tratamentul sancrului moale

Tratamentul sancrului moale consta in bai locale antiseptice si pudraj cu sulfamida. Tratament cu streptomicina (1 g/zi) timp de 4-5 zile, iar in cazuri complicate cu adenopatie, se continua timp de 8-10 zile.



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa