De ce apare miopia?

 
De ce apare miopia? Miopia este ereditara? Gravitatea miopiei se mosteneste?
Miopia este ereditara? Miopia este partial ereditara. Daca unul dintre parintii dumneavoastra este miop, aveti un risc de aproximativ 30% de a face miopie, procentul crescand la 55% daca ambii parinti sunt miopi.

Gravitatea miopiei se mosteneste? Gravitatea afectiunii se mosteneste si ea, asa ca daca aveti un parinte cu grad mare de miopie, aveti un risc crescut de a face miopie acuta. Acelasi lucru este valabil pentru copii daca dumneavoastra sau tatal copiilor sunteti miopi si pentru nepotii dumneavoastra daca parintii lor sunt afectati.

Dar, daca pana nu de mult se credea ca influenta genetica este principalul factor determinant al miopiei, recent a aparut un nou risc - timpul petrecut la computer.

Studiile recente efectuate in vestul Europei si SUA sugereaza ca, in medie, unul din patru oameni are miopie. Dar in ultimele cateva decenii s-a inregistrat o crestere rapida a ratei miopiei in majoritatea tarilor lumii. Iar in Asia, zona cea mai afectata, problema a fost etichetata drept „epidemie”.

Exista in mediul sau in comportamentul nostru ceva care ar putea influenta aceasta tendinta? Specialistii considera ca miopia rezulta din interactiunea factorilor genetici cu cei de mediu. Copiii si adolescentii cu probabilitate mostenita de miopie ar putea sa fie si mai vulnerabili la anumite influente care-i faciliteaza aparitia, in anumite perioade critice ale dezvoltarii.

Desi lectura si lucrul la distanta mica au fost luate in calcul, un factor tipic pentru epoca moderna pare a fi timpul indelungat petrecut de tineri la computer, lucrand si jucand jocuri.

Foto: www.scapadeochelari.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa