Tinerii si drogurile — sfaturi pentru parinti

 
Tinerii si drogurile — sfaturi pentru parinti
Intr-o zi, cand faceti curat in camera copilului dumneavoastra, dati din intamplare peste o tigara cu marijuana... Cum procedati? Va desfaceti cureaua sau il invitati la un dialog? Desi sunteti parinti, va propunem o lectie de buna purtare.


Copilul meu se drogheaza. Gasiti cuvintele potrivite!

De ceva vreme, atitudinea lui s-a schimbat. Are privirea pierduta, pare indiferent, rezultatele scolare au scazut, lipseste tot mai des de la cursuri. Sportul, pe care il practica cu placere pana acum, nu il mai intereseaza, iar contactele sale se rezuma la cativa colegi... Fara sa trageti prea repede o concluzie (semnele acestea pot sa fie si ale unei depresii) trebuie sa va ganditi, totusi, la posibilitatea ca fiul sau fiica dumneavoastra se drogheaza. Mai ales daca va cere bani de buzunar mai des ca inainte.

Sfaturi pentru parintii ai caror copii fumeaza marijuana. Nu faceti criza, daca fiul sau fiica dumneavoastra fumeaza marijuana. Dar nu ratati ocazia de a discuta. Specialistii apreciaza ca intre prima zi de incercare, ca sa vada cum e si consumul regulat de droguri, trece aproximativ un an si jumatate. Totusi, dialogul trebuie angajat cat mai repede, inainte ca marijuana sa devina o obisnuinta. Senzatiile tari, asa de pretuite in anii adolescentei, nu trebuie sa devina deprinderi de viata, cu atat mai greu de inlaturat, cu cat ele apar mai devreme.

Vorbiti deschis. Dialogul deschis are si avantajul ca inlatura suspiciunile, care altfel va vor otravi relatia cu copilul. Dar nu cumva sa il acuzati! Spuneti-i cum i-ati gasit tigara in camera si ca imprejurarea v-a nelinistit profund. „Mi-e teama ca fumezi marijuana”. Pentru a evita momentele de tensiune si pentru a oferi un cadru optim dialogului, fixati o data precisa. „O sa vorbim despre asta diseara, dupa ce mancam, cand va fi acasa si tatal tau”. In felul acesta depasiti tensiunea momentului, dar acordati importanta subiectului. Prezenta ambilor parinti, chiar daca sunt despartiti, e importanta: ii impartasiti o ingrijorare comuna, de care va trebui sa tina seama.

Sfaturi pentru parintii ai caror copii nu recunosc ca se drogheaza. Intr-o prima faza, nu insistati. Amintiti-i doar ca e datoria dumneavoastra de parinte sa-l feriti de pericole si de rau. In sensul acesta, avertizati-l ca veti merge la scoala sa vorbiti cu dirigintele, cu profesorul de sport, cu colegii... Trebuie sa simta ca sunteti realmente ingrijorati si ca actionati in interesul sau. Luati-o de la capat peste sase luni. Daca tot nu recunoaste nimic si refuza dialogul, in vreme ce semnele nelinistitoare persista, luati legatura cu un specialist. Dar evitati orice supraveghere de tip politist: sa-i scotociti camera, sa-l obligati sa mearga la un test, pentru a se detecta daca fumeaza canabis sau nu. Evitati masurile brutale, care ii imping pe adolescenti la revolta si la atitudini si mai periculoase: delincventa, consumul de droguri si mai primejdioase.

Sfaturi pentru parintii ai caror copii recunosc ca se drogheaza. Iata o veste buna! Urmeaza sa evaluati dependenta: de cand a inceput sa fumeze canabis? Si cat?

Sfaturi pentru parintii ai caror copii recunosc ca fumeaza ocazional, sambata seara, la vreo petrecere cu colegii lui. Spuneti-i ca nu va place deloc ce face, ca il rugati sa renunte si ca, in orice caz, nu-i veti permite niciodata sa fumeze acasa. Incercati sa-i castigati increderea, sa inteleaga ca se afla in pericol. Dar aceasta forma de toleranta este exclusa, daca adolescentul are mai putin de 15 ani. Toate mijloacele psihoactive - alcool, tutun, canabis - sunt extrem de nocive la varsta asta, sistemul nervos central fiind in plina dezvoltare.

Sfaturi pentru parintii ai caror copii accepta ca fumeaza doar seara, pentru a adormi mai usor sau pentru ca tigara il face sa se simta mai bine. Sau ca fumeaza in fiecare zi... Propuneti-i sa se intalneasca cu un doctor. „La varsta ta, nu e normal sa ai nevoie de stimulente pentru a te simti bine cand esti singur”. E normal sa se nelinisteasca, fiindca adolescentii isi anesteziaza mintea. In anumite doze, canabisul nu este stimulativ, ci terapeutic, fiind folosit frecvent ca antidepresiv sau anxiolitic. Pentru o buna apreciere, parintii trebuie sa gaseasca un specialist competent. Nu intra in discutie un centru de dezintoxicare, ci un psihiatru specializat in probleme legate de adolescenta, sau un pediatru generalist, cu cunostinte in domeniul drogurilor. Obiectivul este de a responsabiliza copilul in legatura cu sanatatea lui psihica si fizica.


Copilul meu s-a apucat de droguri? Cum il pot ajuta?

Daca copilul s-a apucat de droguri inainte de 15-16 ani: canabisul reprezinta o veritabila amenintare pentru sanatatea lor, avand in vedere ca sunt inca copii. Interdictia trebuie sa fie formala: fara sa rostiti pe un ton de bataie „Iti interzic!”, spuneti-i mai degraba: „Nu e bine sa fumezi, esti prea mic, creierul tau este in plina crestere, risti sa il distrugi”. Un copil care are incredere in parintii sai, care le simte dorinta reala de a-l proteja, va fi receptiv la acest mesaj. In plus, e bine sa-l si ajutati, indepartandu-l de „zona periculoasa”: un an de scoala sau toate vacantele mari petrecute la bunici, un sport pe care sa-l practice regulat i-ar putea schimba centrul de interese. Dar aceste masuri nu trebuie sa semene a pedeapsa. Sa para totdeauna ce sunt: cautarea unei solutii.


Ce spun specialistii?

Canabisul provoaca dependenta? Riscul de dependenta, in sensul de „nevoie irepresibila”, e mai putin grav in cazul canabisului decat al tigarii. E o dependenta mai mult psihica decat fizica. Se vindeca mai usor.

Cat de toxic este canabisul? Continutul in THC (tetrahydrocannabinol), principiul activ din canabis, e din ce in ce mai ridicat, mai ales in produsele de origine olandeza si belgiana, unde se fac adevarate selectii de plante.

Riscurile consumului de marijuana. Probleme de concentrare, de memorizare, de abandon scolar, de izolare... Uzajul regulat poate provoca un sindrom „amotivational”. Raul e complet ignorat. De temut: escaladarea consumului de marijuana. In doze mari, ea creeaza tulburari anxioase majore care se rezolva... tot prin canabis. Dar supradozele de canabis nu produc moarte.

Efectele pe termen lung ale consumului de droguri. Efectele pe termen lung ale THC-ului asupra creierului in formare nu sunt inca bine studiate. Sub semnul intrebarii se afla si posibilitatea ca marijuana sa declanseze schizofrenia latenta sau accesele delirante.

Evolutia spre droguri grele. Conform ultimelor studii oficiale, doar 5% dintre fumatorii de canabis trec la droguri mai grele - heroina sau cocaina. Nu a fost stabilita nicio legatura de cauzalitate intre drogurile blande si cele dure.

Bibliografie: AS verde. Foto: www.descopera.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa