Alimente care pot deregla hormonii

 
Hormonii sunt acei mesageri chimici indispensabili pentru buna functionare a intregului organism. Dezechilibrele hormonale pot fi induse si de alimentele pe care le consumam. Cand activitatea unor hormoni este perturbata, se instaleaza indispozitia si depresia, sistemul imunitar slabeste, metabolismul incetineste, apetitul alimentar se modifica.

Aceste dezechilibre hormonale afecteaza si functiile ficatului (organ vital pentru sanatatea hormonala, care se ocupa si de eliminarea surplusului de estrogeni), ceea ce predispune la afectiuni inflamatorii. Evita anumite alimente sau consuma-le cu moderatie, ca sa eviti problemele de sanatate!


Lista vinovatilor

Anumite alimente ingreuneaza digestia, perturba ficatul, favorizeaza raspunsul inflamator si ingustarea vaselor de sange:
  • Carbohidratii rafinati (faina alba, zaharul alb, orezul alb) si produsele care le contin.
    De ce? Cand insulina atinge apogeul, de obicei dupa o masa bogata in glucide, se secreta masiv testosteron, transformat ulterior in estrogen de catre o enzima numita aromataza, care se gaseste in tesutul adipos din zona abdominala.
  • Alimentele bogate in grasimi saturate precum carnea grasa, margarina, untul, lactatele cu multa grasime.
    De ce? Grasimile influenteaza activitatea hormonala prin cresterea nivelului de estrogen. Studiile arata ca multe tumori mamare sunt alimentate de acesti hormoni. Carnea de pui este si ea de evitat daca provine din surse nesigure, intrucat cresterea puilor de gaina este accelerata de multi producatori prin tratamente hormonale.
  • Soia este un aliment controversat, de aceea se recomanda precautie. Boabele de soia contin fitoestrogeni, tot un fel de estrogeni, dar din plante, nu la fel de puternici.
    De ce? In sprijinul consumului de soia sta rata redusa de cancere din Asia, unde se consuma masiv. Pe de alta parte, specialistii sustin ca fitoestrogenii mimeaza estrogenii reali, avand impact asupra hormonilor tiroidieni, consumul masiv de soia (lapte de soia si tofu, nu si soia fermentata, cum este tempeh) fiind asociat cu cresterea sanilor la baieti, schimbari de dispozitie etc.
Atentie la dietele hipocalorice!

Acestea perturba hormonii, incetinesc metabolismul, slabesc musculatura, induc senzatia de oboseala, impiedica absorbtia vitaminelor solubile in grasimi si te secatuiesc de vitamine.

Bibliografie: Sanatatea de azi. Foto: evz.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa