Cat dureaza digestia? Ce sa mancam seara? Sfaturi pentru o digestie buna

 
Cat dureaza digestia? Ce sa mancam seara? Sfaturi pentru o digestie buna
De ce dupa ce consumi un anumit aliment ti se face foame in scurt timp, in vreme ce dupa altul te simti satul ore la rand? Nu depinde doar de marimea portiilor, ci si de timpul de digestie, care difera de la o mancare la alta.

Dupa fiecare masa, alimentele pe care le consumi urmeaza un traseu complex, bine determinat. Ele trec prin esofag, stomac, prin intestinul subtire, colon, acest parcurs avand o durata mai mica sau mai mare in functie de ceea ce mananci. E drept, poti stimula digestia consumand fibre, probiotice sau facand miscare, insa cat de usor sau de greu se digera un aliment depinde in primul rand de categoria din care face parte. Vezi in continuare care este timpul aproximativ de digestie pentru cele mai importante grupe de alimente.






Fructele, pe primul loc

Cu cat sunt mai bogate in apa, cu atat se digera mai usor. Mai ales daca sunt preparate sub forma de suc, dar si intregi, crude, fructele precum merele, citricele, prunele, pepenele, fructele de padure, rosiile nu raman in stomac decat aproximativ o jumatate de ora, cel mult o ora. Se spune ca este ideal sa le consumi dimineata, pentru ca sunt bogate in glucide si se pot depune cu usurinta daca nu faci miscare dupa ce le consumi. Verdeturile si legumele fara amidon, inclusiv supele de legume, fac parte din aceeasi categorie de alimente usor digerabile.


Undeva la mijloc

Legumele si fructele cu amidon (in aceasta categorie intra avocado, bananele, broccoli, conopida, dovleacul), cerealele, dar si unele produse lactate, se digera in 2-3 ore. Acestea mentin senzatia de satietate timp indelungat.


Grasimile, codase

Dintre toate alimentele, organismul are nevoie de cel mai mult timp pentru a digera grasimile. E vorba aici in principal de carne, chiar daca in grasimi sunt bogate si nucile, maslinele, semintele sau uleiurile vegetale. Aceste alimente ar trebui consumate la ora pranzului si nu mai tarziu de sase seara, altfel risti sa mergi la culcare cu senzatia de stomac plin si sa nu te odihnesti bine.


Ce sa mancam seara?

Se stie ca cina trebuie sa fie cel mai putin consistenta masa a zilei. Si este bine sa nu contina alimente care se digera greu, in special grasimi, iar portiile sa fie mici. „In ceea ce priveste masa de seara, singura recomandare de bun simt este sa nu consumam preparate in cantitati mari si cu continut lipidic crescut, pentru ca in acest fel timpul alocat digestiei este mai lung si poate interfera cu somnul. Este de preferat o masa mai usoara, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ, in care sa predomine legumele si sursele de proteine, cu continut redus de grasime”, spune dr. Serban Damian, nutritionist.






De retinut!

Pentru o digestie buna si o silueta supla, nu conteaza atat combinatiile de alimente, cat calitatea lor si cantitatea in care le consumam. Mesele regulate, echilibrate, care contin toate grupele de alimente benefice nu sunt daunatoare organismului si nici digestiei, chiar daca amesteci mai multe feluri de alimente.

Exista combinatii de alimente pe care ar trebui sa le evitam, pentru ca au timp de digestie diferit?

„Este adevarat ca alimentele au timpi diferiti de digestie, in functie de compozitia lor. De asemenea, alimentele si preparatele isi incep digestia in anumite segmente ale tubului digestiv, tot in functie de macronutrientii pe care ii contin. O lunga perioada de timp s-a considerat ca nu ar trebui facute anumite combinatii de alimente, pentru ca in acest fel se ingreuneaza procesele digestive si apar probleme. In ciuda acestor opinii, pe care inca le mai intalnim si astazi prin anumite publicatii si mai ales pe Internet, stiinta a aratat ca indiferent ce combinatii si asocieri facem, organismul nostru este suficient de bine pregatit pentru a le digera fara probleme. Manifestarile neplacute ce apar la unii oameni, in situatii particulare, tin doar de caracteristicile individuale si nu trebuie sa fie generalizate”, spune dr. Serban Damian (www.superfit.ro).

Foto: obiectivbr.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa