Bagajul emotional cu care iesim din relatiile abuzive

 
Bagajul emotional cu care iesim din relatiile abuzive
Orice forma de abuz pe care o experimentam - fizica, psihica, emotionala, se#uala - lasa urme adanci asupra noastra. Increderea in noi si in propriile noastre pareri dispare. Ne invinovatim, ne judecam si ne blamam. Traim un conflict intre ceea ce ne dorim pentru noi si ceea ce se intampla cu adevarat.

Experimentam dorinte contradictorii, pe de o parte ne dorim sa iesim din acea relatie si sa respingem ceea ce ne face rau, pe de alta parte ne dorim sa ramanem in relatie, dar sa inceteze abuzurile. Singura modalitate in care reusim sa facem fata acestor noi situatii si emotii este de a dezvolta convingeri si comportamente noi.






Mecanisme de aparare...
Daca in planul actiunii e usor sa sesizam schimbarea, ce se intampla totusi in interiorul nostru, acolo unde se afla memoria fiecarui eveniment experimentat anterior si a fiecarei emotii traite, a intrebarilor pe care ni le adresam si a dorintelor care uneori ne fac sa ne simtim vinovati, rusinati, confuzi sau neputinciosi.

Atunci cand traim intr-o relatie abuziva, dezvoltam anumite modalitati de aparare a propriei fiinte, care ne sunt de folos in acel moment, acestea se reactiveaza ori de cate ori intram intr-un conflict, chiar si dupa ce am iesit dintr-o relatie abuziva.

Bagajul nostru emotional, in momentul plecarii dintr-o relatie abuziva, este plin cu anxietate, incertitudine fata de decizia luata, frica de nou, teama ca nu sunt suficient de buna sa fac fata noilor provocari. De aici perceptia noastra distorsionata asupra comportamentelor pe care le consideram agresive.






O noua viata...
Iesirea dintr-o relatie violenta si adoptarea unei vieti independente presupun traversarea unei perioade de adaptare. Ne este dificil sa ne intelegem emotiile si sunt greu de gestionat, desi acceptarea lor face parte din procesul de recuperare, adaptare si dezvoltare.

Interventiile psihoterapeutice sunt cele mai indicate in aceste cazuri, existand tehnici in psihoterapie care ne pot ajuta sa ne clarificam conflictele si experientele traite in perioadele dificile din viata noastra, astfel incat sa ne echilibram.

(#)=litera x

Daca ai nevoie de sprijin pentru a-ti intelege conflictele interioare si reactiile in anumite situatii, poti contacta psihoterapeutii Fundatiei Sensiblu la tel. 021 311 46 36.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa