Contaminarea cu sifilis. Care sunt riscurile daca nu ma tratez la timp?

 
Sifilisul se poate transmite prin sarut? Sifilisul se transmite de la mama la fat? Cum recunosc sifilisul? Tratamentul sifilisului este complicat? Cat dureaza tratamentul sifilisului?

Este posibila contaminarea cu sifilis doar printr-un sarut?

Desi in 99% dintre cazuri boala se transmite prin contact se#ual, ramane un numar de situatii in care contractarea luesului (sifilisului) se realizeaza prin intermediul leziunilor deschise, a mucoaselor ori a folosirii in comun a obiectelor de igiena (periuta de dinti).

Preluarea bacteriilor ce provoaca sifilisul (spirochete) de pe obiecte nu este prea frecventa, deoarece acestea sunt distruse usor in mediul extern. Agentul patogen (Treponema Pallidum) se mai transmite si de la mama la fat. Din pacate, este posibila si transmiterea prin sarut, mai ales daca individul respectiv avea ulceratii specifice la nivelul mucoasei bucale.






Care sunt riscurile daca nu ma tratez la timp?

Afectiunea va trece in stadiul secundar! Aceasta faza debuteaza atunci cand pacientul a ignorat simptomele sau nu a vrut sa se prezinte la medic intr-un stadiu precoce, cand si tratamentul e mai simplu. Ca simptome, poate aparea o eruptie, o puzderie de leziuni de forma ovala pe brate sau pe coapse, in zona bucala sau anala.

Bolnavul poate transmite agentul infectios si in aceasta faza. In paralel, mai pot fi resimtite si deprecierea starii generale, cefalee, dureri musculare si se pot manifesta stari febrile, la fel ca in cazul oricarei infectii. Dupa disparitia lor, aparent boala a trecut, insa spirochetele raman latente.

Foarte grav este ca, necombatute cu antibiotice, bacteriile nu se limiteaza a vatama numai pielea si mucoasele, ci afecteaza si organele interne (ficat, rinichi, inima), ochii ori alte tesuturi (precum meningele ori tesutul osos). Avand un caracter extins, ranile de origine sifilitica pot constitui o poarta de intrare pentru alte periculoase boli virale (exemplu SIDA) sau bacteriene.

In stadiul tertiar, care se poate intinde pe durata unor ani, riscurile lezarii grave a unor organe este foarte sporit. In unele situatii rare, infectarea este lipsita de orice simptom. Specific stadiului tertiar, apar pe corp un soi de galme (gome), de excrescente semisferice la nivelul pielii de pe corp sau fetei care pot capata cu timpul un caracter ulcerativ. Gomele insa nu apar doar la nivel cutanat. Ele se pot dezvolta si la nivelul organelor interne (de pilda la inima, cu pericolul unor evenimente vasculare grave) si al creierului (unde produc dementa sifilitica ori, dupa caz, pareze sau comportamente anormale). Femeile care sufera de lues si nu se trateaza pot da nastere unor copii ce pot avea multe de patimit dupa nastere (sifilis congenital).


Cum recunosc sifilisul?

Sifilisul are mai multe stadii: primar, secundar si tertiar. Stadiul primar debuteaza, dupa o incubatie de circa 3-4 saptamani a bacteriilor, prin aparitia unor leziuni (ulceratii), asa-numitul sancru sifilitic, mai des in zona genitala si uneori la nivelul gurii, al degetelor ori anusului.

Prin intermediul contactului cu zona afectata de sancru boala poate fi transmisa si altor persoane. Asa ca aveti grija in cazul in care intervin astfel de leziuni! Noi va indemnam sa mergeti cat mai degraba la un medic dermato-venerolog. El va avea nevoie si de rezultatele unor analize (examinari microscopice ale serului extras din leziuni, VDRL, TPHA), in urma carora veti afla sigur daca v-ati contaminat sau nu.


Cum decurge tratamentul sifilisului? Este complicat? Dureaza mult?

Tratamentul sifilisului da rezultate bune in majoritatea cazurilor, daca este efectuat din pripa. De obicei, adica atunci cand nu exista contraindicatii, se foloseste penicilina, intr-o doza unica si o cantitate mai mare. Exista insa si situatii in care, pentru vindecare, se impune tratamentul (antibioterapie) de durata.

(#)=litera x.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa