Statistici despre mortalitatea cardiovasculara

 
Statisticile bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare reprezinta principala amenintare la adresa sanatatii populatiei la nivel mondial. In tarile dezvoltate, in ultimii 30 de ani, mortalitatea cardiovasculara a scazut, comparativ cu tarile in curs de dezvoltare, in care aceasta rata a crescut ingrijorator.

Romania ocupa primul loc in Europa la mortalitatea cardiovasculara. In Romania, conform datelor publicate de Societatea Romana de Hipertensiune, boala cardiovasculara determina peste 62% din totalul deceselor. Prevalenta hipertensiunii arteriale in Romania este in continua crestere.

In anul 2012, prevalenta hipertensiunii arteriale era de 40.4%, iar in 2016 rezultatele preliminare ale studiului Sephar III arata ca 49.5% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani sunt hipertensivi.

Pierderea capacitatii de munca este determinata in 30% din cazuri tot de bolile cardiovasculare. Atacul de cord sau accidentul vascular cerebral sunt privite ca niste evenimente inevitabile si, din pacate, reprezinta adesea primul simptom al unei boli care evolueaza zeci de ani.

Romania este pe ultimul loc in UE la preventia si tratamentul afectiunilor cardiovasculare. Un studiu elaborat de Health Consumer Powerhouse - organism al Comisiei Europene care supravegheaza calitatea serviciilor medicale in Uniunea Europeana, situeaza Romania pe ultimul loc in ceea ce priveste preventia si tratamentul afectiunilor cardiovasculare.

Bolile de inima pot fi evitate. Desi statisticile referitoare la mortalitate sunt sumbre, o atentie sporita trebuie acordata prevenirii acestor boli, fiind bine-cunoscut faptul ca este mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi.

Insusirea unor cunostinte minime despre sanatate si boala, renuntarea la unele obiceiuri daunatoare sanatatii (cum sunt: excesul de alcool si fumatul, lipsa activitatii fizice, alimentatia nesanatoasa etc.), precum si vizitele periodice la medic sunt pasi importanti ce pot contribui la preventia si controlul bolilor cardiovasculare.

Foto: descopera.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa