Algele, meniu de sezon. Ce contin algele?

 
Algele, meniu de sezon. Ce contin algele?

Pentru noi, o chestie dezgustatoare care ni se infasoara pe picioare vara, in valurile marii; pentru asiatici - o delicatesa. Algele au fost descoperite de ceva vreme si de occidentali, care le savureaza in sushi sau in chip de condiment. Insa, datorita valorii lor nutritive deosebite, algele ar trebui sa ocupe un loc mai important in meniul nostru.

Ceea ce noi numim de-a valma „alge” reprezinta de fapt sute de specii de plante care cresc in apele dulci sau sarate, avand dimensiuni ce variaza de la un milimetru pana la cateva sute de metri. Dar aceste plante marine nu sunt indeobste clasate dupa dimensiune, ci dupa culoare - verzi, brune si rosii - si pot fi considerate niste legume aproape miraculoase.






Motivul este capacitatea lor de a impiedica proliferarea celulelor canceroase (mai ales la tumorile de san si prostata) si faptul ca previn bolile cardiovasculare, diabetul, hipercolesterolemia si hipertensiunea.


Ce au gasit oamenii de stiinta in alge?

  • Carotenoide. Carotenoidele diminueaza viabilitatea celulelor canceroase din colon si impiedica instalarea obezitatii, prin inhibarea unei proteine specifice tesuturilor adipoase. Ramane ca studii ulterioare sa confirme aceasta descoperire.
  • Fibre de un soi deosebit de solubil, ceea ce ar reprezenta o unealta utila in controlul apetitului, scaderea colesterolului, a hipertensiunii, prevenind deci bolile cardiovasculare si diabetul. Mai mult, fibrele din algele brune ar avea capacitatea de a combate tumorile, moduland riposta sistemului imunitar. In functie de perioada in care sunt recoltate, algele au un continut variabil de fibre cu proprietati anticoagulante, antiinflamatoare si antivirale.
  • Fitosteroli. Unele alge precum wakame si nori contin fitosteroli, care impiedica absorbtia colesterolului in organism, mai ales a LDL (colesterolul „rau”).
  • Omega-3. Somonul si capsulele cu ulei extras din algele marine ar avea acelasi efect. Sa speram ca efectul consumarii algelor, nu al extraselor din alge, este la fel de puternic.
  • Fucodaina. Acesta este un zahar specific algelor brune, remarcabil prin actiunea sa de a starpi celulele leucemice. Expertii considera ca fucodaina ar putea spori eficienta chimioterapiei. Deocamdata, s-a constatat in vitro ca fucodaina a distrus celulele de cancer la san.
  • Iod. Ca toate plantele traitoare in mare si algele contin iod, care intra in compozitia hormonilor tiroidieni, implicati in crestere, dezvoltare si reglarea metabolismului. Nu exagerati insa, fiindca un nivel prea ridicat de iod poate perturba functionarea tiroidei.

Deocamdata, majoritatea studiilor au fost facute in vitro, ramane de vazut daca rezultatele se confirma in vivo. Sunt sanse mari ca aceasta confirmare sa survina. Un argument indirect ar fi acela ca populatia japoneza, adepta a alimentatiei traditionale, unde pestele crud si algele sunt ingrediente esentiale, are cea mai redusa incidenta a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a cancerului. Poate nu e doar meritul pestelui, ci si al algelor.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa