Victimele hartuirii in scoala si operatiile estetice

 
Victimele hartuirii in scoala si operatiile estetice

Copiii agresori si victimele lor sunt mai predispusi decat alti copii sa apeleze la operatii estetice in viitor, arata rezultatele unui nou studiu. 11,5% dintre victimele hartuirii (bullying) au o dorinta extrem de mare de a apela la chirurgia estetica, la fel si 3,4% dintre hartuitori si 8,8% dintre adolescentii care agreseaza si sunt agresati, spre deosebire de doar 1% dintre cei care nu sunt afectati de bullying.

Profesorul Dieter Wolke si colegii sai din Departamentul de Psihologie si de la Warwick Medical School au descoperit ca adolescentii care sunt afectati in orice fel de bullying au o dorinta mai mare decat ceilalti de a-si schimba fizionomia prin operatii estetice.






Aproape 2.800 de adolescenti cu varste intre 11 si 16 ani din scolile si liceele britanice au fost examinati pentru implicarea lor in hartuire, prin autoevaluare si evaluare facuta de catre colegi. Un grup-test de 800 de adolescenti, incluzandu-i pe agresori, pe victimele lor si pe cei care deopotriva agreseaza si sunt agresati, precum si pe cei neafectati de hartuire au fost analizati din punct de vedere al problemelor emotionale, al nivelului stimei de sine si al dorintei de a folosi chirurgia plastica.

Copiilor li s-a cerut sa completeze anumite chestionare prestabilite precum „Chestionarul punctelor forte si al slabiciunilor” si „Gradul de acceptare al chirurgiei cosmetice”. Rezultatele au aratat ca adolescentii implicati in bullying, indiferent de rol, sunt mult mai interesati de chirurgia plastica prin comparatie cu cei care nu au cu nimic de-a face cu bullying-ul. Dorinta de a apela la chirurgia cosmetica este cea mai mare la victimele bullying-ului, dar este semnificativa si la agresori.

11,5% dintre victimele bullying-ului au o dorinta foarte mare de a se opera. La fel, 3,4% dintre agresori si 8,8% dintre adolescentii care sunt atat agresori cat si agresati. Dintre cei care nu sunt afectati de bullying, doar 1% ar apela la operatii estetice. Fetele vor sa apeleze la cutit mai mult decat baietii. Din grupul-test, 7,3% dintre fete isi doreau foarte mult sa se opereze, comparativ cu doar 2% dintre baieti.






Cercetatorii au stabilit ca agresorii voiau sa apeleze la operatiile estetice pentru a-si imbunatati infatisarea si statutul social. Pe de alta parte, victimele bullying-ului vor sa se opereze pentru ca functionarea lor psihologica este afectata de hartuire, scazandu-le stima de sine si provocandu-le si dorinta de a-si schimba infatisarea.

Intre 2014 si 2015 in Statele Unite au fost efectuate 15,9 milioane de proceduri minim invazive. 230.000 dintre cei operati aveau varste intre 13 si 19 ani. Cifre similare se inregistreaza in Marea Britanie si aproape peste tot in lume. Dorinta tinerilor de a se opera ar fi mai mica daca ar fi abordate problemele emotionale cauzate de bullying, spun autorii studiului. Ei sugereaza ca plasticienii ar putea sa solicite potentialilor pacienti informatii referitoare la un eventual istoric de bullying si al problemelor emotionale asociate acestuia.

„Hartuirea are drept consecinta o slabire a psihicului, care creste dorinta de a apela la operatii estetice. Pentru agresori, aceste operatii pot fi doar o alta tactica de a-si imbunatati statutul social, de a arata bine si a-i domina pe ceilalti”, noteaza profesorul Wolke si coautorii studiului. „In randul adolescentilor hartuiti, dorinta de a se opera este imediata si de lunga durata. Rezultatele noastre arata ca plasticienii ar trebui sa-si chestioneze pacientii cu privire la bullying si vulnerabilitate psihica.”






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa