Boala misterioasa fara leac care te face captiv in propriul tau corp

 
Boala misterioasa fara leac care te face captiv in propriul tau corp

O boala rara si misterioasa, cunoscuta sub numele de neuroferitinopatie, a captivat atentia cercetatorilor si a publicului larg din cauza simptomelor sale debilitante si a lipsei unui leac cunoscut. Afectiunea neurologica progresiva provoaca o acumulare anormala de proteine numite feritina in creier, ducand la o serie de probleme neurologice severe, inclusiv miscari necontrolate, rigiditate musculara si dificultati de vorbire.

Un aspect intrigant al bolii este ca majoritatea celor aproximativ 100 de pacienti identificati din lume par a fi descendenti ai unui singur individ, Fletcher Christian, liderul infam al revoltei de pe nava Bounty din 1789. Aceasta legatura genetica sugereaza o predispozitie ereditara rara pentru boala.


Recent, cercetatorii au publicat descoperiri semnificative care ofera o perspectiva asupra cauzelor si a posibilelor tratamente pentru neuroferitinopatie. Un studiu publicat in revista „Movement Disorders” a identificat o mutatie genetica specifica prezenta la majoritatea pacientilor cu boala. Aceasta mutatie afecteaza o proteina numita WDR41, care joaca un rol crucial in reglarea metabolismului fierului. Se crede ca mutatia duce la o acumulare anormala de fier in celulele creierului, contribuind la simptomele neurologice ale bolii.

O alta cercetare promitatoare exploreaza potentialul terapiilor genice ca tratament pentru neuroferitinopatie. O echipa de cercetatori de la Institutul National de Sanatate din SUA a dezvoltat o abordare terapeutica care utilizeaza virusuri modificate genetic pentru a livra copii normale ale genei WDR41 in celulele creierului afectate. Studiile preliminare pe animale au demonstrat rezultate promitatoare, reducand semnificativ acumularea de fier si imbunatatind functia neurologica.


Desi aceste descoperiri recente ofera speranta pentru pacientii cu neuroferitinopatie, mai sunt multe de invatat despre aceasta boala rara si complexa. Cercetarile continua sa exploreze cauzele moleculare ale bolii, sa dezvolte strategii terapeutice mai eficiente si sa inteleaga mai bine legatura sa genetica cu descendentii lui Fletcher Christian.

Sursa imagine: digi24.ro

Urmariti-ne in Stiri Google

Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa