Boli Mai Rare Ale Stomacului

 
Boli Mai Rare Ale Stomacului

a) Hernia hiatala consta din patrunderea in torace, prin hiatusul esofagian (orificiul de trecere a esofagului prin diafragm), a unei portiuni de stomac. Afectiunea se intalneste la varste mai inaintate, este mai frecventa la femei si este favorizata de traumatisme abdominale si de cresterea presiunii, intraabdominale, fenomene care se intalnesc in graviditate si in cazurile ce se insotesc de ascita sau varsaturi. Boala este uneori asimptomatica, totusi destul de frecvent se insoteste de tulburari dispeptice, dureri epigastrice si retrosternale, disfagie, arsuri si regurgitatii. Complicatia cea mai severa este strangularea pungii herniate a stomacului.

Diagnosticul este dat cu deosebire de examenul radiologic (facut in incidente variate), iar tratamentul, pe langa un regim alimentar format din mese repetate si reduse, va consta din administrarea de alcaline si antispatice.


b) Prolapsul mucoasei gastrice apare cand sub actiunea unei presiuni intragastrice, pliurile gastrice ale regiunii antrale pot fi impinse in duoden. Clinic, boala se manifesta ca un ulcer duodenal; diagnosticul face examenul radiologic, iar tratamentul este asemanator cu cel din ulcer, cu alcaline si antispatice.


c) Tumorile benigne sunt rare. Cel mai frecvent ne putem intalni cu o polipoza gastrica prezenta adeseori alaturi de o polipoza asemanatoare si a altor segmente din tubul digestiv.

Celelalte tumori benigne (miomul, fibromul etc.) sunt si mai rare. Diagnosticul se face radiologic sau gastroscopic (prin biopsie), iar tratamentul chirurgical, in tumorile insotite de hemoragie, poate fi necesar.


d) Tuberculoza, sifilisul ca si limfogranulomatoza (boala Hodgkin), cu localizarea la nivelul stomacului, sunt foarte rare, iar diagnosticul acestora se cere a fi confirmat prin examene histopatologice.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa