Terapia antialergica

 
Informatii medicale despre terapia antialergica

Terapia antialergica implica:

- Profilaxia tulburarilor prin evitarea contactului cu alergenul sensibilizant (praf de camera, polen, etc), curatirea camerei in care locuieste bolnavul (aerisire cu fereastra deschisa, aspirare cu aspiratorul, curatire cu o carpa umeda toata camera inclusiv peretele). Se recomanda uneori parasirea zonei respective o luna si jumatate pe an.

- Desensibilizarea (hiposensibilizarea) reprezinta unul din tratamentele de baza si consta in injectarea subcutanata bolnavului, a antigenului, in doze progresiv crescande. Se produc astfel anticorpi circulanti (anticorpi blocanti) care neutralizeaza antigenul care patrunde ulterior in organism, evitand astfel contactul cu anticorpul fixat pe celule. Hiposensibilizarea specifica are valoare mare in febra de fan, astmul bronsic, etc. Actioneaza prin producerea de anticorpi blocanti, scaderea eliberarii de histamina si reducerea formarii de IgE (imunoglobulina E). Poate fi utila si in rinita prin praf de camera si polinoza. De exemplu, hiposensibilizarea la polenul alergizant, se face prin injectarea in doze crescande de extracte de polen. Se folosesc curent trei concentratii: 100 P.N.U., 1000 P.N.U., si 10000 P.N.U. Se folosesc si extracte depozit (allpyral). Dupa aceeasi metoda se poate actiona si cu extracte de fungi sau de praf de camera (situatie in care problema este mai complicata).

- Tratamentul cu cromoglicat de sodiu, poate aduce uneori beneficii importante. Se administreaza 6 saptamani, 10 mg de cromoglicat (Intal, Lomudal). Metoda este utila si in astmul bronsic.

- Antihistaminicele de sinteza - antagonisti ai histaminei - actioneaza in special impotriva efectelor histaminei la nivelul muschilor netezi si impotriva permeabilitatii celulare efect al histaminei. Dintre numeroasele preparate existente prezentam: Benadryl (50 mg doza la adult), Clorfenoxamina (50 mg la adult), Piribenzamin (50 mg), Neoantergan (25-50 mg), Tavegyl (pirolidina), Dimetan Phenergan (25-50 mg), Tacaryl (8 mg), Feniramina (50 mg x 2), Periactin, Peritol (4 mg), Actidil (2,5 mg), Atarax (25 mg).

Prin aceasta metoda se obtin rezultate bune in febra de fan, rinita aperiodica, urticaria si edemul angioneurotic precum si in unele reactii alergice postmedicamentoase. Se obtin rezultate mediocre in astmul bronsic, edemele alergice, dermatitele medicamentoase, etc.

- Corticoterapia, actioneaza antialergic, prin efectul sau antiinflamator si antihistaminic. Se administreaza Metilprednisolon acetat (Depo-medrol 40-80 mg la 1-3 saptamani), Triamcinolon (Kenalog 40 mg la 30-45 zile), Volon A 40 si Diprophos comprimate de betametazona (Glucocorticoid de sinteza) 0,5 mg, fiole de 1 ml (4 mg solutie), intravenos, intramuscular sau intraarticular. Durata de actiune este de 30-45 zile. Sunt utile si preparatele cortizonice cu actiune locala (Hidrocortizon, Dexamethason etc). Corticoterapia este utila in toate bolile alergice, in special in starile de rau astmatic, boala serului, unele alergii medicamentoase.

- Desensibilizarea nespecifica este depasita astazi (autohemoterapie, protonoterapie, gamaglobuline, piretoterapie prin lapte, vaccin T.A.B).

- In polipoza nazala recidivanta este de obicei obligatoriu tratamentul chirurgical.

- Reactiile alergice la medicamente sunt stari morbinde frecvente si se intalnesc de obicei dupa administrare de penicilina, aspirina, piramidon etc. Hiposensibilizarea specifica este utila doar in reactiile dupa penicilina iar procedeul comporta riscuri.

- Tratamentul socului anafilactic se face cu medicatie antisoc: adrenalina 0,3 ml solutie 1‰ im., repetata dupa 30', corticoizi in doze mari sub forma de hemisuccinat de hidrocortizon, 200 mg in perfuzie. Antihistaminicele de sinteza si oxigenoterapia sunt discutabile ca valoare.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa