Propolisul - cel mai puternic medicament al naturii

 
Informatii medicale despre propolis

Nici n-apuca primavara sa vina, cu cortegiul ei de muguri si flori, cand roiurile de albine isi pornesc deja colindatul prin lumina cruda a soarelui. Niciodata nu-i prea devreme, pentru ca zburatoarele harnice si aurii sa plece in cautarea nectarului. Dar prima urgenta de primavara o reprezinta propolisul, unul dintre cele mai puternice medicamente ale naturii. Amestec de substante de consistenta rasinii, culese de pe cel putin 20 de specii de arbori, propolisul este pentru stup o adevarata bariera de protectie. De altfel, cuvantul propolis vine din greaca si inseamna „partea dinaintea cetatii”. El a fost denumit asa de catre invatatii greci care, observand cum isi construiesc albinele stupul, au ajuns la concluzia ca aceasta substanta joaca rolul de pavaza impotriva agresorilor externi, propolisul facand din stup o adevarata cetate.

Studiile moderne privitoare la proprietatile acestui preparat natural i-au uimit pe oamenii de stiinta: nu mai putin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri (incluzand si varietatile lor) sunt distruse de catre propolis, care este cel mai puternic medicament antiinfectios cunoscut. Iar proprietatile sale terapeutice nu se opresc aici, eficienta sa fiind demonstrata in nu mai putin de 200 de afectiuni. Iata de ce ne-am hotarat sa cunoastem mai bine acest produs al stupului, una din cele mai puternice arme din arsenalul terapiei naturale.

Cum se obtine si unde gasim propolisul?
Propolisul este un „cocteil” de substante vindecatoare, adunat din mugurii si de pe scoarta plopilor, a mestecenilor, a castanilor, a salciilor, a frasinilor, a aninilor si ale unor specii de pomi fructiferi. Cum stiu albinele sa dozeze acest elixir, sa-l combine si sa-i dea in final o compozitie unitara, asa incat diferitele tipuri de propolis culese din diverse regiuni ale lumii sa aiba proprietati practic similare, este o enigma. O enigma este si cum au putut medicii antici, cum ar fi Galen sau Pliniu, sa identifice, fara a beneficia de mijloacele moderne, proprietatile sale terapeutice. Un lucru este cert: primavara, albinele culeg un medicament exceptional, adunat cu un efort urias, din mugurii abia iesiti la lumina. Exista doua metode prin care apicultorii recolteaza acest medicament: razuindu-l direct de pe peretii stupului de albine sau pentru o mai mare eficienta, construind un colector special, ce preia progresiv productia albinelor, care astfel sunt stimulate sa culeaga cantitati tot mai mari de propolis. Remediu de traditie in medicina naturista din Romania, propolisul se gaseste usor la apicultori, fie brut, sub forma unor bulgarasi maronii, fie lichid, ca tinctura alcoolizata. Propolisul brut de buna calitate se recunoaste printr-un miros specific (dulceag-amarui) foarte puternic, precum si prin lipsa de luciu (propolisul lucios are foarte multa ceara in el si ca atare, proprietatile sale sunt mult diminuate).


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa