Arnica - indicatii terapeutice (recomandari)

 
Arnica - indicatii terapeutice (recomandari)

Este o planta superba, cu flori mari si galbene, care creste pe pajistile inalte ale muntilor nostri la inceputul verii. Arnica (Arnica montana) este o “rivala” serioasa a echinaceei, avand, pe langa efectele imunostimulatoare si o actiune antibiotica puternica, motiv pentru care adesea este folosita pentru tratarea infectiilor deja declansate. Mai mult, datorita efectelor sale antidepresive si tonice cerebrale, este un excelent remediu pentru perioada de toamna-iarna, cand tonusul psihic este in scadere (ceea ce afecteaza nefast capacitatea organismului de a se apara de boli).


Cum se administreaza arnica?
Avand (in doze mari) o toxicitate destul de mare, arnica se foloseste intern, mai ales sub forma de tinctura, care permite o dozare exacta si are efecte foarte puternice in cantitati mici. Tinctura de arnica se gaseste in farmaciile naturiste si se administreaza de regula cate 50 de picaturi, diluate intr-o jumatate de pahar de apa, de trei-patru ori pe zi. Persoanele care au probleme de imunitate la nivelul gatului vor face gargara cu doua lingurite de tinctura de arnica, diluate intr-o jumatate de pahar cu apa.


Cui ii este recomandata arnica?
La fel ca si la echinacea, o cura de doua saptamani cu arnica este recomandata persoanelor care nu au probleme majore de sanatate, dar care vor sa evite bolile iernii, in special racelile. Cele mai spectaculoase efecte se obtin insa in marirea imunitatii persoanelor deja afectate de boli cum ar fi guturaiul, faringita, amigdalita, bronsita, sinuzita, eventual cronicizate. Tinctura de arnica completeaza foarte bine si tratamentul cu antibiotice de sinteza. Este indicata in bolile insotite de febra, in prevenirea si in tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa