Cum putem avea o infatisare placuta?

 
Cum putem avea o infatisare placuta?

Munca, odihna activa, somnul (odihna pasiva) igiena corporala sunt principalii factori care contribuie la mentinerea si intarirea sanatatii si la pastrarea frumusetii.


Munca fizica sau intelectuala produce o mare satisfactie omului si ii da o stare generala de echilibru fiziologic si de multumire sufleteasca. Munca bine organizata contribuie la pastrarea sanatatii, pentru ca imbunatateste activitatea sistemului cardiovascular, intensifica oxigenarea sangelui si influenteaza digestia. Pentru ca munca sa fie eficienta, este necesara si odihna, adica somn suficient si odihna activa.


Oboseala este un semnal de alarma, este ca o sonerie care ne anunta ca scade capacitatea de munca. Chiar daca cei care nu vad sau nu aud nu solicita acesti analizatori, oboseala se manifesta datorita intensei activitati cerebrale, de orientare, de executie a unor deprinderi si de solicitare intensa a altor simturi.


Somnul este cel mai bun medicament contra oboselii. Necesarul de somn este in raport cu varsta: pana la 7 ani sunt necesare 12 ore, de la 7-11 ani - 11 ore, de la 11-15 ani organismul are nevoie de 10 ore, iar persoanele adulte de 7-8 ore.


Odihna activa inseamna recreere, distractie, completarea culturii generale, alaturi de participarea activa la viata de familie, la educarea si ingrijirea copiilor, ca si participarea la viata sociala.


Cultura fizica si sportul sunt necesare pentru intarirea organismului. In cazul celor cu deficiente locomotorii, gimnastica medicala reprezinta un mijloc terapeutic de recuperare. Trebuie sa se elimine orice tendinta de sedentarism, mai ales ca majoritatea celor care nu vad sau care au dificultati la mers sunt tentati sa se miste mai putin. Miscarea in aer liber este foarte importanta si ajuta la dezvoltarea intregului organism. si in casa, cu geamurile deschise fiecare poate face gimnastica, pentru a-si mentine tonusul muscular, si mai ales pentru a se antrena si a domina oboseala fizica.


Pentru a avea o infatisare placuta trebuie respectate cateva notiuni de igiena individuala, valabile pentru toti de la copil pana la batran, iar pentru femei cateva sfaturi in plus despre cosmetica spre a-si pastra frumusetea si sanatatea.


Igiena pielii este obligatorie pentru a elimina transpiratia si grasimea secretata de glandele pielii si pentru a indeparta praful si microbii de pe tegumente. Este necesar sa se faca in mod regulat bai sau dusuri cu apa calda si sapun, iar mainile sa fie spalata inainte de fiecare masa. O mare atentie trebuie acordata spalatului pe dinti dimineata si seara. Igiena genitala va fi respectata in general de catre femei pentru a se preveni vaginitele, metritele si indeosebi cancerul de col uterin.


Igiena parului se face prin periere in fiecare zi si prin spalare cu apa calda si sapun o data pe saptamana. De evitat decolorantii, tincturile toxice etc.


Imbracamintea, care protejeaza corpul contra frigului, caldurii si contra umezelii va fi comoda. Incaltamintea va proteja piciorul contra umiditatii si va evita deformarea degetelor si a piciorului. Cei care au nevoie de proteze, de ghete ortopedice, vor trebui sa respecte regulile de igiena a pielii picioarelor, avand grija ca in fiecare seara sa spele bontul sau piciorul cu apa si sapun, sa-l unga cu lanolina ori vaselina, sa puna pudra de talc si pansament, pentru a evita escarele.


Cateva sfaturi pentru frumusetea femeilor. Pentru tenul gras, se spala obrazul cu apa si sapun sau cu un demachiant care se sterge cu vata. Se poate utiliza apa de castraveti, iar pentru inchiderea porilor o solutie, continand 1 lingurita de lapte crud si 1 lingurita de zeama de lamaie. Dupa spalarea fetei, se poate face baie cu aburi cu ceai de musetel. Pentru punctele negre, se freaca fata cu o lingurita de tarate de grau amestecata cu una de malai si cu putin borax. In acelasi timp se recomanda regim fara grasimi si afumaturi si fara bauturi alcoolice. Renuntati la tutun, daca doriti sa va pastrati tineretea si indeosebi frumusetea.


Pielea uscata se spala fara sapun, cu apa de ploaie sau cu apa bicarbonata (1 lingurita bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa). Se poate pune pe fata tarate inmuiate in lapte caldut sau se unge fata cu un amestec dintr-un galbenus de ou cu 2 lingurite de ulei, preparat pentru mai multe zile.


Pielea deshidratata se poate unge cu creme hidratante dupa ce se pun comprese caldute cu ceai de musetel. Masajul fetei se face cu mana, usor, in sensul fibrelor musculare.


Contra transpiratiei se spala picioarele cu apa rece si sapun de 2 ori pe zi, cladindu-se cu apa si putin otet, apoi se sterg, se usuca si se pudreaza cu un amestec alcatuit din acid salicilic 1 g, acid boric 15 g, oxid de zinc 15 g si talc 70 g; sau se ung picioarele cu crema "Nivea" special destinata acestui scop.


Pentru a avea mainile frumoase sa ne ferim de frig, vant, apa prea calda sau prea rece si de detergenti. Se poate face o baie pentru maini cu fiertura de tarate, iar unghiile se ung cu ulei amestecat cu vitamina A si F.


Pentru ingrijirea parului se foloseste o solutie formata din flori de musetel 100 g/litru apa (pentru blonde) si coji de nuci verzi 200 g macerate 15 zile si strivite, peste care se adauga 300 g alcool 70 grade (pentru brune). Solutia se utilizeaza dupa filtrare prin tifon.


© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa