Obezitatea: sfaturi si recomandari

 
Obezitatea: sfaturi si recomandari

Obezitatea (supraponderea corporala), si sedentarismul (lipsa de miscare) se intalnesc frecvent in zilele noastre si se insotesc, din nefericire, in mod constant de suferinta si boala.


Ea apare deseori la sedentari, iar obezii chiar daca au fost oameni activi, sunt nevoiti sa-si limiteze activitatea fizica, transformandu-se in persoane care stau in fotoliu la domiciliu. Acest cuplu obezitate-sedentarism apare de nedespartit si constituie factorul de baza, responsabil al unei morbiditati complexe (ateroscleroza, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, varice daca ne referim la aparatul cardiovascular) si diabet, litiaza biliara, constipatie, reumatisme degenerative, picior plat, afectiuni cutanate etc., care reduc capacitatea de munca si in final conduc la o mortalitate crescuta.


Obezitatea este acumularea de grasime corporala ce depaseste cu cel putin 10% greutatea ideala. Exista mai multe formule de stabilire a greutatii ideale. S-a incetatenit, desi nu e cel mai corect, calculul urmator: greutatea in kg este egala cu nr. de centimetri din inaltime ce depaseste 1 m din care se scade cifra 4 (ex. un individ de 1,80 m trebuie sa aiba o greutate de cca. 76 kg). Fireste, este necesar ca greutatea sa fie evoluata in functie de varsta, sex, stare de sanatate si aceasta o poate face numai medicul.


In practica medicala intalnim obezitati produse de o serie de cauze, distingandu-se 2 mari categorii: obezitate comuna si obezitate zisa simptom, care apare in cadrul altor boli (ex. cazul bolilor endocrine).


Cea mai frecventa este obezitatea prin supraalimentatie favorizata de un factor ereditar dar si de sedentarism. Lipsa de miscare, exercitiul fizic redus se asociaza deseori cu alimentatie bogata caloric, care conduc la obezitate ajungandu-se astfel la un cerc vicios. Aceasta forma se insoteste - intr-un proces insemnat - de tulburari metabolice (diabet zaharat, dislipidemii) si hipertensiune arteriala. La consultatia unui obez, investigarea tulburarilor metabolice si vasculare devine un examen obligatoriu.


Exista, de asemenea, obezitati aparute in preajma andropauzei la barbati, dar mai ales la menopauza si dupa graviditate la femei. Ne confruntam cu obezitati ce apar dupa un stres psihoafectiv sau in momente grele din viata cand individul isi gaseste refugiul in consumul alimentelor (mananca des si mult). Celelalte forme speciale de obezitate - endocrine (in cadrul unor afectiuni ale glandelor tiroida, suprarenala, hipofiza, pancreas etc) genetice, postmedicamentoase - sunt mai rare.


Datele referitoare la numarul de imbolnaviri si mortalitate sunt graitoare, cu diferente nete, in functie de gradul obezitatii.


Imbolnavirea aparatului cardiovascular se realizeaza in principal prin depunerea unor fractiuni ale grasimilor circulante in sange in peretele arterelor, constituindu-se astfel ateroscleroza. Aceasta duce la ingustarea lumenului vaselor sanguine, cu insuficienta circulatorie in teritoriul irigat. Prezenta obezitatii face ca ateroscleroza sa apara mai precoce - in medie cu 10 ani. Cresterea ponderala supune inima la un efort continuu. In acelasi timp, muschiul cardiac se infiltreaza cu grasimi, inima in aceste conditii nu mai lucreaza normal, apare boala si in final se ajunge la insuficienta cardiaca.


Printre bolile aparatului vascular, hipertensiunea arteriala se intalneste frecvent la obezi, in special la femei, iar la membrele inferioare sunt de asemenea observate varice in proportii insemnate.


Tratamentul obezitatii e dificil, pentru ca nu dispunem de mijloace medicamentoase eficiente, este de lunga durata si implica multa vointa din partea pacientului. Tratamentul vizeaza un regim alimentar hipocaloric, la care se asociaza cresterea consumului energetic prin efort fizic. Cheia succesului depinde de relatia stabilita intre medic si pacient, cu respectarea de catre obez a indicatiilor primite.


© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa