Vitaminele si alimentatia: recomandari si sfaturi

 
Vitaminele si alimentatia: recomandari si sfaturi

Necesarul de vitamine este de actualitate in orice anotimp, pentru ca mareste rezistenta organismului prin cresterea capacitatii de aparare. De aceea este bine sa acordam o atentie deosebita alimentatiei prin meniuri echilibrate, care sa asigure vitaminele necesare mentinerii unei bune stari de sanatate.


Fiecare gospodina trebuie sa stie sa prepare alimentele in asa fel incat sa nu distruga vitaminele pe care acestea le contin.


Legumele bine spalate, fara a fi tinute in apa, pot fi servite crude, ca de exemplu: salata verde, varza, rosiile, ardeii, sau pot fi rase pentru ca celuloza sa fie mai bine tolerata (morcovii, telina), servindu-se sub forma de salate cu ulei si lamaie.


O alta forma de pregatire a legumelor sunt pireurile, care se prepara din legume fierte, trecute prin sita. Legumele spalate se inabusa in lichid putin, in aburi sau la foc incet pentru a pastra vitaminele. Se servesc ca soteuri, iar apa in care au fost fierte se intrebuinteaza la pireu. Supele din legume se fierb in vase acoperite pentru a nu se pierde vitaminele.


Cartofii se coc sau se fierb la cuptor, pentru a pastra vitamina C. Fructele sunt bogate in vitamina A si C. Laptele si branzeturile sunt sursa de calciu, de proteine, de grasimi si pot procura vitaminele A, D si cele din grupul B.


Carnea si pestele sunt sursa de proteine de buna calitate si principalele surse de vitamina PP, iar in ficat se gasesc vitaminele A si B. Ouale au importante cantitati de vitamina din grupul B (vitamina B2 si B6) daca se consuma fierte moi sau sub forma de ochiuri in apa, iar in galbenus se afla vitamina A si D.


Painea intermediara, ca si legumele uscate contin vitamine din grupul B, vitamina E si substante minerale. Legumele si fructele sunt principala sursa de vitamina C. Mentionam ca macesul consumat sub forma de marmelada, pasta, ceai, contine o mare cantitate din aceasta vitamina. De asemenea mararul, patrunjelul, tarhonul, spanacul, urzicile, ceapa verde, salata, varza alba si rosie, ardeiul, rosiile, mazarea si fasolea verde, cartofii si chiar muraturile contin vitamina C.


Fructele ca: struguri, mere, pere, prune, gutui, lamai etc. au importante cantitati de vitamina C. Varza rosie, ardeii, spanacul, loboda, piersicile, caisele si alte fructe si legume colorate contin caroten pe care organismul il poate transforma in vitamina A.


Deci, in orice anotimp sa consumam legume, fructe, sucuri pentru ca aduc organismului vitaminele de care are nevoie.


© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa