Cistopatia alergica

 
Fara imagine

Cistopatia alergica este produsa de hipersensibilizarea mucoasei vezicale la alimente sau unele substante chimice ca: arahide, soia, varza, piersici, rosii, cafea, ceai, ciocolata, penicilina, sulfamide etc. Boala este mai frecventa la femei decat la barbati, fara a se fi gasit o explicatie. Uneori manifestarile alergice sunt ereditare.


Simptome

Simptomele cistopatiei alergice sunt ca ale oricarei cistite. Dar fara infectie: polachiurie, imperiozitate mictionala, chiar hematurie, cu arsura si durere la urinare. Diagnosticul se bazeaza pe prezenta simptomelor de cistita dar in absenta infectiei si pe prezenta manifestarilor alergice in alte parti ale corpului, ca astm, febra de fan, eruptie tegumentara etc. In urina se pun in evidenta eozinofile (care sunt o specie de leucocite).


Diagnostic

Diagnosticul se mai poate stabili si pe disparitia simptoamelor la suprimarea cauzei (alimentul sau substanta chimica) si aparitia simptomelor la administrarea substantelor care le produc.


Tratament

Tratamentul se face prin suprimarea alimentului sau substantei chimice care produc fenomenele urinare si prin administrarea de antihistaminice (feniramin, nilfan, romergan etc) sau cortizon. Tratamentul se face sub conducerea medicului, care stabileste diagnosticul si urmareste rezultatele.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa