Cresterea in inaltime si greutate

 
Cresterea in inaltime si greutate

Accelerarea ritmului de crestere in inaltime si greutate este prima manifestare a debutului pubertatii. Dupa o usoara subdenivelare a ritmului de crestere in perioada anteprepuberala (varsta 8—10 ani), urmeaza o accelerare a ritmului de crestere (la inceput cresterea in inaltime, urmata la 1 an — 1 an si 6 luni de cresterea in greutate). Varsta la care incepe accelerarea ritmului cresterii, precum si viteza de crestere variaza de la individ la individ.

Este perioada in care diferentele de dezvoltare intre copii apar deosebit de evidente, atat pentru copii (intre ei), cat si pentru parinti. Situatia nu are nimic anormal, ei se vor egaliza pe masura ce intra in perioada de pubertate.

La fete, accelerarea ritmului de crestere in inaltime (saltul statural) se situeaza in jurul varstei de 10 ani (media de crestere este de 7,5 cm in primul an, de 5,5 cm in al doilea an), atingandu-se punctul de varf in jurul varstei de 13 ani cand, dupa aparitia ciclului menstrual, ritmul de crestere diminueaza. Cresterea in inaltime inceteaza in jurul varstei de 16 ani, odata cu inchiderea cartilajelor de crestere. La aproximativ 1 an si 6 luni de la accelerarea ritmului de crestere in inaltime se produce cresterea in greutate. Cresterea medie in greutate este de 4—5 kg pe an in primii 2—3 ani de la debutul pubertatii (intre 11 si 14 ani).

Odata cu cresterea in inaltime si greutate se realizeaza si modelarea formelor corporale dupa fenotipul (totalitatea formelor vizibile ale organismului) specific feminin.

Apare curbura coloanei lombare, predomina largirea bazinului fata de latimea umerilor, sistemul osos este delicat, fara proeminente vizibile, stratul adipos este mai accentuat decat la baieti si cu o topografie caracteristica: pe abdomen, piept, solduri si coapse. Apar caracterele sexuale secundare, asupra carora vom reveni. Intre 10 si 13—14 ani, fetele sunt mai inalte si au o greutate mai mare decat baietii, datorita faptului ca pubertatea la fete incepe cu aproximativ 2 ani mai devreme decat la baieti.

La baieti, accelerarea ritmului cresterii in inaltime se situeaza in jurul varstei de 13 ani (viteza de crestere este in medie de 8,7 cm in primul an, de 6,5 cm in al doilea) si continua, in medie, o perioada de 5 ani de la aparitia primelor semne de pubertate. Cresterea in lungime inceteaza in jurul varstei de 18 ani.

La baieti, in prima perioada de crestere in inaltime, este mai evidenta o oarecare disproportie intre segmentele corpului; astfel, predomina alungirea membrelor inferioare fata de lungimea trunchiului. Este perioada in care puberii apar slabi, cu membrele inferioare disproportionat de lungi fata de restul corpului. Ulterior, in procesul de crestere, alungirea membrelor inferioare diminueaza si continua cresterea trunchiului. Cresterea in greutate incepe la aproximativ 1 an si 6 luni de la inceputul accelerarii ritmului cresterii in inaltime.

Cresterea in greutate se face predominant prin cresterea scheletului osos si a masei musculare. Scheletul osos devine mai viguros, cu proeminente osoase reliefate, musculatura se dezvolta predominant fata de stratul adipos. Umerii sunt lati, soldurile mai inguste; se evidentiaza modularea dupa fenotipul masculin. Apar caracterele sexuale secundare. Dupa varsta de 14 ani, baietii ajung fetele, in inaltime si greutate, iar in medie, la varsta de 18 ani, au un avantaj de 15 cm in inaltime si 10 kg in greutate fata de fete.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa