Cand este oportuna administrarea vitaminelor

 
Cand este oportuna administrarea vitaminelor

Din ce in ce mai multi oameni se orienteaza catre ceea ce in genere numim un mod de viata rational. Acest lucru laudabil implica - pe langa beneficierea de mijloacele naturale de profilaxie (aer si apa curate, expunere rationala la soare...), multa miscare, o dieta echilibrata, cu alimente predominant din surse bio si care sunt supuse cat mai putin prelucrarii termice - un aport corect de saruri minerale si mai ales de vitamine, substante considerate vitale pentru functionarea optima a organelor si sistemelor corpului uman.

Alimentatia, mai saraca in fructe si legume proaspete (principalele surse de vitamine), ne influenteaza, fara sa vrem, in sens negativ starea de spirit, capacitatile fizice si psihice. Iarna ne simtim cu totii mai obositi, mai lipsiti de energie, parca functionam la ralanti... Din dorinta ca lucrurile sa reintre in normal, multe persoane apeleaza la suplimentele cu multivitamine. O astfel de terapie nu este insa intotdeauna oportuna, aportul, in lipsa unor analize care sa certifice insuficienta acestor elemente in organism (avitaminoza), putand avea consecinte nefaste asupra sanatatii.


Cateva mentiuni generale

Despre principiile nutritive in discutie se vorbeste din anul 1911, denumirea de vitamine fiindu-le data de catre cercetatorul H. Funk. Prin acest termen, el a definit factori care exista in stare naturala in alimente fara valoare energetica, dar indispensabili organismului; in lipsa lor apar diferite carente, corectabile prin administrarea unor doze mici din elementul insuficient. Ca sa fim mai exacti, vitaminele reprezinta compusi organici pe care corpul ii foloseste, in cantitati foarte mici, pentru a regla si sustine anumite reactii chimice de o importanta majora. Aceste substante „colaboreaza“ cu enzimele si cu alti compusi biologici pentru a asigura vigoarea inimii si a sistemului osos, pentru a optimiza metabolismul, imunitatea, cresterea, dezvoltarea si buna functionare la nivel celular. Deoarece organismul nu le poate fabrica (cu cateva exceptii), nutrimentele esentiale in cauza trebuie aduse din afara, prin alimentatia de zi cu zi sau din suplimente nutritionale. Vitaminele aditionale hranei, obtinute in laborator si concentrate de obicei in siropuri sau sub forma de pastile, sunt indicate in general pentru prevenirea si combaterea carentelor specifice, situatie in care cantitatile recomandate vor fi mici. Deci, daca se respecta posologia, nu exista pericole.


Infectiile virale: o sursa de epuizare

In lupta cu infectiile, mai ales cu cele virale, organismul consuma foarte multa energie. Iata de ce, dupa o gripa, hepatita ori mononucleoza, ne simtim multa vreme lipsiti de vlaga. In astfel de situatii, aportul constant de vitamina C se poate dovedi util in combaterea starilor de epuizare, ajutand sistemul imunitar sa se refaca. Doza potrivita trebuie stabilita de catre medicul curant, un aport prea mare fiind susceptibil de diminuarea efectului anticoagulantelor, precum si de dezvoltarea calculilor renali. Acidul ascorbic poate fi luat atat pe stomacul gol, cat si in timpul meselor sau postprandial, o data sau de doua ori pe zi, cu multa apa. E bine sa fie administrat la aceleasi ore in fiecare zi si nu inainte de culcare. Pentru refacerea ficatului, sunt utile vitaminele A, C si E, cu efect antioxidant, dar si cele din complexul B, care detoxifica acest organ. Vitaminele B12 si B9 (acidul folic) se administreaza pe stomacul gol, niciodata impreuna cu suplimente de fier, restul din grupa B-urilor trebuind luate la aceleasi ore in fiecare zi, in timpul meselor, ideal o doza la micul dejun.


Aport sporit de vitamina D iarna

Pentru a fi sintetizata in organism, vitamina D are nevoie de lumina soarelui. Expunerea pentru macar 20 de minute pe zi a bratelelor si fetei la lumina naturala asigura necesarul cotidian. Cum insa iarna acest lucru nu este intotdeauna posibil, se poate impune procurarea din surse externe. Beneficiile aportului constant sunt uriase: asigura soliditatea scheletului (faciliteaza asimilarea calciului in oase), reduce riscul de dezvoltare a diabetului, contribuie la tratarea astmului, previne aparitia infectiilor virale si chiar a unor forme de cancer.


Cateva sfaturi utile

In general, e bine ca suplimentele vitaminice sa fie luate dupa masa de pranz, considerata cea mai consistenta a zilei. Asa se absorb cel mai bine si sunt limitate efecte adverse precum durerile de stomac sau indigestia. La fel de importanta este cantitatea de lichid cu care sunt administrate vitaminele. Un pahar de apa (200 ml) este doza minima optima. Nu consumati cafea imediat dupa ce ati inghitit suplimentele, caci le inhiba absorbtia. De asemenea, nu le luati cu bauturi prea reci sau prea fierbinti, intrucat le afecteaza proprietatile.


Bine de stiut!

Exista un numar de 13 vitamine care ne sunt absolut necesare. Ele pot fi clasificate in doua grupuri: cele care se dizolva in grasimi (liposolubile) si cele care se dizolva in apa (hidrosolubile). Primele pot fi stocate in organismul uman in tesuturile grase si in ficat pentru o perioada mare de timp. In schimb, vitaminele solubile in apa trebuie consumate pe cat posibil cotidian, deoarece corpul nu le poate depozita si se elimina in cateva zile. O deficienta prelungita a oricaruia dintre aceste elemente ne poate pune sanatatea in pericol.


Scurt dictionar

  • Antioxidant. Substanta care protejeaza organismul de actiunea nefasta a radicalilor liberi, acele molecule instabile ce lezeaza celulele normale si produc imbatranirea lor prematura sau chiar aparitia unor cancere.
  • Avitaminoza. Boala de nutritie generata de lipsa indelungata a unor vitamine in organism.
  • Hipervitaminoza. Tulburare organica aparuta ca urmare a administrarii exagerate a anumitor vitamine.
  • Posologie. Parte a terapeuticii care se ocupa cu indicatiile referitoare la dozele si la modul in care trebuie administrate diverse produse farmaceutice.
  • Unitati internationale (UI). Cantitate de principii active acceptata la nivel mondial, folosita de regula la masurarea vitaminelor liposolubile, hormonilor, vaccinurilor etc.
Medicina naturista nr. 1 (161)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa