Ce se intampla cand transpiram?

 
Ce se intampla cand transpiram?

Canicula, emotie sau efort fizic, la sala de fitness ori pe terenul de sport: cand corpul nostru se supraincalzeste, apare transpiratia. Ea se evapora si astfel racoreste pielea, scapandu-ne de senzatia neplacuta de fierbinteala.


Fruntea

Orice om poseda cateva milioane de glande sudoripare, distribuite pe intreg corpul - in primul rand pe frunte, palme si talpi. De aceea, indata ce transpiram, ne ies broboane de sudoare pe frunte. Pentru pielea fetei, acesta este un avantaj: pe langa functia de racire, transpiratia mai are si rolul de a umezi pielea, mentinandu-i supletea si asigurandu-i pH-ul corect. Abundenta transpiratiei depinde de diversi factori, inainte de toate de temperatura exterioara si de activitatea fizica.


Ceafa si spatele

Mai ales barbatii transpira intens la ceafa si pe spate. Mirosul tipic masculin al pielii si al transpiratiei se datoreaza produsilor de descompunere ai hormonului sexual testosteron. Responsabile pentru aceasta sunt bacteriile grampozitive de pe suprafata pielii. Ele descompun resturile hormonului masculin, transformandu-le in substante cu miros neplacut.


Subsuorile

Glandele sudoripare de sub brate sunt apocrine (odata cu secretia, ele elimina si o parte a celulei). Glande de acest tip se mai gasesc in jurul mameloanelor si in zona genitala, aflandu-se in stransa legatura cu radacinile firelor de par. Ele se dezvolta abia in perioada pubertatii, fiind activate in special de sentimentele puternice cum ar fi mania sau enervarea. Din aceste glande se degaja substante aromatice care, in combinatie cu sebumul secretat de glandele sebacee, dau mirosul corporal caracteristic al fiecarui individ.


Pieptul

Cand e foarte cald, multe femei transpira sub sani. In acele pliuri ale pielii apar cu usurinta leziuni, prin frecare cu marginea sutienului. Pentru a preveni posibilele inflamatii, medicii sfatuiesc ca zona respectiva sa fie mentinuta mereu uscata, prin spalari dese, pudrare cu talc si o imbracaminte vaporoasa, care sa permita aerisirea corpului.


Mainile

Glandele sudoripare de pe maini, picioare si frunte sunt situate in zona limitrofa dintre epiderma si derma, fiind glande ecrine (isi elimina secretia fara a modifica structura celulelor). N-au nici o legatura cu pilozitatea si nu degaja substante aromatice. Rolul lor principal este acela de a racori corpul. Pe langa aceasta, ele preiau o mica parte din munca de detoxifiere a organismului indeplinita de rinichi. In total, omul poseda intre doua si patru milioane de asemenea glande sudoripare.


Picioarele

In nici o alta parte a corpului nu exista atat de multe glande sudoripare ca la picioare: aproximativ 600 pe centimetrul patrat. Si aici, transpiratia este initial inodora, consta in proportie de 99% din apa, restul fiind electroliti, componente proteice si acid lactic. Ea capata insa miros indata ce germenii de pe piele incep s-o descompuna. Daca, pe o vreme excesiv de calda, purtam pantofi care impiedica aerul sa circule. Practic, mirosul urat al picioarelor devine inevitabil.

AS verde, nr. 85


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa