Cum ingrijim corect pielea matura

 
Cum ingrijim corect pielea matura

Structura pielii incepe sa se degradeze de la varsta de 30 de ani, primele marci ale acestui proces fiind ridurile fine, de expresie, ce isi fac aparitia pe frunte, in jurul gurii si al ochilor. Dupa 45-50 de ani, situatia se complica: cutele devin tot mai accentuate, isi fac aparitia petele pigmentare, epiderma pierde incet, dar sigur, din fermitate, ovalul fetei fiind mai putin conturat ca in urma cu un deceniu. De asemenea, se constata o tendinta crescuta spre deshidratare la acest nivel. La originea acestor manifestari stau pe de-o parte reducerea concentratiei de colagen, elementul care da elasticitatea caracteristica pielii, iar pe de alta factorii externi, precum poluarea, fumatul, expunerea excesiva la razele ultraviolete, dieta incorecta etc.


Trioul degradarii

  • Razele ultraviolete, dupa cum se stie, sunt un important inamic al sanatatii pielii, fiind un factor agravant al imbatranirii cutanate. Expunerea exagerata a pielii la lumina astrului zilei face ca o mare cantitate de radicali liberi sa atace celulele din care este acest organ alcatuit, afectandu-le membranele si ADN-ul si provocand pagube ireversibile. Pentru a preveni un astfel de fenomen, este foarte important sa folositi, atat vara, cat si iarna, creme cu ecran solar si evitati sa faceti plaja in intervalul orar 11-16.
  • Fumatul este sursa a stresului oxidativ, diminueaza oxigenarea celulelor, favorizand aparitia ridurilor si a petelor pigmentare. Renuntati imediat la viciul tigaretelor daca tineti la sanatatea dumneavoastra generala.
  • Dieta dezechilibrata, deopotriva calitativ si cantitativ. O alimentatie ce nu furnizeaza organismului necesarul de vitamine, in special A, E si C, cunoscute ca redutabili antioxidanti, precum si de oligoelemente ori acizi grasi omega-3 si omega-6 priveaza corpul in ansamblu de mijloacele de aparare contra agresiunilor cotidiene, cu consecinte notabile si asupra pielii. Pentru a asigura organismului elementele de care are nevoie, consumati cat mai des legume si fructe proaspete, peste, fructe oleaginoase, uleiuri vegetale si evitati alimentele intens procesate, conservele, dulciurile rafinate etc.

Folositi cu incredere produsele stupului

Inca din antichitate, femeile au apelat la produse apicole pentru a-si intretine si prelungi frumusetea si tineretea. Acestea au caracter astringent, revitaminizant, hranitor, reconfortant.
  • Laptisorul de matca. Acest produs natural are numeroase principii nutritive, cuprinde intr-un volum mic substante proteice, lipide, glucide si vitamine, care influenteaza in bine circulatia superficiala a sangelui, mentin apa in tesuturi, regenereaza celulele pielii, dau elasticitate acesteia si atenueaza ridurile.
  • Mierea. Dizolvati cateva lingurite de miere in apa calduta sau lapte, dupa care masati tenul cu solutia obtinuta. Este o metoda eficienta de a va hidrata si catifela pielea.

Masuri de intretinere cu efect garantat

Pe langa adoptarea unei diete sanatoase, echilibrate, folosirea consecventa a unor produse cosmetice de buna calitate, in conformitate cu tipul dumneavoastra de piele, garanteaza succesul in lupta cu timpul. Iata care sunt masurile de ingrijire cele mai eficace:

Masura numarul 1: curatarea. Preferati produsele destinate ingrijirii pielii sensibile, cu care sa va curatati fata dimineata si seara. Puteti folosi cu succes si apa minerala, foarte blanda cu tenul si extrem de eficienta in indepartarea impuritatilor de pe suprafata epidermei. In farmacii exista o gama foarte variata de astfel de demachiante 100% naturale, al caror pret difera de la o sursa la alta. Puteti incerca sa preparati si in casa o excelenta solutie de purificare, dupa urmatoarea formula:

Combinati 40 ml apa minerala plata, 2,5 g glicerina, 60 ml apa florala de tea tree (arbore de ceai), 6 ml ulei de ricin sulfatat (care are rolul de emulgator si stabilizator al compozitiei), un conservant. Pentru a creste capacitatea de curatare, puteti creste gramajul uleiului de ricin sulfatat. Ca si demachiantul de tip lapte, necesita mai multe aplicari pentru a efectua o purificare in profunzime a tenului. Renuntati la folosirea sapunului, deoarece contine detergenti ce favorizeaza uscarea pielii.

Masura numarul 2: hidratarea. Combateti uscaciunea epidermei cu produse hranitoare, ce vor reconstitui bariera lipidica (liantul celular al pielii): creme de zi pe baza de ceramide, acizi grasi, unt de karite... in completare, puteti utiliza o crema de noapte, mult mai hranitoare, cu actiune protectoare accentuata, care va ajuta pielea sa se repare. Ideale raman produsele anti-imbatrinire pe baza de antioxidanti, precum vitaminele C, E si A. Acesti agenti activi stimuleaza producerea de colagen si redau tonusul epidermei. Pe langa cremele clasice, de bun augur poate fi utilizarea solutiilor mai concentrate, de tipul serurilor speciale. Acestea se aplica inaintea intinderii cremei de zi, pentru a intensifica mecanismele de protectie contra radicalilor liberi. In fine, pentru a pastra nealterat conturul ochilor, o zona fragila, care se deterioreaza foarte repede, folositi cosmeticele anume concepute tratarii acestei zone a fetei, capabile sa estompeze mult-blamatele riduri talpa-gastei.

Foto: lifestyle.bzi.ro; Medicina naturista nr. 1 (161)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa