Tratamente naturiste cu fragi si zmeura

 
Tratamente naturiste cu fragi si zmeura
Putina lume stie ca fragii si zmeura nu sunt doar unele dintre cele mai gustoase si parfumate fructe de padure, ci si veritabile alimente-medicament. Calitatile lor terapeutice au fost evidentiate inca din lumea antica, de pe atunci fiind utilizate cu succes pentru despovararea organismului de toxine, pentru eliminarea calculilor renali sau biliari, pentru restabilirea functionalitatii optime a organelor digestive si ale sistemului respirator, precum si in combaterea altor suferinte.

Asigurati pielii necesarul de vitamine

Daca vreti sa aveti pielea curata si frumoasa ca a unui bebelus, nu lasati sa treaca sezonul fragilor si aplicati cu regularitate urmatorul tratament. Eu il stiu de la mama, care l-a folosit mult in tinerete, drept urmare in prezent se bucura de un ten impecabil si luminos, lipsit in totalitate de riduri.

Amestecati doua linguri de fragi foarte copti, zdrobiti in prealabil cu o furculita, cu doua linguri de smantana si una de miere. Omogenizati si intindeti pasta obtinuta pe pielea curata. Lasati masca sa actioneze 20 de minute, apoi indepartati-o cu infuzie de tei calduta.

Repetati tratamentul de doua ori pe saptamana. In extrasezon, puteti folosi fragi pe care i-ati conservat la congelator sau chiar pliculete de ceai de fragi, pe care sa le aplicati caldute pe fata. Atentie: tratamentul acesta nu se recomanda persoanelor care sufera de alergii la fructele de padure, putand provoca o reactie cutanata severa! (A. N., Deva)


Cura pentru stimularea sistemului nervos

Se mananca fractionat 200-300 g fructe in amestec, la cateva ore dupa mese. Pentru un efect optim, se recomanda consumarea celei mai mari parti dimineata. Cura trebuie sa dureze minimum sapte zile, rastimp in care e bine sa renuntati sau macar sa reduceti aportul de carne si preparate derivate, precum si alimentele care contin aditivi sintetici. (M. C., Vaslui)


Sirop util in afectiunile respiratorii

Se spala foarte bine fructele, se zdrobesc cu o furculita, se pun intr-un tifon cu ochiuri fine si se storc, obtinandu-se un suc limpede. Peste acesta se adauga miere - trei pahare de miere la un pahar de suc - si se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze vreme de o saptamana. Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita, sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare. Doza recomandata este de minimum cinci lingurite pe zi. (O. P., lasi)


Terapie de sezon

In perioada cand fragii dau in parg, tineti o cura, consumand zilnic pana la 500 g fructe proaspete, doar spalate, fara zahar sau alte adaosuri, ideal inainte de mesele principale. Pe cat posibil, in acest interval expuneti-va cat mai des corpul la soare (o ora pe zi este minimum), astrul avand un efect binefacator in lupta cu aceasta boala.

Cura este utila chiar si suferinzilor de reumatism cronic sau degenerativ, reducand frecventa si intensitatea crizelor dureroase. (M. I., Braila)


Ceai care scade hiperaciditatea gastrica

Se aduna fructe si frunze de zmeur, se spala, se usuca si se toaca marunt. Se socotesc doua lingurite de materie vegetala la o cana cu apa clocotita. Se lasa la racit cateva minute, apoi se strecoara. Se beau doua-trei cani de ceai pe zi, inainte de mese. (M. N., Vatra-Dornei)


Infuzie pentru tratarea cistitei

Se culeg varfurile tufelor de zmeur - fructe cu cateva frunzulite - facand din ele mici buchetele, pe care le puneti in locuri foarte bine ventilate. Dupa uscare, maruntiti-le si folositi-le la prepararea unei infuzii aromate: doua lingurite de planta maruntita se pun intr-o cana de apa clocotita, se lasa 15 minute sa se raceasca, apoi se filtreaza. Se consuma trei doze de ceai pe zi. (E. R., Bucuresti)


Diabetul poate fi tinut sub control

Zdrobiti boabele de zmeura intr-un tifon, stoarceti bine si turnati zeama intr-un pahar. Beti zilnic, inainte de mese, cate o doza. Pe langa faptul ca mi-a stabilizat glicemia, acest fruct minunat mi-a scazut si valoarea colesterolului si ma face sa ma simt cu zece ani mai tanar! (D. S., Bucuresti)


Adjuvant in convalescenta post-hepatica

Inainte de micul dejun beam cate un pahar de suc de fragi, preparat din 200 g fructe abia culese si stoarse prin tifon, apoi amestecate cu o lingurita de miere. De asemenea, zilnic am consumat cate o cescuta cu gelatina de fragi, pe cat de gustoasa, pe atat de sanatoasa. Pentru a o prepara, aveti nevoie de 250 g fructe, o lingura de zahar, o foaie de gelatina si 100 ml apa. Stoarceti fragii, dati sucul deoparte, iar bobitele zdrobite fierbeti-le in 50 ml apa, apoi strecurati-le. In jumatate din lichidul fierbinte dizolvati gelatina inmuiata in prealabil in apa rece, amestecati cu sucul, zaharul si dati la rece. „Terapia“ a durat timp de doua saptamani. (R. M., Calarasi)

Remedii naturiste nr. 6 (98)



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa