Paducelul, solutia perfecta pentru cardiaci

 
Paducelul, solutia perfecta pentru cardiaci

Paducelul este cunoscut din vremuri stravechi pentru efectele terapeutice deosebite, insa s-a remarcat prin calitatile in tratarea afectiunilor cardiace, fiind denumit si „planta inimii“. Toate partile vegetalei contin bioflavonoide puternic antioxidante, uleiuri volatile si acizi organici cu actiune sedativ-cardiaca asemanatoare valerianei. Fructele rosii, dulci-acrisoare, sunt bogate in vitaminele C si B, in acizi citric si tartric, care maresc rezistenta peretilor vaselor sanguine, dilata si relaxeaza arterele. Alte principii active reduc colesterolul, depunerile de grasime din artere si din alte testuri (optimizeaza circulatia inclusiv la nivelul creierului si organelor de reproducere).


Decoct care combate simptomele insolatiei

Luati patru parti frunze si fructe de paducel, trei de frunze si fructe de afin, o parte papadie, coaja de salcie si talpa-gastei, doua parti frunze de urzica vie. Amestecati si fierbeti doua lingurite de plamada la 250 ml apa. Dupa cinci minute, strecurati. (Liviu MURESAN, Reghin)


Ceai util la menopauza

Ceaiul pe care il recomand cu incredere se prepara din 10 g flori de paducel la o jumatate de litru de apa clocotita; se lasa cateva minute, se strecoara. Se beau doua cani pe zi, timp de 20 de zile pe luna. Se face o pauza de doua saptamani, dupa care tratamentul se poate relua daca mai este cazul. (Gherghina MATEESCU, Targoviste)


Terapie de uz extern pentru tahicardie

Se pun laolalta cate un pumn-doi de: paducel (flori si boboci), piciorul-cocosului (flori si frunze), maces (petale si boboci marunti), armurariu (frunze), salvie (radacini si frunze). Se fierb plantele in zece litri de apa timp de cinci minute, apoi se lasa sa stea pana ce decoctul devine doar caldut. Se lasa sa se macereze cam cinci ore, dar cu oala acoperita, ca sa nu intre praful. Se strecoara si se trece extractul obtinut intr-unul sau doua recipiente nemetalice (borcane), perfect curate. Se fierb separat doi litri de apa, apoi se lasa sa stea pret de cinci minute. Se dizolva in ea 250 ml (o cana) din extractul de baza, aceasta fiind cantitatea necesara la o aplicatie. Se pastreaza preparatul concentrat ramas la rece, inchizandu-se borcanele ermetic. Ajunge pentru o cura de cel putin opt zile. Pentru flecare baie se reincalzeste doza amintita, fara a se fierbe. Se fac bai de maini, dimineata, pe nemancate, zece minute, cat de fierbinti se suporta. Baile de picioare se fac seara, inainte de cina, tot zece minute si la fel de fierbinti. (Tudor VISAN, Timisoara)


Infuzie excelenta in tulburarile tiroidiene

Consum zilnic pana la patru cani dintr-o infuzie speciala, care este buna in toate tulburarile de tiroida, inclusiv in tratarea nodulilor.

Se prepara dintr-o lingura de paducel (eventual, pentru potentarea efectelor benefice, se poate adauga o doza egala de flori de sanziene) la 250 ml apa clocotita. Se strecoara dupa cinci minute si se bea in amestec cu bitter suedez (cate o lingura la cana). (Petra CIURARU, lasi)


Bai contra anexitei

Faceti rost de urmatoarele plante: usturoi zdrobit, flori de paducel, flori si tulpini de rostopasca, flori de nalba mare, frunze de mur, frunze de salvie. Se fierbe cate o mana de plamada vegetala in zece litri de apa minerala plata. Se strecoara decoctul si se pune in cada, unde se va sta 20 de minute. Se repeta tratamentul in fiecare seara, inainte de culcare, vreme de doua saptamani. Dupa baie, inveliti-va bine, chiar daca aveti senzatia ca va este cald, altfel boala se va intoarce. (Margareta MIU, Bucuresti)


Tinctura de efect in caz de cardiopatie

Turnati peste 200 g parti aeriene de paducel (flori, frunze si fructe) un litru de alcool de 80°. Asteptati sa iasa principiile vindecatoare din planta timp de zece zile, agitand zilnic recipientul, pentru omogenizare, apoi strecurati. Cat timp dureaza acest proces, nu tineti recipientul de sticla in soare. Luati cate 15-20 de picaturi diluate in apa sau ceai, de trei ori pe zi, vreme indelungata. (Lucian BULBULEAC, Dr. Tr. Severin)


Combateti rapid depresia

Puneti 60 g flori uscate si maruntite in 300 ml alcool de 70°. Lasati amestecul la macerat pentru zece zile, agitand recipientul zilnic. Filtrati tinctura intr-o sticluta de culoare inchisa, prevazuta cu dop busonabil. Luati cate zece picaturi seara, la culcare. (Alexandru ULMARU, Covasna)


Sirop cu efect vasodilatator

  • Mananc mai des supe de pasare si preparate obtinute din vegetale care au proprietatea de a incalzi corpul: ceapa, praz, usturoi, hrean, telina, boabe de mustar, ardei iute, ghimbir etc.
  • In fiecare zi fac macar o jumatate de ora de alergare pe banda sau pedalez pe bicicleta medicinala.
  • Reteta binefacatorului sirop e foarte simpla. Socotiti 500 g boabe de paducel la 250 g zahar tos si 300 g fructe mai dulci, zemoase (pere, cirese, piersici, prune, ananas etc, in functie de sezon). Spalati bine bacele de paducel cu apa rece, lasati-le sa se zvante, apoi dati-le, impreuna cu pulpa poamelor, prin centrifuga. Puneti terciul obtinut intr-o cratita, turnati peste el 250 g zahar tos si asezati vasul pe foc, la flacara domoala. Cand amestecul s-a omogenizat, treceti preparatul in sticle infierbantate si astupati ermetic. Pastrati la rece si intuneric. Luati trei-patru linguri pe zi. Este un leac foarte util si contra constipatiei.
  • Ceaiul de paducel se obtine dintr-o lingurita de flori si frunze la o cana de apa clocotita. Se lasa zece minute, se strecoara. Se consuma seara, inainte de a va baga in pat. (Loredana GHEORGHE, Bucuresti)
Remedii naturiste nr. 5 (97)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa