Secretele cosmetice ale unui zambet fermecator

 
Secretele cosmetice ale unui zambet fermecator

Oricat de senzuale si expresive ar fi trasaturile fetei, oricat de curat si radios tenul, oricat de „magnetici“ ochii sau oricat de elaborate machiajul si coafura, farmecul chipului poate fi categoric sabotat de crapaturile ce brazdeaza buzele, de o dantura neingrijita ori de o respiratie grea, incarcata. Trebuie spus si ca numeroase tulburari, in special digestive, decurg din ignorarea igienei bucofaringiene. Descoperiti care sunt cele mai redutabile solutii naturale pentru a va desavarsi forta de atractie, pentru a putea zambi realmente cu clasa.


Lipgloss nutritiv, 100% natural

Se lichefiaza pe baia de aburi doua grame de ceara de albine si tot atata ceara alba de Carnauba. Se adauga, amestecand incontinuu cu o spatula de lemn, 70 ml ulei de ricin, doua varfuri de cutit de pigment alimentar rosu si cateva picaturi de esenta de portocale (sau de alt fruct, dupa preferinta). Cand compozitia este uniforma, se toarna intr-o cutiuta metalica spalata inainte (este perfecta una in care s-au aflat dropsuri). Dupa racire, se inchide bine recipientul, care poate fi purtat in poseta. Lipgloss-ul se aplica cu degetul, ori de cate ori considerati necesar. Va garantez ca, folosind acest produs, veti constata ce inseamna sa ai cu adevarat buze catifelate, indiferent de anotimp. (Sofia L., Brasov)


Pentru o dantura ca un sirag de perle

Prafurile se pastreaza in borcane prevazute cu capace busonabile. Se presara cate putin pe periuta umezita in prealabil si se freaca temeinic dintii, pe toate fatetele, masandu-se inclusiv gingiile (atentie: nu se inghit!).
  • Se omogenizeaza 40 g pulbere din radacina de violete uscata, 10 ml ulei esential de menta si 120 g creta flotata (creta macinata foarte bine, purificata prin spalare cu apa plata si apoi zvantata). Praful rezultat se trece, prin presare, printr-o sita metalica. Granulatia foarte de fina previne formarea placii dentare.
  • Se spala o portocala si i se rade coaja, care se lasa peste noapte la uscat. A doua zi se amesteca cu 30 g pulbere de frunze de menta si 10 g sare de mare. Revigoreaza si intareste gingia, putand chiar ajuta in terapia parodontozei incipiente. (Anca-Florentina D., Bucuresti)

Gargarisme pentru gingii sanatoase

Trebuie sa va procurati flori de arnica, respectiv de lumanarica. Luati o lingurita din fiecare planta si opariti-le cu 250 ml apa. Lasati sa se infuzeze bine, cam un sfert de ora, si adaugati o lingurita de tinctura de propolis (eu am gasit de cumparat la un plafar). Cu acest preparat, bine amestecat, clatiti temeinic cavitatea bucala, in fiecare dimineata, inainte de micul dejun. (Grigore S., Topoloveni)


Remediu pentru gingivita

Amestecati in parti egale turita mare, coada calului, salvie si musetel. Luati o lingurita de plamada vegetala si puneti-o in 200 ml apa fierbinte. Lasati sa se infuzeze cam zece minute, strecurati si adaugati o lingura de tinctura de nuci verzi. (Acest extract il obtineti din vreo 20 de nuci verzi, culese pe la jumatatea lunii iunie. Le taiati in sferturi si le puneti intr-o sticla cu gat larg. Deasupra turnati un litru de rachiu de secara, cat sa ajunga peste nuci cu vreo doua-trei degete. Astupati ermetic sticla si lasati-o o luna la soare. Dupa aceea, strecurati si trageti in alt recipient.) Cu amestecul de infuzie si tinctura se clateste gura, dupa fiecare masa si apoi se scuipa. (Petruta B., Arad)


Infuzie combinata contra candidozei bucale

Se pun laolalta 20 g flori de galbenele, 10 g frunze de urzica vie, 20 g coada-calului, 30 g urzica moarta alba, 20 g troscot. Se infuzeaza o lingurita de amestec intr-o cana de apa fiarta pentru zece minute, apoi se strecoara. Se beau cate doua cani pe zi, timp de una-doua saptamani. (Mihai C., Mures)


Strugurel aromatic

Balsamul pe care vi-l voi descrie in continuare se face foarte usor, protejeaza buzele sensibile impotriva factorilor duri de mediu, combate uscaciunea de la acest nivel, este parfumat si asigura un luciu ca de matase, lata cum se realizeaza:
Se infierbanta la bainmarie doua-trei lingurite de ceara de albine si cateva picaturi din urmatoarele uleiuri esentiale: de samburi de struguri, de jojoba, de migdale dulci. Se adauga o lingurita de miere mai lichida si putina apa de trandafiri. Se amesteca bine, apoi se da deoparte de pe foc si se toarna intr-un borcanel. Acest strugurel aromatic se poate folosi oricat de frecvent. (Alina C., Bucuresti)


Macerat pentru intarirea dintilor

Pentru intarirea danturii, eu folosesc un remediu pe care-l consider foarte bun, dar care nu se recomanda diabeticilor sau celor cu hipercalcemie: maceratul de coji de oua. Aveti nevoie de cojile de la cateva oua, spalate si uscate apoi foarte bine, suc de lamaie si miere.

Cojile se dau prin rasnita, sa iasa o pulbere fina. Amestecati doua lingurite de pulbere cu trei de miere si una de suc de lamaie, apoi turnati preparatul intr-o sticluta si puneti-l la macerat o saptamana, la frigider. Agitati zilnic sticluta, dimineata si seara. Remediul poate fi folosit timp de o luna si jumatate. Luati o lingura de trei ori pe zi, diluat in ceai. Reluati cura numai dupa o pauza de doua saptamani. (Cerasela M., Bucuresti)


Hreanul si ceara, aliati pretiosi contra parodontozei

Daca suferiti de parodontoza, o boala pe care o am de cativa ani, nu disperati, insa nici nu asteptati ca dintii dumneavoastra sa inceapa sa se miste si sa cada. De pilda, v-as sugera sa folositi zilnic ceara de albine si radacina de hrean.

Eu in fiecare dimineata, pe stomacul gol, mestec o bucata de ceara (mi-am procurat-o de la o ruda de la tara, pasionat apicultor - e foarte important ca acest produs sa fie de calitate). De asemenea, dupa masa de pranz si cina, rontai cateva minute hrean ras, care stimuleaza puternic circulatia sangvina din gura. Daca vi se pare prea iute, il puteti combina si cu morcov ras. (S.N., Craiova)


Patru trucuri utile

Din propria experienta, va dezvalui in continuare cateva trucuri eficiente anti-halitoza. Va asigur ca, dovedind putina consecventa in aplicarea lor, nu veti mai fi stresati de respiratia nu tocmai proaspata, in plus dintii redevenindu-va albi ca zapada.

  1. Puneti intr-o jumatate de litru de apa clocotita patru linguri de seminte de anason. Dupa racire, strecurati ceaiul printr-un filtru de cafea, presandu-l bine. Adaugati 100 ml alcool de 40° si tot atata apa de trandafiri. Amestecati bine si treceti solutia intr-o sticla de culoare inchisa, pe care o inchideti cu un dop de pluta. Dupa igienizarea danturii cu pasta si ata speciala, turnati putina tinctura intr-un pahar cu apa si clatiti-va gura si gatul.
  2. Mancati multe alimente bogate in calciu si alte minerale, in vitamina C si flavonoide (fructe si legume crude, portocalii si rosii). Reduceti aportul de carbohidrati rafinati, adica de produse care contin faina alba si zahar (paine, paste, dulciuri...).
  3. Daca aveti dintii ingalbeniti de la nicotina, frecati-i zilnic cu partea interioara a unei coji de lamaie, saptamanal, cu sare de mare.
  4. Mestecati zilnic cateva seminte de cardamom [Elettaria cardamomum). Acest condiment asiatic, pe langa faptul ca previne imbolnavirea gingiilor, improspateaza respiratia si faciliteaza activitatea digestiva. Are un gust usor piperat. (Liliana T., Ploiesti)

Pasta de dinti naturala ideala

Toate componentele pastei de dinti pe care v-o recomand sunt, asa cum veti vedea, de folos in cate o problema a cavitatii bucale, de aceea indraznesc sa spun ca este formula ideala.

Zdrobiti intr-un castronel miezul fara samburi al unei lamai proaspete (retonifica gingiile si inlatura petele maronii de pe dinti), adaugati o lingurita cu pulbere din frunze de salvie, o jumatate de lingurita de uleiuri volatile de scortisoara (ambele au efect antiseptic), plus o lingurita de pulbere de radacina de iris (este analgezica - se dadea pe vremuri bebelusilor, cand le ieseau dintii). Se adauga cu picatura apa distilata, amestecandu-se pana cand se obtine o pasta, ce se pastreaza intr-un borcanel, la rece. (Loredana P., Constanta)


Ape de gura pentru o respiratie proaspata

Daca si dumneavoastra doriti sa aveti o respiratie mereu fresh, faceti o solutie antiseptica si astringenta dupa una din urmatoarele retete:
  • Cretusca. Turnati peste o jumatate de lingurita de parti aeriene 250-300 ml apa clocotita. Dupa zece minute, strecurati.
  • Musetel. Puneti trei linguri de flori la o cana cu apa clocotita. Dupa un sfert de ceas, strecurati.
  • Salvie. Turnati peste patru lingurite de frunze uscate maruntite 200 ml apa clocotita in care ati dizolvat un varf de cutit de sare. Dupa zece minute, strecurati.
  • Chiparos. Puneti doua picaturi de ulei esential la o cana de apa fierbinte.
  • Smirna. Puneti doua picaturi de ulei esential la o cana de apa fierbinte.
PRECAUTII: Daca va aflati in primele 20 de saptamani de sarcina, nu utilizati cele doua preparate prezentate la final. Puteti inlocui aceste uleiuri cu cele de lamaie sau cuisoare, dar puneti doar cate o picatura la o cana cu apa. Dupa ce clatiti bine gura cateva minute, indiferent ce solutie ati ales, nu o inghititi. (Ilinca N., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 6 (98)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa