Teiul: perfect contra tulburarilor nervoase

 
Teiul: perfect contra tulburarilor nervoase

Virtutile terapeutice ale teiului au fost constatate din cele mai vechi timpuri, pe atunci folosindu-se in special coaja, frunzele si seva arborelui. In prezent, atat fitoterapeutii, cat si specialistii in cosmetica prefera sa utilizeze inflorescentele cu parfum imbatator. Acestea contin substante active pretioase, utile in tratarea unei lungi si variate serii de afectiuni. De la o simpla raceala ori o insomnie pasagera, pana la probleme de sanatate mai serioase, precum hipertensiunea arteriala, gastrita hiperacida sau anxietatea, toate se pot rezolva cu ajutorul acestor inmiresmate preparate naturale.


Infuzia in doi timpi – leacul insomniei

Sase lingurite de flori de tei maruntite se lasa la inmuiat intr-o cana de apa de dimineata pana dupa-amiaza, cand se filtreaza lichidul si se pune deoparte. Peste materia vegetala ramasa se toarna 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 20 de minute, dupa care se strecoara. Se combina cele doua extracte. Am inceput sa beau o cana de ceai dupa masa de seara si alta chiar inainte de culcare. Am urmat tratamentul vreo doua luni, asa scapand definitiv de insomnie. Atentie: nu beti mai mult de trei cani cu infuzie de tei pe zi, nici nu o faceti prea concentrata, deoarece, altminteri, in loc sa combata insomnia, poate avea efecte excitante asupra sistemului nervos! (Sanda M., lasi)


Tinctura contra tulburarilor de menopauza

Se umple pe jumatate un borcan cu pulbere din flori de tei deshidratate si macinate, completandu-se cu alcool de uz alimentar de 40°. Se agita bine recipientul, pentru ca materia vegetala sa se patrunda cu lichid si se inchide ermetic. Se lasa la macerat o saptamana, se strecoara apoi printr-un tifon si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare, in camara. Timp de doua luni se iau cate 50 de picaturi de tinctura dimineata, la pranz si seara, in timpul meselor. (Florica S., Botosani)


Pirozisul, potolit in timp record

Leacul de care aveam nevoie pentru a scapa in timp record de neplacerile cauzate de gastrita: pulberea din flori de tei.

Se ia cate o lingurita de patru ori pe zi, inainte de mese. In plus, in perioadele cu crize puternice, cu pirozis intens, nu se mananca nimic vreme de 24 de ore, se bea doar ceai de tei neindulcit. (Camelia O., Ploiesti)

Remedii naturiste nr. 6 (98)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa